Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Από τη Ν. Κορέα στην Κοζάνη για τεχνογνωσία αμιάντου

Από τη Νότια Κορέα... στο Ζιδάνι Κοζάνης για να βρουν λύση στα παλιά μεταλλεία αμιάντου της χώρας τους! Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός ότι εντεκαμελής αντιπροσωπεία Νοτιοκορεατών επισκέφθηκε χθες τα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια εργασίες αποκατάστασης, αναζητώντας πληροφορίες για την τεχνολογία που υιοθετήθηκε.
Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 38 μεταλλεία αμιάντου, τα οποία για δεκαετίες επιβάρυναν το περιβάλλον. Η ξένη αντιπροσωπεία, που σήμερα έχει συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Αθήνα, αναζητεί πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου αποθέσεων, την εξυγίανση των μηχαστην Κοζάνη αμιάντου νολογικών και κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE.
«Οι Νοτιοκορεάτες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το μέγεθος του έργου», δήλωσε ο αντίπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και δυσχερειών, εξάγει εφαρμοσμένη τεχνογνωσία οε μια προηγμένη χώρα».
Στο ΜΑΒΕ έχει υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE και η α' φάση του έργου (αποκατάσταση των αποθέσεων) προϋπολογισμού 6,2 εκατομμυρίων ευρώ. Με το έργο αυτό αποκαταστάθηκε σημαντικό τμήμα των αποθέσεων (40%).
Η β' φάση αποκατάστασης στο Ζιδάνι Κοζάνης, έργο συνολικού προϋπολογισμού 14,1 5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει συμβατικό χρόνο υλοποίησης 41 μήνες και περιλαμβάνει:
• Τη δημιουργία βαθμίδων στις υπόλοιπες αποθέσεις των ΜΑΒΕ (εκσκαφές συνολικού όγκου 2,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων).
· Τις διαμορφώσεις των μεταλλείων και των οριζόντιων επιφανειών (έκτασης 420 στρεμμάτων).
· Τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
· Τη διάστρωση της φυτικής γης (συνολικού όγκου 350 χιλιάδων κυβικών μέτρων).
· Τη φυτοτεχνική αποκατάσταση των εδαφών (με τη φύτευση 360 χιλιάδων δενδρυλλίων και 150 χιλιάδων μοσχευμάτων).
• Την εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου (μήκους 430 χιλιόμετρων).
Τέλος, η γ' φάση του έργου περιλαμβάνει την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτηριακών εγκαταστάσεων και την απόδοση της περιοχής στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.