Σελίδες

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Fast track επενδύσεις και ψαλίδισμα

Fast track επενδύσεις και ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών και επιδομάτων κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει από «παραμεθόριους» 19 νομούς της χώρας που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό ειδικό καθεστώς λόγω της θέσης τους στα σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ των περιοχών που αποχαρακτηρίζονται είναι οι νομοί κοντά στα βουλγαρικά σύνορα (Δράμας, Σερρών, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής), οι νομοί κοντά στην ΠΓΔΜ (Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Πιερίας, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας), καθώς και οι ακριτικές περιοχές Πωγωνίου και Κόνιτσας, Κέρκυρας και Θεσπρωτίας που συνορεύουν με την Αλβανία.

Με πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αποχαρακτηρισμό παραμεθόριων περιοχών, δηλώνοντας μάλιστα ότι «στην εποχή μας δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ως παραμεθόριων για λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με κύκλους των συναρμόδιων υπουργείων, στόχος του αποχαρακτηρισμού πολλών νομών της χώρας από παραμεθόριους είναι η εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες χώρας εκτός Ε.Ε. που θέλουν να επενδύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές και είναι σήμερα υποχρεωμένοι να περάσουν από το κόσκινο των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και της ΕΥΠ.

Ανησυχία και αγανάκτηση, όμως, στους κατοίκους προκαλεί αυτή n πρόθεση των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη να καταργήσουν τον χαρακτηρισμό ως παραμεθορίων σε 19 νομούς της χώρας. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το σχέδιο είναι η τόνωση των επενδύσεων από το εξωτερικό.

Παραμεθόριες περιοχές θα παραμείνουν, σύμφωνα με το σχέδιο των δύο υπουργείων, οι νομοί της Θράκης, καθώς και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 
Πηγή:  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.