Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η εαρινή επιδρομή του χιονιά


Πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει σήμερα και αύριο ο καιρός, όμως, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα, ένα νέο έντονο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα με κρύο, ισχυρούς ανέμους και χιόνια ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η... εαρινή επιδείνωση του καιρού (εκτός από την επιβεβαίωση της ρήσης «Μάρτης γδάρτης»), που θα διαρκέσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, με χιονοπτώσεις και ολικό παγετό, ενδεχομένως θα είναι η πιο έντονη κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, ο οποίος φαίνεται πως θα διαρκέσει τέσσερις και όχι τρεις μήνες.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το μετεωρολογικό κέντρο ''Μακεδονία'', σήμερα και αύριο θα έχουμε μόνο τοπικές νεφώσεις. Ομως, από το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά και δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας θα έχουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στα 6 και περισσότερα Μποφόρ και ο βαρδάρης θα επεκταθεί την Καθαρά Δευτέρα και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία. Εντονες χιονοπτώσεις περιμένουμε από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, ενδεχομένως και μέσα στη Θεσσαλονίκη. Από τα ξημερώματα της Τρίτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και χιονοπτώσεις θα έχουμε μόνο στις νότιες περιοχές της Πιερίας και της Χαλκιδικής, όμως ολόκληρη την εβδομάδα θα έχουμε ολικό παγετό με αρνητικές θερμοκρασίες τη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για το λόγο αυτό συστήνουμε προσοχή στους οδηγούς για επικινδυνότητα στους παγωμένους δρόμους κατά την επιστροφή της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τη μέριμνα των διευθυντών των σχολείων να φροντίσουν για τη θέρμανση και καθαριότητα των χώρων την Τρίτη που θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία», σημείωσε ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένεται ύφεση των φαινομένων, στη Μακεδονία θα επικρατήσουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά τις πρωινές κυρίως ώρες και στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά.

Αύριο και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, με άνοδο της θερμοκρασίας και κατά τόπους διαστήματα ηλιοφάνειας. Ομως η επιδείνωση από το απόγευμα της Κυριακής, από τα βόρεια, θα οδηγήσει σε πτώση του υδράργυρου, ενώ οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας θα επεκταθούν φτάνοντας ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Χιόνια και αλυσίδες
Το προηγούμενο διήμερο, η επιδείνωση του καιρού έφερε τα χιόνια, μέχρι και τις παρυφές της Θεσσαλονίκης (Χορτιάτης, Δερβένι κ.α.), υποχρεώνοντας τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στο Σοχό, το Λαχανά και την Οσσα του δήμου Λαγκαδά, καθώς και στο Αμύνταιο Φλώρινας, τα Γρεβενά, το Βόιο Κοζάνης και τα ορεινά των Τρικάλων. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, στο ορεινό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης μετά τη Βέροια, προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν Πέλλας, Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών Ημαθίας και Ελατοχωρίου Πιερίας, καθώς και στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λειβαδίων του νομού Κιλκίς.


Πηγή : ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.