Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Με μία στάση» άδειες διαμονής μεταναστών

Σε ουσιαστική τομή στη διαδικασία χορήγησης των αδειών διαμονής των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα, με την υιοθέτηση υπηρεσιών «μιας στάσης» (one stop shop), προχωρά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά τον «Καλλικράτη», προχωρά σε μια κρίσιμη τομή τόσο για τους νόμιμους μετανάστες όσο και για τις υπηρεσίες που θα την υλοποιήσουν.

Ειδικότερα αντί της μέχρι σήμερα εμπλοκής των υπηρεσιών δύο διαφορεηκών δημόσιων φορέων, δηλαδή των πρωτοβαθμίων ΟΤΑ προκειμένης της παραλαβής αιτήσεων και επίδοσης των αδειών διαμονής, από τη μια, και των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών και, πλέον, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκειμένης της εξέτασης των αιτήσεων και έκδοσης των σχετικών αδειών διαμονής από την άλλη, περνάμε σταδιακά, στις «υπηρεσίες αλλοδαπών μιας στάσης». Οπως διευκρινίστηκε, αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που η κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα παρουσιάσει «υψηλού επιπέδου ετοιμότητα».

Αποτέλεσμα αυτής της ενοποίησης ουσιαστικά των υπηρεσιών μετανάστευσης, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο «θα είναι η ταχύτερη, πιο διαφανής και ασφαλέστερη ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών διαμονής με τη μορφή της "Κάρτας Μετανάστη", ενώ επίσης θα υπάρξει σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας του συναλλασσόμενου κοινού, καθώς και της συχνής προστριβής του με τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών».

Κατόπιν αυτών, οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας θα είναι εν τέλει σε θέση να υποδεχθούν το νέο θεσμό της Κάρτας Μετανάστη (αυτοτελές έγγραφο), που θα αρχίσει να υλοποιείται τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με την νέα δομή λειτουργίας, η αρμοδιότητα για τα ζητήματα νόμιμης μετανάστευσης, ως αμιγώς κρατική αρμοδιότητα, ανατίθεται σταδιακά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους με στόχο να περιέλθουν σε αυτές πλήρως και κατ' αποκλειστικότητα όλες οι σχετικές αρμοδιότητες.


Πηγή:  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.