Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

«Πετάνε» αμόλυβδη και πετρέλαιο

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς χθες Καθαρά Δευτέρα εκτινάχθηκε στο 1,662 ευρώ το λίτρο. Ρεκόρ εποχών σημείωσε και το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή να έχει εκτιναχθεί σε 0,875 ευρώ το λίτρο.

Καλούμπα... για τα 2 ευρώ το λίτρο «αμολά» η αμόλυβδη βενζίνη και για το 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, προκαλώντας αλλεπάλληλα «σοκ» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στην εθνική οικονομία.


Χωρίς σταματημό συνεχίζεται η... πτήση των τιμών των υγρών καυσίμων, με πρόφαση την κατάσταση στη Λιβύη, και χθες στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο ανέβαινε 2,5 δολάρια το βαρέλι, κινούμενο στην τιμή των 104 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ισόποση ήταν και η άνοδος του μπρεντ, το οποίο βρισκόταν στα 117 δολάρια.


Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέτρησε τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς χθες Καθαρά Δευτέρα εκτινάχθηκε στο 1,662 ευρώ το λίτρο. Ρεκόρ εποχών σημείωσε και το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή να έχει εκτιναχθεί σε 0,875 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς των υγρών καυσίμων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον. Υποστηρίζουν πως αν δεν σταματήσουν οι ταραχές στη Λιβύη και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε απίστευτα ύψη, κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο...


Και βέβαια, αν αυτό το εφιαλτικό σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για τον πληθωρισμό, καθώς και για τα υπόλοιπα μεγέθη της οικονομίας.

Η αμόλυβδη αυξήθηκε από την περασμένη Πέμπτη 3 Μαρτίου περίπου 1 λεπτό το λίτρο, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ανατιμήθηκε 2,2 λεπτά το λίτρο. Η κούρσα ανόδου συνέπεσε και με το εορταστικό τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με αποτέλεσμα οι εκδρομείς να «χρυσοπληρώσουν» τις οδικές μετακινήσεις τους. Σε πρατήρια των εθνικών οδών και της επαρχίας η βενζίνη κυμαινόταν ανάμεσα στο 1,80 με 1,846 ευρώ το λίτρο.

Ψυχρολουσία, όμως, προκαλεί και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ξέφυγε... σε 0,875 ευρώ το λίτρο. Ανέβηκε 1 λεπτό το λίτρο από την Πέμπτη 3 του μηνός και 2,7 λεπτά σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αυξήσεις, αυτές, συμπίπτουν δυστυχώς με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση του χιονιά σε όλη τη χώρα. Οσα νοικοκυριά χρειάστηκε να ανεφοδιαστούν με πετρέλαιο γνώρισαν τεράστια επιβάρυνση. Αρκεί να υπολογίσει κανείς πως τα 1.000 λίτρα κόστισαν 875 ευρώ.


Πηγή :  ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.