Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Η πάλη των μετατάξεων

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Συν και πλην καταμετρούν μέσα στο χάος των δημόσιων υπηρεσιών με τις δολιχοδρομίες των ρυθμίσεων και των διατάξεων όσοι χρειάστηκε να αλλάξουν δουλειά επειδή πήραν μετάταξη.

Δεν είναι μόνο η καινούργια θέση που αρκετές φορές δεν έχει καμία σχέση με την εξειδίκευση που είχε ο εργαζόμενος στην προηγούμενη (μηχανοδηγοί ΟΣΕ, πιλότοι Ολυμπιακής), είναι τα πάνω-κάτω στις αποδοχές και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς και την περίθαλψη. Κι ενώ για το τελευταίο (ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό) υπάρχει νόμος που «προστατεύει» τους εργαζομένους, οι αποδοχές ορισμένων πήραν την κατηφόρα με τη μετάταξη, ιδιαίτερα μετά τη ρύθμιση Σαχινίδη, χωρίς όμως να λείπουν κι εκείνοι που ευνοήθηκαν.


Αυτοί που κέρδισαν
Σε καλύτερη μισθολογικά θέση βρέθηκαν όσοι από τις νομαρχίες που καταργήθηκαν ως βαθμίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετακινήθηκαν στους δήμους. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν καταφέρει να λαμβάνουν επίδομα εξόδων κίνησης που κυμαίνεται μέχρι και 295 ευρώ το μήνα. Επίσης λαμβάνουν επίδομα ειδικής απασχόλησης, που κατέχει τη θέση του ανθυγιεινού επιδόματος και κυμαίνεται από 90 έως και 170 ευρώ το μήνα. Με βάση αυτά τα δύο επιδόματα που τα έπαιρναν οι δημοτικοί, αλλά όχι οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, όσοι μετατάχθηκαν λόγω «Καλλικράτη» είδαν τις αποδοχές τους τον Ιανουάριο να είναι αυξημένες.

Αυτοί που έχασαν
Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο με τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ και της ΕΘΕΛ. Ολοι αυτοί οι υπάλληλοι είχαν το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, που ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής έφτανε μέχρι και τα 300 ευρώ. Αυτό το επίδομα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη καταργήθηκε ειδικά για εκείνους που μετατάσσονται.

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φέρει την υπογραφή του κ. Σαχινίδη, έχει ημερομηνία 24-1-2011 (αριθμ.πρωτ. 2/8338/0022) και ορίζει ότι όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από 1-1-2011 λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών που περιλαμβάνει η θέση στην οποία μετατάσσονται χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που έπαιρναν στην προηγούμενη θέση τους. «Θύματα» της διάταξης είναι και όσοι μετατάχθηκαν μέσα στο 2010, δηλαδή από 1-1-2010 έως 31-12-2010 και είχαν διατηρήσει μέσα στο χρόνο που πέρασε το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Από 1-1-2011 καταργείται και γι' αυτούς το συγκεκριμένο επίδομα, καθώς η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ. Η προσωπική διαφορά διατηρείται μόνον για εκείνους που μετατάχθηκαν πριν από την 1η-1-2010, οι οποίοι είναι οι μόνοι που γλιτώνουν τη μείωση στο μισθό τους. Βέβαια, το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται ψαλιδισμένο κατά 12% (από 1-1-2010) και 8% (από 1-6-2010) σε όσους συνεχίζουν να το παίρνουν λόγω Μνημονίου και περικοπών των μισθών στο Δημόσιο (Νόμοι 3833 και 3845 αντίστοιχα).

Ασφάλιση κατ' επιλογή
Σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη, τα πράγματα είναι καλύτερα για όσους μετατάσσονται, μιας και τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο επιθυμούν τελικά να ανήκουν. Η προθεσμία για να κατασταλάξουν στην προτίμησή τους είναι τρεις μήνες.

Τα παραπάνω ορίζονται στο νόμο 3513 του 2006 που έχει δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» (αριθμός Φύλλου 265 - ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2006).

Τι πρέπει να ξέρουν
Αναλυτικότερα, αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι είναι υπό μετάταξη ή έχουν ήδη μεταταχθεί είναι ότι:

* Αν η μετάταξη δεν οδηγεί τον εργαζόμενο σε άλλον ασφαλιστικό φορέα και η νέα υπηρεσία διέπεται από το ίδιο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς, δεν υπάρχει θέμα.
* Αν ο μετατασσόμενος πηγαίνει σε θέσεις φορέων ή υπηρεσιών με διαφορετικό καθεστώς από εκείνο στο οποίο υπαγόταν μέχρι τη μετάταξή του, μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό καθεστώς της θέσης από την οποία προέρχεται και η θητεία του στην επόμενη νέα θέση και υπηρεσία θεωρείται ότι διανύεται με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
* Ο μετατασσόμενος έχει όμως τη δυνατότητα αν το επιθυμεί να αλλάξει ασφαλιστικό καθεστώς και να υπαχθεί αυτοδίκαια στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς της νέας θέσης του όσον αφορά την κύρια και την επικουρική του ασφάλιση, αλλά και την πρόνοια και την υγειονομική του περίθαλψη.
* Την απόφασή του ο υπάλληλος, τόσο για την υπαγωγή στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς όσο και για την παραμονή στο παλαιό, τη δηλώνει στην υπηρεσία του φορέα όπου μετατάσσεται. Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, καθώς θεωρείται «ανέκκλητη».
* Η προθεσμία για την υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης είναι τρεις μήνες και αρχίζει να μετράει από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πράξης μετάταξης του εργαζομένου.

Δικαιώματα
Σχετικά με τα δικαιώματα των υπό μετάταξη υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμος Μπαλασόπουλος δήλωσε στην «Ε»: «Η τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων που μετατάχθηκαν με τρομερές μειώσεις στις αποδοχές τους. Ευτυχώς, νόμος που ισχύει από το 2006 δίνει τη δυνατότητα στους μετατασσομένους να επιλέξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα».


Πηγή:   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σαββατιάτικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.