Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Παπακωνσταντίνου : «Δεν σχεδιάζουμε νέες αυξήσεις»

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή έγκυρη εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" (έκδοση Σαββατοκύριακου) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέρασε ένα μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.

Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διακήρυξε από το Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως πρόκειται για την αντοχή των δημοσίων οικονομικών, των χρεών, και αυτή εξαρτάται, όπως σημειώνει, από τρεις παράγοντες, που είναι: κατά πρώτον, η κατάσταση του προϋπολογισμού, κατά δεύτερον, εάν είναι ικανοποιητική η ανάπτυξη για να μειωθούν τα χρέη και κατά τρίτον, ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων που πρέπει να καταβληθούν.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, κάτι που θα βοηθήσει, και, εάν λειτουργήσει καλά, θα είναι αρκετό για να συμβάλει στη σταθεροποίηση, καθώς και σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υποτιμούνται οι προσπάθειες.

Πηγή:  marketbeast.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.