Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, έπειτα από τη συνάντησή του στο Δημαρχείο με εκπροσώπους των σχολείων Άνω Κώμης, Κάτω Κώμης και Πολυμύλου, που αντιτίθενται στην εφαρμογή των αλλαγών που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.

Στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ο κ. Μαλούτας συναντήθηκε με την περιφερειακή Διευθύντρια κ. Ελένη Ζυγούρη και τους εκπροσώπους μαθητών και γονέων, όπου και συζήτησαν το εν λόγω θέμα. Ο Δήμαρχος Κοζάνης έκανε γνωστή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις συγχωνεύσεις, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε τις θέσεις του Δήμου και στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας, κ. Εύη Χριστοφυλλοπούλου με επιστολή του στην οποία αναφέρει τα εξής:

« Κυρία Υφυπουργέ,
την Κυριακή 13/3/2011 ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο σας οι αποφάσεις σας σχετικά με τις συνενώσεις-ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2011-2.

Οι αποφάσεις προκάλεσαν μια σειρά από κινητοποιήσεις από μαθητές, γονείς και τοπικούς φορείς με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμων κλπ.

Τα Δημόσια σχολεία μας πέρα από παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες αποτελούν και κύτταρα ζωής-ανάπτυξης στον μικρόκοσμο κάθε οικισμού.

Το προηγούμενο διάστημα και στα πλαίσια της διαβούλευσης ήρθαν σε επαφή οι τοπικές κοινωνίες με τα στελέχη της εκπαίδευσης προκειμένου και τα παιδαγωγικά πλεονεκτήματα των συγχωνεύσεων να αναπτυχθούν αλλά και οι τοπικές ιδιαιτερότητες όπως και η συμβολή κάθε σχολείου στη λειτουργία κάθε οικισμού, να προσμετρηθούν στις αποφάσεις του Υπουργείου.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις συνενώσεις –ιδρύσεις σχολικών μονάδων που ανακοινώσατε, καταδεικνύεται πως μια σειρά από παράγοντες που τέθηκαν από σας στη διαδικασία της διαβούλευσης με την από 27-1-2011 εγκύκλιό σας δεν λήφθηκαν σωστά υπόψη με συνέπεια να μην οδηγηθείτε σε ορθές επιλογές.

Επειδή όπως αποδεικνύεται ο χρόνος της διαβούλευσης δεν ήταν ικανός προκειμένου να επικοινωνηθούν εκατέρωθεν, τόσο από την πλευρά της εκπαίδευσης όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ιδιαιτερότητες, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα της λειτουργίας ή της συνένωσης κάποιων σχολικών μονάδων, παρακαλώ όπως παρατείνεται την περίοδο διαβούλευσης για 1-1,5 μήνα προκειμένου με βάση την από 13-3-2011 ανακοίνωσή σας να γίνει ευρύτερος και εις βάθος διάλογος για τις επιλογές που κρίνονται απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία».

Μαθητές και γονείς επεσήμαναν στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, ότι προτίθενται να προβούν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων με την υφιστάμενη δομή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.