Σελίδες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ζητά κατασκευή δύο μονάδων της ΔΕΗ και πρόσληψη προσωπικού


Με ένα τεράστιο πανό που κάλυψε όλη την πρόσοψη του κτιρίου, συνδικαλιστές του σωματείου ενέργειας «Σπάρτακος», προχώρησαν χτες σε κατάληψη του δημαρχείου Κοζάνης, ζητώντας τη συμπαράταξη της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων, στον αγώνα για τη σωτηρία της ΔΕΗ και της ανάπτυξη της περιοχής.

Οι συνδικαλιστές κατέλαβαν το δημαρχείο Κοζάνης από τις 6 έως τις 11 το πρωί. Είναι η τέταρτη κατά σειρά κατάληψη του σωματείου «Σπάρτακος», μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του μεγαλύτερου εκσκαφέα των ορυχείων (Ε3) στις 8 Μαρτίου, την κατάληψη του διοικητηρίου του λιγντικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στις 9 Μαρτίου και στη δίωρη παύση λειτουργίας όλων των ορυχείων της περιοχής στις 16 τρέχοντος.

«Στο πλαίσιο μιας σειράς κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν, αυτή τη φορά κλείνουμε το δημαρχείο της Κοζάνης σε μία ακόμα προσπάθεια να ανοίξουμε τα μάτια και τα αφτιά όλων αυτών που επιμένουν να μην θέλουν καταλάβουν τα όσα συμβαίνουν. Σήμερα κλείνουμε το δημαρχείο για να ανοίξουμε το δρόμο των νέων προσλήψεων, το δρόμο για την κατασκευή των μονάδων ¨Πτολεμαΐδα V¨ και Μελίτη II¨, το δρόμο που θα οδηγήσει στη διάνοιξη των νέων ορυχείων που θα δώσουν ζωή στη ΔΕΗ, το δρόμο με τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο», υπογράμμισε ο γραμματέας του σωματείου «Σπάρτακος», Κώστας Βασιλειάδης.

Με το τεράστιο πανό διαστάσεων 15Χ10, συνολικού εμβαδού 150 τ.μ., που τοποθέτησαν οι συνδικαλιστές μπροστά στο δημαρχείο, ζητούν:

-Προσλήψεις τώρα στη ΔΕΗ.

Τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

-Να μειωθεί η ανεργία.

-Να σταματήσει το δουλεμπόριο. Ο Κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε στην τοπική κοινωνία το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην περιοχή μας η ΔΕΗ και την άμεση ανάγκη κατασκευής των δύο νέων μονάδων που εξαγγέλθηκαν στο λεκανοπέδιο. Αντιλαμβάνεστε ότι μονοδιάστατα ανάπτυξη της περιοχής και της ΔΕΗ εξαρτάται απ’ αυτές τις δύο θέσεις που θέλει να προβάλει ο «Σπάρτακος», δηλαδή από την κατασκευή των μονάδων και τις προσλήψεις που επιτέλους πρέπει αν γίνουν στην επιχείρηση. Γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα στον μεγαλύτερο ενεργειακό δήμο της περιοχής, προκειμένου να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κεντρική εξουσία, ώστε να αντιληφθεί ότι εντός του 2011 πρέπει να υλοποιηθούν και οι προσλήψεις και η κατασκευή μονάδων. Θα συνεχίσουμε με ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλους ενεργειακούς δήμους της περιοχής». Ειδικά για τις προσλήψεις ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στα ορυχεία να συνεχιστεί η τακτική των πέντε αποχωρήσεων και μίας πρόσληψης γιατί ήδη αυτή τη στιγμή δέκα μηχανήματα είναι σταματημένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Εγώ δεν θα σας πω ότι εμείς ζητάμε χιλιάδες προσλήψεις, αλλά θα σας παραπέμψω στα στοιχεία της ΔΕΗ, που λένε ότι για τη στοιχειώδη λειτουργία των ορυχείων απαιτούνται άμεσα 1.800 προσλήψεις».

Στη κατάληψη συμμετείχαν και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με δικό τους πανό, ζητώντας 5.000 προσλήψεις.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, εξέφρασε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος συναντήθηκε με τους καταληψίες και συγχρόνως έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αρθούρο Ζερβό και στο δ.σ. της επιχείρησης που συνεδρίαζε χτες.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας παραβρέθηκε στην κατάληψη και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του, καθώς όπως είπε, «η ανεργία στο νομό Κοζάνης έφτασε στο 30%».



ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.