Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κοζάνη: «Μικρές αγγελίες» για επενδυτές και ΟΤΑ

Βάση δεδομένων για επιχειρηματικές συνεργασίες διαθέτει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης

Επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία αναζητούν στην Ελλάδα μονάδα που κατασκευάζει ηλιακούς συλλέκτες. Ομάδα 120 επιχειρήσεων μετάλλου από την Δυτική Μακεδονία ψάχνει πελατολόγιο από την Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Μακεδονικής γης και βέβαια τα φημισμένα της κρασιά εκδηλώνουν εμπορικές εταιρείες του εξωτερικού. Όλα τα παραπάνω καταγράφονται στη βάση δεδομένων για επιχειρηματικές συνεργασίες, μια μορφή καταλόγου με «μικρές αγγελίες» για επενδυτές και ΟΤΑ, που έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης, στην Κοζάνη.

«Κάθε μήνα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης δημοσιεύει ηλεκτρονικά κάθε είδους προσφορά για επιχειρηματική συνεργασία από παράγοντες της αυτοδιοίκησης και του επενδυτικού κόσμου, που ενδιαφέρονται να συνάψουν συμφωνίες με ελληνικές επιχειρήσεις. Εκεί μπορεί κανείς να βρει επίσης τις προτάσεις για συνεργασία που μας έχουν καταθέσει πάνω από 75 επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για εταιρείες από τους κλάδους των τροφίμων (πίτες, προϊόντα ζύμης κ.α.), του μετάλλου, της βιομηχανίας ξύλου, των μεταλλικών κουφωμάτων, της κατασκευής βιομηχανικού εξοπλισμού, κ.α.» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του δικτύου για τη Δυτική Μακεδονία, Λιάνα Παπατέρπου.

Όπως εξηγεί, το «κομμάτι» του δικτύου που αφορά τη Δυτική Μακεδονία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ. Είναι δε μέλος του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ευρώπη, του Enterprise Europe Network, αποστολή του οποίου είναι η παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να λαμβάνουν μέρος σε αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την ΑΝΚΟ, στο ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης, συμμετέχουν 15 άλλα μέλη, σύνδεσμοι βιομηχάνων, επιμελητήρια και φορείς έρευνας και τεχνολογίας.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα δραστηριότητας στο πλαίσιο του Δικτύου, η κα Παπατέρπου αναφέρει την περίπτωση του Δήμου Ανκόνας (Ιταλία), που επέδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της βιομάζας. «Ο δήμος απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης, το οποίο μας ειδοποίησε και στη συνέχεια ενεργήσαμε ως μεσολαβητής. Ειδοποιήσαμε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Στερεών Καυσίμων που αναπτύσσουν σχετικές εφαρμογές. Όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά και υποβλήθηκε από κοινού πρόταση για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα αυτό δεν είναι το μοναδικό. Από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης ξεκίνησε η, γνωστή πια σήμερα, πιλοτική εφαρμογή μεικτής καύσης αγριοαγκινάρας και λιγνίτη που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς 170 αγρότες ενημερώθηκαν, επέδειξαν ενδιαφέρον και καλλιέργησαν 4.000 στρέμματα αγριοαγκινάρας. Όλη η παραγωγή απορροφήθηκε και η σχετική δράση έδωσε μια νέα πνοή στην περιοχή, αναπτύσσοντας μια νέα φιλοσοφία για την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών.

Μέσω της ενεργοποίησης του Δικτύου εκφράστηκε, εξάλλου, ενδιαφέρον από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία για συνεργασία με ελληνική επιχείρηση που κατασκευάζει και συναρμολογεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ ομάδες από κάθε επιχείρηση πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επισκέψεις με σκοπό την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Άλλωστε, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις «πράσινες» κατασκευές, δηλαδή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων. Ένας άλλος τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία είναι αυτός του αγροτουρισμού καθώς και σε αυτή την περίπτωση το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον είναι αξιοσημείωτο.

Σχετικά με τη δυνατότητα ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του δικτύου, η υπεύθυνη για τη λειτουργία του αναφέρει το παράδειγμα του Δήμου Αμυνταίου, που πέρσι την άνοιξη διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα ευφυούς ενέργειας. Επρόκειτο για μια απόλυτα στοχευμένη εκδήλωση, στην οποία παρέστη στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο παρείχε λεπτομερή πληροφόρηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μια δημοτική έκταση για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας ή για την κατασκευή μονάδων παραγωγής τεχνολογίας θέρμανσης και ψύξης.

«Θέτουμε στη διάθεση των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων τις υπηρεσίες του δικτύου ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης για την κοινοτική νομοθεσία, τη δυνατότητα επενδύσεων, τις περιβαλλοντικές δράσεις, τις συνεργασίες σε επίπεδο πολιτισμού, τα προγράμματα δικτύωσης πόλεων και τις δράσεις κοινωνικής συνοχής» υπογραμμίζει η κ. Παπατέρπου.

Πηγή:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.