Σελίδες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δήμος Κοζάνης: 50.000.000 ευρώ το χρέος-16.000.000 τα χρωστούμενα!


Του Παναγιώτη Πλιάτσιου
Στο ποσό περίπου των 50.000.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη του νέου, «Καλλικρατικού» Δήμου Κοζάνης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής! Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 16.000.000 ευρώ που έχει λαμβάνειν ο νέος Δήμος, ενώ, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για 42.000.000 ευρώ, χωρίς, δηλαδή, να υπολογιστούν τα εκατομμύρια που οφείλει η πολιτεία μέσω διάφορων προγραμμάτων για έργα, τα οποία, όμως, ήδη έχει πληρώσει ο Δήμος Κοζάνης, με την καταβολή των οποίων μειώνεται κι άλλο το συνολικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» τα χρέη των τεσσάρων πρώην Δήμων που συνενώθηκαν στο Δήμο Κοζάνης είναι, κατά προσέγγιση:

Δήμος Ελλησπόντου: 11.300.000 ευρώ (έχει λαμβάνειν 850.000 ευρώ)

Δήμος Ελίμειας:3.300.000 ευρώ ( έχει λαμβάνειν 607.000 ευρώ)

Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη: 680.000 ευρώ (έχει λαμβάνειν 370.000 ευρώ)

Δήμος Αιανής:2.000.000 ευρώ (έχει λαμβάνειν 140.000 ευρώ)

Το συνολικό χρέος του παλαιού Δήμου Κοζάνης υπολογίζεται σε 32.000.000 ευρώ, ενώ έχει..λαμβάνειν περίπου 14.000.000 ευρώ από διάφορα προγράμματα και υπόλοιπα που το οφείλονται. Να σημειωθεί πως στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Κοζάνης
Μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως στη διαδικασία της απογραφής υπάρχουν πολλοί «αστερίσκοι» και σύνθετα ζητήματα. Όπως ανέφερε «κλείνει η πρώτη φάση και περνάμε πλέον στη δεύτερη, καθώς οι αιρετοί και τα στελέχη του Δήμου, με επικεφαλής την αρμόδια αντιδήμαρχο Νούλα Τουμπουλίδου ολοκλήρωσαν μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία για την οικονομική κατάσταση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Σήμερα έχουμε την παρουσίαση στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ την επόμενη εβδομάδα, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, θα οριστεί ορκωτός ελεγκτής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο…Πρέπει να σημειώσω πως η αποτίμηση αυτής της κατάστασης έχει πολλούς αστερίσκους, που οφείλονται κυρίως στο ότι μερικούς από τους πρώην Δήμους δεν εφάρμοζαν το διπλογραφικό σύστημα. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην αποτυπώνονται πλήρως τα περιουσιακά τους στοιχεία, μια δουλειά που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, υπάρχουν πολλά σύνθετα σημεία, τα οποία θα έπρεπε να διευκρινιστούν, όπως τι περιλαμβάνεται γύρω από τον τίτλο της απογραφής σχετικά με τις υποχρεώσεις από έργα και συμβάσεις. Για παράδειγμα, φαίνονται όλα ότι είναι χρέη, ενώ πολλά έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και είναι θέμα της πολιτείας το ότι δεν έχει δώσει τα χρήματα. Υπάρχουν, επίσης, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Και αυτά χρειάζονται χρόνο για να αναλυθούν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια εικόνα που δεν απέχει από την τελική εικόνα που λίγο ή πολύ είχαμε και για τον παλαιό Δήμο Κοζάνης που δημοσιεύαμε τους ισολογισμούς, αλλά και για τους πρώην Δήμους. Και εκεί η εικόνα δεν απέχει από τη συνολική αίσθηση που είχαμε πριν από τις εκλογές…».



Πηγή :  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.