Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κατέβασαν ρολά για το κάπνισμα εστιατόρια και καφετέριες στη δυτική Μακεδονία

Ρολά κατέβασαν χτες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη δυτική Μακεδονία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθολική εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος.

«Κλείνουμε για να μη μας κλείσουν οριστικά» ήταν το μήνυμα των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ σε Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά, οι οποίοι σε λίγους μήνες είδαν τον τζίρο των καταστημάτων τους να μειώνεται κατά 30%-50%.
«Οι πελάτες μπαίνουν στα μαγαζιά, ρωτάνε αν επιτρέπεται το κάπνισμα και μόλις πάρουν αρνητική απάντηση, στρίβουν και... μην τους είδατε», περιγράφει στον «Α» ο Ανθιμος Τόρτοκας, ιδιοκτήτης εστιατορίου στον Αετό της Φλώρινας. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η απαγόρευση του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει ήδη βάλει λουκέτο σε τέσσερα από τα δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής. «Η κυβέρνηση δε δίνει ούτε τη δυνατότητα επιλογής στους καταστηματάρχες ενώ ταυτόχρονα τους επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης», καταγγέλλει.
Υποκριτικό χαρακτηρίζει το μέτρο της καπνοαπαγόρευσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καφέ - Ζαχαροπλαστείων Κοζάνης «Ο Ερμής», Χρήστος Φτάκας. «Η περιοχή μας βάλλεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος από το λιγνίτη και νομίζουν ότι θα σωθούμε αν κόψουμε το τσιγάρο;», αναρωτιέται. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρκετοί καταστηματάρχες της Κοζάνης βγήκαν χτες στους δρόμους ζητώντας να τους επιτραπεί να αποφασίζουν ελεύθερα αν θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα μέσα στα μαγαζιά τους.


Τις συνέπειες της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος μέσα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους. «Από τη στιγμή που ο καταστηματάρχης δε βγαίνει οικονομικά, πρώτα θα διώξει το προσωπικό σε μία προσπάθεια να μειώσει τα έξοδά του. Αυτή η απαγόρευση είναι η ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις», σημειώνει ο Γρηγόρης Τσαπασάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Γρεβενών.

Τραγικές είναι και για τους μαγαζάτορες της Καστοριάς οι συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος. Σύμφωνα με τον Βασίλη Πάτσιο, ιδιοκτήτη εστιατορίου εδώ και 16 χρόνια, το τελευταίο διάστημα περίπου το 20% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Καστοριάς έχουν κλείσει. Βασικά αιτήματα των καταστηματαρχών είναι η αναστολή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, η κατάργηση του δημοτικού φόρου και η κατάρτιση φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρήσεων αμιγώς καπνιζόντων.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή:  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.