Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επεξηγήσεις Μανωλόπουλου και φοιτητικοί διάλογοι στο περιφερειακό συμβούλιο- Παρέμβαση Κουκουλόπουλου

Του Σπύρου Κουταβά

Όλοι περίμεναν την στιγμή που θα μιλούσε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου Γ. Μανωλόπουλος. Περισσότερο από όλους περίμεναν οι φοιτητές, που είχαν έρθει από νωρίς στο κτίριο της περιφέρειας. Ο πρόεδρος της διοικούσας του πανεπιστημίου το ξεκαθάρισε με τον πιο ...
κατηγορηματικό τρόπο. ''Μετά την ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιου για τα ΑΕΙ, θα συσταθούν τα Ινστιτούτα περιφερειακής εκπαίδευσης, όπου αυτά θα σχεδιάσουν μαζί με τις νέες αρχές που θα προκύψ21022011001ουν στο πανεπιστήμιο, την στρατηγική ανάπτυξης του ιδρύματος. Ακόμη θα έχουν την δυνατότητα να εξετάσουν και θέματα όπως της χωροταξικής αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης κλπ''. Μάλιστα ο Γ. Μανωλόπουλος απέκλεισε στην παρούσα χρονική στιγμή κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση χαρακτηρίζοντας την ανεπίκαιρη.


Ο πρόεδρος της διοικούσας έφτασε στην αίθουσα της περιφέρειας συνοδευόμενος από τον Η. Βλαχόπουλο και τον αντιπρόεδρο της διοικούσας καθηγητή Γ. Πατιά. Αρνήθηκε ευγενικά να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι θα τα πει στην αίθουσα του συμβουλίου. Στο τέλος της σύντομης παρέμβασης του ζήτησε από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου την οικονομική συνδρομή προς το πανεπιστήμιο και κάλεσε την περιφέρεια να μελετήσουν από κοινού την δυνατότητα αξιοποίησης του Τοπικού πόρου θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός πράσινου πανεπιστημίου στην χώρα.
21022011Τον λόγο πηρέ προς στο τέλος της συνεδρίασης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Γ. Χαραλαμπίδ ης που ανέλυσε τις στρατηγικές ανάπτυξης του ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και όταν πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των φοιτητών η συζήτηση άναψε για τα καλά με τις ειρωνικές τους αναφορές για τα σπίτια και τις γκαρσονιέρες της πόλης. Έτσι δυο σύμβουλοι, ο συνήθης ύποπτος Γ. Σβώλης και ο Γ. Στεφανίδης έβαλαν τις φωνές λέγοντας ότι προσβάλλονται από τον λόγο των φοιτητών και για λίγο να δημιουργηθηκε ατμόσφαιρα οχλοβοής.
Ο περιφερειάρχης Γ. Δακής ήταν κατηγορηματικός ως προς στην απόφαση που πήραν οι φοιτητές δηλαδή να προτείνουν την μεταφορά των πολυτεχνικών τμημάτων στα Ιωάννινα η την Θεσσαλονίκη. «Μια τέτοια εξέλιξη θα βρει απέναντι της όλη την τοπική κοινωνία». Ο βουλευτής Π . οι φοιτητές κατέκλυσαν την αίθουσαΚουκουλοπουλος που ήταν παρών σε όλη την διαδικασία, προχώρησε ακόμη πιο πέρα κατονομάζοντας ''ως υπαίτιους για την διασπορά τέτοιων σεναρίων ορισμένους καθηγητές που έχουν όνομα και επώνυμο όπως είπε και που δεν χώνεψαν ποτέ ότι δεν είναι πια υπό την σκέπη του ΑΠΘ''. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις επιλογές που ως δήμαρχος έκανε για το πανεπιστήμιο και τόνισε σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους ότι, ''η τοπική κοινωνία έκανε πολλά περισσότερα από την πολιτεία για το Πολυτεχνείο''.  Εφερε ως παράδειγμα την αναγνώριση του τμήματος και των επαγγελματικών του δικαιωμάτων από την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, εξέλιξη που εμπεριέχει την δική του συμμετοχή και σφραγίδα στο αποτέλεσμα.
Ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο η μεταβίβαση των εκτάσεων του πανεπιστημίου αλλά δεν θα μπορεί να γίνει δημοπράτηση του έργου γιατί δεν θα έχει λυθεί το θέμα του ρυμοτομικού του πανεπιστημιακού κάμπους.
Νωρίτερα συζητήθηκε το θέμα με τις συγχώνευσης των σχολείων όπου η ομιλία της περιφερειακής διευθύντριας Ε. Ζυγούρη διεκόπη πολλές φορές από συναδέλφους της εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ. Η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν γεμάτη από φοιτητές και σπουδαστές ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία εκπαιδευτικών.

Πηγή:  VetoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.