Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φούμαρα τα μέτρα για το κάπνισμα

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν έγινε... καπνός μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες, τα υπουργεία και τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου παραβιάζεται συστηματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Εως τις 9 Φεβρουαρίου η γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχτηκε 15.356 καταγγελίες. Αυτές αφορούσαν 13.124 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.189 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, 741 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και 302 άλλους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς κ.λπ. Το 44,9% των καταγγελιών αφορούν στην Αττική και το 19,6% στην Κεντρική Μακεδονία.

Ανεκτική στάση

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πελάτες καπνίζουν, υπάρχουν σταχτοδοχεία και οι υπεύθυνοι τηρούν ανεκτική στάση. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, ο αντικαπνιστικός νόμος παραβιάζεται σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας για εκπαιδευτικά ιδρύματα, νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, υπουργεία, αστυνομικά τμήματα και δημόσιες τράπεζες. Στον ιδιωτικό τομέα, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν εργασιακούς χώρους, σχολεία, τράπεζες, ιδιωτικά νοσοκομεία-ιατρεία, γραφεία της ΔΕΗ, ιδιωτικά κανάλια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και περίπτερα. Αρκετές είναι και οι καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, αίθουσες δεξιώσεων, χώρους αναμονής και αεροδρόμια.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειοψηφία των κλήσεων αφορά ενημέρωση για το νόμο, τις δυνατότητες υποστήριξης και το δίκτυο διακοπής καπνίσματος, τις κυρώσεις και τις διαδικασίες ελέγχων, ενώ οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις υπηρεσίες που πραγματοποιούν ελέγχους.


Πηγή:  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.