Σελίδες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, το αδιέξοδο στο θέμα των μεταναστών, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών, τα σενάρια εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η αντιπαράθεση Βενιζέλου – Ραγκούση,, οι περικοπές στα επικουρικά ταμεία και η αύξηση των επιτοκίων, κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Απόλυτος άρχοντας ο νέος διευθυντής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Αλλάζει το σχολείο, περιορίζεται ο ρόλος των διδασκόντων. Μάνατζερ-διευθυντής, που θα διοικεί, θα αξιολογεί το εκπαιδευτικό έργο και τους εκπαιδευτικούς, θα αποφασίζει για τα πάντα. Αυτός είναι ο ρόλος που εισάγει για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων το υπουργείο Παιδείας στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την "αναδιοργάνωση" των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σαρώνουν 40 επικουρικά ταμεία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σαρωτικές ενοποιήσεις και δραστικές περικοπές στις παροχές 40 επικουρικών ταμείων, φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση και επηρεάζουν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν ίσως για τα ταμεία των στρατιωτικών που είναι γνωστό ότι οδεύουν προς συγχώνευση".

Η ΑΥΓΗ: "Ρωγμή στην αδιαλλαξία για τους μετανάστες".
Κατά την εφημερίδα "συνάντηση Ραγκούση και Λοβέρδου με τους "μετανάστες χωρίς χαρτιά" χθες στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Ελπίδες για εξεύρεση λύσης με συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του Πανεπιστημίου και των δημοτικών αρχών της Θεσσαλονίκης για θαρραλέα νομική διέξοδο.Νέο διάβημα ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Νέες αιχμές Βενιζέλου κατά Ραγκούση αλλά και αποστάσεις Παπουτσή".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρώγονται σαν τα σκυλιά κορυφαία στελέχη της παραπαίουσας κυβέρνησης".


Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "σε ρόλο τροχονόμου- ούτε καν πυροσβέστη- στην ενδοκυβερνητική αρένα που σπαράσσεται από βιτριολικές δηλώσεις υπουργών κατά υπουργών ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αποσοβήσει την πλήρη διάλυση του κυβερνητικού σχήματος, που ούτε να τον ανασχηματίσει δεν του "περνάει πλέον ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στον αέρα οι συντάξεις του ΙΚΑ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ζεστό χρήμα αναζητά το ΙΚΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στην καταβολή των συντάξεων και στις δανειακές ανάγκες του. Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας αναζητά ποσό της τάξης των 550 εκατομμυρίων ευρώ, βάζοντας ως ενέχυρο ομόλογα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Καντάφι καίει Γιώργο".
Κατά την εφημερίδα "το δρόμο που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέδειξε με την παραίτησή του ο πρύτανης του LSE Χάουαρντ Ντέιβις μετά το μείζον πολιτικό θέμα που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία για τις σχέσεις του με την οικογένεια Καντάφι."

ΕΘΝΟΣ: "Σύνδρομο παράλυσης στην κυβέρνηση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Ραγκούση με αφορμή του μετανάστες απεργούς πείνας, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για την κυβέρνηση. Συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργούν παραλυτικά για την κυβέρνηση. Η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Στο Μαξίμου σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για ανασυγκρότηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο πράσινος πρίγκιπας ετοιμάζει τους Ισλαμιστές να κάψουν την Αθήνα!... ".
Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "Πληροφορίες της Europol που έφθασαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν ότι στις ισλαμιστικές ομάδες εισχώρησαν τρομοκράτες που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ενώ προειδοποίησαν τις Ελληνικές Αρχές ότι μέλη της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στην Αθήνα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Έλεγε ψέματα ο Γ.Α.Π. και στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βρίζει τους αντιπάλους του από τους οποίους ζητά συναίνεση, παραδέχεται το χάος στην κυβέρνησή του, αλλά το δικαιολογεί όπως δικαιολογεί τον εαυτό του, που ενώ φώναζε ότι λεφτά υπάρχουν συναντιόταν με τον Στρος Καν για να ξεπουλήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ και να γίνει η πέμπτη φάλαγγα των αμερικανών στην ευρωζώνη και στο ευρώ ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΣ: "Κόβουν φοροαπαλλαγές για ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικές δαπάνες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Περιορίζουν στο μισό την έκπτωση για μίσθωση α' κατοικίας και την καταργούν για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν. Τέλος και στις ελαφρύνσεις για πληρωμές σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Μειώνεται δραστικά και με εισοδηματικά κριτήρια η απαλλαγή για νοσοκομειακά έξοδα και γηροκομεία".

ΕΣΤΙΑ: "Ο νόμος αφοπλίζει τους αστυνομικούς".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "με βαθύτατη θλίψη ο ελληνικός λαός συλλογίζεται το γεγονός άλλων δύο θανάτων αστυνομικών. Ηρωικών θανάτων εν υπηρεσία. Συγχρόνως όμως κάθε Έλλην πατριώτης αισθάνεται λύπη και οργή για το απαράδεκτο και χυδαίο επίπεδο των σχολίων που εξεφράσθησαν με τόση βιασύνη και επιπολαιότητα για ένα τόσο τραγικο συμβάν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παραμένει το αδιέξοδο στην Υπατία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Δεν υπήρξε άρση του αδιεξόδου στην κρίση της Υπατίας κατά τη χθεσινή, πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και των μεταναστών απεργών πείνας. Η κυβέρνηση απέκλεισε την παραχώρηση ανθρωπιστικού καθεστώτος ".

Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Ο γάμος της χρονιάς. Μαζί Σαμαράς - Καρατζαφέρης".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "στη λύση του... πολιτικού συνοικεσίου καταλήγουν οι δύο πανικοβλημένοιγείτονες της Νεοδεξιάς, καθώς βλέπουν τα ποσοστά των κομμάτων τους να κατρακυλούν συνεχώς. Παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά Μιχελάκη, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκτιμούν ότι τα δύο δεξιά κόμματα στο τέλος θα ενωθούν".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τέλος δια νόμου τα ελλείμματα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μεγάλες περικοπές τοπικών επενδύσεων και προγραμμάτων και ανάγκη εύρεσης ιδίων εσόδων, περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που παρουσίασε στους περιφερειάρχες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μια βόμβα για την Ευρώπη. Τα 5 σενάρια για την κρίσιμη διάσκεψη της 25ης Μαρτίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πέντε σενάρια για το μέλλον της ευρωζώνης- και βεβαίως για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας- είναι στο τραπέζι των Βρυξελλών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Ολες οι πλευρές θεωρούν πλέον ως ιδιαίτερα πιθανή την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ - χωρίς να είναι γνωστοί εκ των προτέρων οι υπόλοιποι όροι ".

Η ΝΙΚΗ: "Σκληρή λιτότητα τα επόμενα 15 χρόνια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εάν μειωθούν τα επιτόκια, εάν επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων για 30 χρόνια κι εάν γίνει "κούρεμα" κατά 30% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, τότε μόνο θα έχουμε ελπίδες να επιτύχουμε μείωση του δημοσίου χρέους μας στο 60% του ΑΕΠ το 2034! ".

PRESS time: "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φωνή λαού, οργή Θεού, λέει η λαϊκή ρήση.Τί γίνεται όμως όταν έχουμε οργή λαού; Τις τελευταίες εβδομάδες στα σπίτια των πολιτικών- και ιδιαίτερα σε αυτών των οποίων τα ονόματα είτε έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα είτε έχουν κάνει δηλώσεις που ενοχλούν - επικρατεί τρόμος. Τα περιστατικά φραστικών -και όχι μόνο- επιθέσεων εναντίον τους, το κλίμα που μυρίζει μπαρούτι και οι επισκέψεις αγανακτισμένων πολιτών έξω από τα σπίτια τους φοβίζουν... ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενταση αντεργατικού πολέμου κυβέρνησης-κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "Καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, καμία συναίνεση. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ με λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έπιασε πάτο η κτηματαγορά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μπαίνει μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΑΞΙΑ: "Υπό Επιτροπεία από την ΕΚΤ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν στην ΕΚΤ λεπτεμέρες business plan για την επιστροφή της ρευστότητας που παρέχει η κεντρική τράπεζα. Μήνα προς μήνα θα παρακολουθεί η ΕΚΤ την υλοποίηση των σχεδίων που θα της υποβάλουν οι τράπεζες".

ΕΞΠΡΕΣ: "Στράγγιξε η οικονομία από πιστώσεις τραπεζών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κατά 1 δισ.ευρώ μειώθηκε το σύνολο των υπολοίπων των πιστώσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2011 και διαμορφώθηκε στα 256,7 δισ.ευρώ έναντι 257,7 δισ.ευρώ το τέλος του 2010, εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας στην οικονομία".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επικίνδυνη φούσκα οι μεταρρυθμίσεις".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μαγική εικόνα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αμετάβλητο το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παραμένουν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων. Στον αέρα χιλιάδες μετατάξεις από ΟΑΣΑ και ΟΣΕ. Κρυφτούλι των ΔΕΚΟ με τον Γ.Παπακωνσταντίνου, που έχει ζητήσει εδώ και 2,5 μήνες τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας. Θρίλερ η καταβολή της πέμπτης δόσης".

ΚΕΡΔΟΣ: "Λιγότερα και ακριβότερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "κινδύνους βλέπουν οι αναλυτές από την πιθανή αύξηση των ευρωπαικών επιτοκίων τον Απρίλιο. Για την ελληνική οικονομία ένας νέος κύκλος αύξησης επιτοκίων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία, η οποία σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, και την εκμηδένιση του τραπεζικού δανεισμού ".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Ολες οι αλλαγές στην εκπαίδευση".
Η εφημερίδα σημειώνει "μια μεγάλη αλλαγή περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και γονείς από την επόμενη σχολική χρονιά. Εκατοντάδες δημοτικά γυμνάσια και λύκεια οδηγούνται σε συγχώνευση, αρκετά θα καταργηθούν ενώ θα ιδρυθούν και νέα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διοικητικής αναδιάρθρωσης των μεταπολιτευτικών χρόνων στην εκπαίδευση".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θηλιά για την οικονομία η αύξηση των επιτοκίων".
Η εφημερίδα τονίζει "έκρηξη στα επιτόκια δανεισμού προκαλεί το άλμα που πραγματοποίησε το euribor μετά την προαναγγελία ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου ".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.