Σελίδες

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ανατροπές παντού ανά τρίμηνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα τριμήνων κατανέμεται η πρωτόγνωρη (όσο και αμφίβολη) προσαρμογή των τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, που καλείται να πετύχει η χώρα μέχρι το 2015, σύμφωνα με νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Οι απαραίτητες δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής δραστηριότητας, περιλαμβάνουν τα επίμαχα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και έχουν ως βασικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 9,5% του ΑΕΠ το 2010 σε μόλις 1% το 2015.

Σε ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα τριμήνων κατανέμεται η πρωτόγνωρη (όσο και αμφίβολη) προσαρμογή των τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, που καλείται να πετύχει η χώρα μέχρι το 2015, σύμφωνα με νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Οι απαραίτητες δράσεις καλύπτουν, στην κυριολεξία, όλο το φάσμα της κυβερνητικής δραστηριότητας, περιλαμβάνουν σαφώς τα επίμαχα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και έχουν βεβαίως ως βασικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 9,5% του ΑΕΠ το 2010 σε μόλις 1% το 2015!

Το πακέτο πρέπει να έχει πλήρως εξειδικευθεί μέχρι τον Μάιο και να περιλαμβάνει ευρύτατες παρεμβάσεις όχι μόνον στα δημοσιονομικά αλλά και στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αγοράς εργασίας και της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ υπό αξιολόγηση τίθενται και όλες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί.

Μέχρι και το 2015 θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα εισπραχθεί 27,5 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) εφέτος, περίπου 20 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) την περίοδο 2012-2014 και τα υπόλοιπα (περί το 2% του ΑΕΠ) το 2015.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και την έκθεση μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής που συντάσσει η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2012 -2014. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η έκθεση μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής θα δημοσιευθεί για διαβούλευση στο τέλος Μαρτίου, θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πριν τα μέσα Απριλίου και θα ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαϊου. Θα αποτελέσει δε τη βάση για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012.

ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο στόχος για είσπραξη 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις παραμένει ξεκάθαρα έστω κι αν ο υπουργός Οικονομικών επιμένει να τον θεωρεί «εξωμνημονιακό» με την τυπολατρική αιτιολογία ότι χρονικά υπερβαίνει το διάστημα του υπογεγραμμένου μνημονίου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή της η τρόικα επισημαίνει ότι χωρίς τα έσοδα αυτά, η υποχώρηση του χρέους στο 80% του ΑΕΠ, θα απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,5% έως το 2025!

Αντίθετα, δεν τίθεται καμία αμφιβολία για την είσπραξη των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 στόχος που αποτελεί προϋπόθεση για την είσπραξη της ανάλογης δόσης από το δάνειο στήριξης. Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων τίθενται συγκεκριμένα το Καζίνο της Πάρνηθας, η παράταση της σύμβασης του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 51% σε ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΠΑ μέσα στο έτος. Τον Ιούλιο, πάντως, η κυβέρνηση καλείται να έχει υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Για τα αμιγώς οικονομικά μέτρα κρισιμότερο τρίμηνο θεωρείται το επόμενο, καθώς από την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων, που έχουν ήδη συγκεκριμενοποιηθεί, θα εξαρτηθεί η αποπληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης. Ετσι στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει:

- Μέσα στον Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί οικονομικοί επιθεωρητές σε όλα υπουργεία και φορείς, να έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση για την επάρκεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

- Μέσα στον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η μεσοπρόθεσμη έκθεση δημοσιονομικής στρατηγικής με σαφή χρονοδιαγράμματα για την αναδιάρθρωση των μεγάλων ζημιογόνων εταιρειών, το κλείσιμο φορέων, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναδόμηση της Δημόσιας Διοίκησης, του μισθολογίου του Δημοσίου και των αμυντικών δαπανών.

- Μέσα στον Μάιο οι τράπεζες πρέπει να έχουν υποβάλει σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ

- Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και να έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Το ίδιο χρονικό περιθώριο τίθεται και για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης άμεσα κατά 15-20 τοις εκατό ή έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία σε πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Πέραν αυτών στο μνημόνιο περιγράφονται μέτρα για το επόμενο έτος, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και η επιβολή «πράσινου φόρου» και «ειδικού φόρου σε αυθαίρετα», που θα διατηρηθεί και το 2012.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ
Αναλυτικότερα στην τελευταία επικαιροποίηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ' έτος μέσα στον Ιούλιο. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Προβλέπεται επίσης και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Γίνεται, εξάλλου, αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους».
2. Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
3. Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
4. Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
5. Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ.
6. Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
7. Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
8. Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
9. Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
10. Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
11. Καθορισμός από τα νοσοκομεία συστήματος κοστολόγησης ανά περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για σκοπούς σύνταξης προϋπολογισμού των νοσοκομείων από το 2013.
12. Εάν αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν, από την 1η Ιανουαρίου 2012, προκειμένου να αποφευχθούν τα ελλείμματα. Ολα τα ταμεία πρέπει να εγκαταστήσουν μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης.
13. Αμεση απλοποίηση της διαδικασίας για τη δημιουργία συνδικάτων σε επίπεδο επιχείρησης.
14. Αμεση δημοσιοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης τουλάχιστον για τα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ) με μία χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων μετά το τέλος του αντίστοιχου μήνα.
15. Από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή μία κατ' αποκοπή αμοιβή σε συνδυασμό με ένα μικρό περιθώριο κέρδους με στόχο τη μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε όχι περισσότερο από 15%.
16. Τα μέτρα που λαμβάνονται γενικότερα στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να αποφέρουν οικονομίες σε φαρμακευτικά προϊόντα τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το επίπεδο του 2010, από τα οποία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2011. Αυτό θα φέρει τον μέσο όρο της δημόσιας δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα εξω-νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου 1% του ΑΕΠ (σε συμφωνία με τον μέσο όρο στην ΕΕ) μέχρι το τέλος του 2012.
17. Το 50% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 θα αποτελείται από γενόσημα φάρμακα με τιμή χαμηλότερη εκείνης των παρόμοιων προϊόντων με εμπορικό σήμα και από φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει, συγκεκριμένα, καθιστώντας υποχρεωτική την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων από όλα τα δημόσια νοσοκομεία με κριτήριο τη δραστική ουσία.
18. Επιταχύνεται η περιβαλλοντολογική αδειοδότηση των επιχειρήσεων με τη δέσμευση της αδειοδοτούσας αρχής στην υποχρεωτική έγκριση της αδειοδότησης μετά την πάροδο ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος.
19. Δημοπράτηση κτηματολογικών έργων 4 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δικαιωμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο 2011, ολοκληρώνοντας τις εργασίες για τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2015 και το σύνολο του έργου μέχρι το 2020.


Πηγή : ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.