Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θαυματουργός ο κρόκος...

Έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη.

Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, ο κρόκος, εκτός από τις άλλες φαρμακευτικές του δυνατότητες -αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιγηραντικές - έχει και αντικαταθλιπτικές, ενώ συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης. Το γεγονός επιβεβαιώνουν πολυετείς ελληνικές και ξένες έρευνες, όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αιματολόγος Ζαχαρίας Σινάκος, στο πλαίσιο του «7ου Πανελληνίου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών», στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έδειξαν ότι ο κρόκος επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη, ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο κρόκος ασκεί σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ τη δράση της γαλανταμίνης, δηλαδή του φαρμάκου που χρησιμοποιεί σήμερα η ιατρική για την ασθένεια αυτή. Δεν υπήρξαν πάντως ευρήματα που να δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κρόκου -που δεν έχει καμία τοξική δράση- και των παραγώγων του. Παράλληλα, έρευνα του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Θεαγενείου Νοσοκομείου, έδειξε ότι τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου δείχνει ότι έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με αγγειακή άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και συγχρόνως επηρεάζεται από την αθηρωσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου. Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια.

Νομίζω ότι μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ».

Ωστόσο ο κ. Σινάκος επισήμανε πως: «Η ψυχιατρική επιστήμη έχει τα επίσημα φάρμακα, που θα συνεχίζουν να παίρνουν οι πάσχοντες με τη συμβουλή των γιατρών. Με βάση βέβαια τα όσα θα λεχθούν από την ομάδα που έκανε την έρευνα για τον κρόκο, αλλά και τις βιβλιογραφικές αναφορές που αφορούν το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, οι επιστήμονες θα αποφανθούν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά κι ένα παράγωγο του κρόκου».

Σημειώνουμε πως ο κρόκος, που στην Ελλάδα εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια καλλιεργείται αποκλειστικά σε χωριά του Ν. Κοζάνης, ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του, η οποία τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί προϊόν αναγνωρισμένο ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Στο μεταξύ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ξένοι και Έλληνες επιστήμονες εκτίμησαν πως «η ενασχόληση με τις τέχνες, οι επισκέψεις σε μουσεία και άλλες τέτοιες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, μπορούν να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της άνοιας», ενώ εκτίμησαν πως με βάση το γεγονός ότι ως το 2050 100.000.000 άνθρωποι διεθνώς θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και των κτιρίων θα πρέπει να έχει σκοπό τη διευκόλυνση της ζωής τους (εύχρηστα δομικά υλικά, έντονα χρώματα κλπ.)».
 
 
Πηγή :  Αδέσμευτος Τύπος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.