Σελίδες

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κινέζοι, Γερμανοί και Αμερικανοί το mega-φωτοβολταικό της Κοζάνης

Το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς φωτοβολταϊκών από Γερμανία, Κίνα και ΗΠΑ έχει ήδη κινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το project ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο.

Επιθυμία της ΔΕΗ είναι να προσέλθουν στον διαγωνισμό τα πιο σημαντικά ονόματα της αγοράς φωτοβολταϊκών. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο «Κ» πηγές της εταιρείας, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα δίνουν νέα πνοή και όραμα».


Όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο συναρτάται με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής εξοπλισμού και ιδανικά η ΔΕΗ προσβλέπει σε προτάσεις για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και όχι μόνο. «Προσβλέπουμε μέσω του διαγωνισμού να αναπτύξουμε ευρύτερες συνεργασίες, αναζητούμε στρατηγικό εταίρο για μια γενικότερη συνεργασία "κέλυφος", όπου θα ενταχθούν όλα τα έργα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Φυσικά, από την πλευρά της ΔΕΗ δεν δίνονται λεπτομέρειες για τους διεθνείς ομίλους με τους οποίους έχουν γίνει διερευνητικές επαφές. Πηγές της αγοράς, ωστόσο αναφέρουν ότι έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από τους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, την κινεζική Yingli. τη γερμανική Q-Cells, την αμερικανική Sunedison και την αμερικανική Sunpower. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ήδη έχει προχωρήσει στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, με στόχευση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μεταξύ άλλων με την Τέρνα Ενεργειακή, τη γαλλική EdF, τηνΈλικα (όμιλος Κοπελούζου), την ΕΡ Global Energy του ομίλου Παρασκευαΐδη, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον Ρόκα.

Οι όροι του διαγωνισμού
Η πρόσκληση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του «Ηλιακού Βέλους», όπως είναι η επωνυμία του έργου, αναφέρει ότι o στρατηγικός εταίρος θα συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διαχείριση του έργου. Ειδικότερα, με βάση την πρόσκληση, ο συνεταίρος θα πρέπει «να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των .ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς επίσης και «να έχει αποδεδειγμένα συμμετάσχει στην ανάπτυξη τουλάχιστον ενός σταθμού 10 MW κατ' ελάχιστο ή εναλλακτικά σε σταθμούς συνολικής ισχύος 50 MW, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας των 5 MW».

Εκτός από τα παραπάνω, o διαγωνισμός προβλέπει ότι o συνεταίρος θα πρέπει να έχει «αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραγωγή φωτοβολταϊκών».

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2011, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα «τρέξει» την αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την έναρξη κατασκευής του.

Yingli
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Yingli, είναι από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους προμηθευτές εξοπλισμού φωτοβολταϊκών πάρκων, παράγοντας φωτοβολταϊκά πλαίσια, πάνελς και συστοιχίες. Έχει παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές φωτοβολταϊκών, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ν. Κορέα, το Βέλγιο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ αλλά και η Ελλάδα.'Εχει παραγωγική δυναμικότητα της τάξης του 1 GWp, ενώ προτίθεται να προχωρήσει σε επεκτάσεις συνολικής ισχύος 700 MWp μέχρι το γ' τρίμηνο του 2011.

Q-Cells
Από τους μεγαλύτερους γερμανικούς κατασκευαστές, η Q-Cells δημιουργήθηκε το 1999 και έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της παγκόσμιας αγοράς. Η εταιρεία εκτιμάται ότι έκλεισε το 2010 με τζίρο 1,3 δισ. ευρώ και κέρδη ΕΒΙΤ 75-80 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγική της δυναμικότητα φτάνει το 1,1 GWp φ/β στοιχείων.

Sunpower
Η αμερικανική Sunpower είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής φ/β πάνελ στον κόσμο, με έδρα την Καλιφόρνια και παρουσία στη Β. Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Πα το 2010 ο τζίρος της εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,15 έως 2,25 δισ. δολ.'Εχει εγκαταστήσει και κατασκευάζει περισσότερα από 600 MW. Στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της Sunray, την οποία και εξαγόρασε πέρυσι από την Denham Capital.

Sunedison
Από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακών και φωτοβολταϊκών, η Sunedison δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και λειτουργία πάρκων σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία, που θεωρείται από την Goldman Sachs ως πρώτης τάξης επένδυση λειτουργεί περισσότερα από 125,2 MW ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Β. Αμερική, ενώ έχει κατασκευάσει και 6,2 MW πάρκων στην Ευρώπη. Είχε καταθέσει πρόταση το φθινόπωρο για το project της Κοζάνης, ωστόσο κυβέρνηση και ΔΕΗ έκριναν προσφορότερη τη διαδικασία του διαγωνισμού αντί της απευθείας ανάθεσης.

Πηγή:  Εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.