Σελίδες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Θυσία στον «βωμό» της μείωσης του ελλείμματος γίνεται για ακόμα μία φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που από τα σημερινά του επίπεδα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια κατά 1 με 2 δισ. ευρώ.

Οι περιφέρειες διαμαρτύρονται ήδη για σημαντικό περιορισμό των επενδυτικών κονδυλίων από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, ενώ το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να εντοπίσει τα έργα εκείνα που μπορούν να απενταχθούν από το ΠΔΕ για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τους περιφερειάρχες της χώρας για να συζητήσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες. Ο κ. Γ. Δακής, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, έκανε λόγο για αφαίμαξη επενδυτικών κονδυλίων από την περιφέρειά του, με σκοπό να καλυφθούν άλλες δαπάνες, αναδεικνύοντας το ζήτημα της περικοπής του ΠΔΕ.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Σγουρός, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς τις περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παρόλα αυτά, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) που καταρτίζεται αυτές τις μέρες, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη εξοικονόμησης από τις δημόσιες επενδύσεις.

Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει ετοιμάσει αναλυτικό σχέδιο με το ποια έργα του ΠΔΕ δεν θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και ποια έργα θα επιταχυνθούν.

Πάντως, όσο περνάει ο καιρός εντείνονται οι «φωνές» που καλούν την κυβέρνηση να μην περικόψει κι άλλο το ΠΔΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, αρκετοί οικονομολόγοι διαφωνούν και με τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει από τις δαπάνες του ΠΔΕ, ώστε να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των στόχων που είχαν τεθεί. Πέραν αυτών, οι περιφερειάρχες έθεσαν και άλλα οικονομικά ζητήματα στον υπουργό Οικονομικών.

Ενα εξίσου σημαντικό είναι οι οφειλές ύψους 220 εκατ. ευρώ για μεταφορά μαθητών. Σύμφωνα με τους περιφερειάρχες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε να δώσει λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο οι περιφέρειες να συμβάλλουν στην είσπραξη του ΦΠΑ και συμφωνήθηκε να μελετηθεί η πρόταση αυτή διεξοδικότερα για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Μάλιστα, όλα τα θέματα που απασχολούν τις περιφέρειες (γραφειοκρατία, οφειλές κ.λπ.) θα τα εξετάσει επιτροπή που θα συσταθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και τον γενικό γραμματέα κ. Ηλία Πλασκοβίτη.

Χρέη των ΟΤΑ
Εν τω μεταξύ, χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ. Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή και δίνουν τη δυνατότητα σε δήμους και πρώην κοινότητες να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι δήμοι που χρωστούν στο ΤΠΔ, έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των χρεών τους κατά 25 χρόνια και με διαφορετικούς όρους, ενώ οι οφειλές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν και με τη σύναψη νέου δανείου από το ΤΠΔ διάρκειας έως 25 χρόνια.

Για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι δήμοι με νέα δάνεια, θα πρέπει να τα συνάψουν έως τις 31/12/2011. Οι ακριβείς όροι των νέων δανείων θα καθορίζονται από το ΤΠΔ, αν και το επιτόκιό τους θα υπολογίζεται βάσει του επιτοκίου των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου συν μία επιβάρυνση της τάξης του 1% τουλάχιστον.

Να σημειωθεί ότι δυνατότητα αναχρηματοδότησης των οφειλών τους προς το ΤΠΔ θα έχουν και τα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ιδρύματα και δημοτικές επιχειρήσεις.


Πηγή :  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.