Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη με μια τρίτη ματιά… «Ε…και;»


Του Σωκράτη Μουτίδη

«Ρε συ παλικάρι, τράβα το από δω που μας το κουβάλησες» λέει ο Κοζανίτης στον οδηγό ενός λεωφορείου των ΜΑΤ. «Μα, κύριε είναι της διμοιρίας» του απαντά αυτός. «Βρε σε μένα θα πεις ποιανού είναι που μένω εδώ 20 χρόνια; Άντε τράβα το γιατί θέλω να παρκάρω» η αποστομωτική απάντηση του συμπολίτη μας. Βλέπετε, η περιοχή του Αγίου Δημητρίου γύρω από την αίθουσα τέχνης, είχε γεμίσει αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στα μέτρα ασφάλειας τους Πρωθυπουργού.

Από το πρωί της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, ο οποίος και ανακοίνωσε το απόγευμα της ίδιας μέρας την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου στην Κοζάνη. «Ιιιι, σιγά τους θερμοσίφωνες» αναφώνησε έτερος συμπολίτης μας, στην απάντηση γιατί υπήρχε αυτή η «αναστάτωση» και πρόσθεσε «καμιά δουλειά στο παιδί μπορεί να βρει;».

Οι ώρες πέρασαν γρήγορα και από τις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η «κοσμοσυρροή» στην αίθουσα τέχνης. Περιττό να πούμε ότι κάποιοι την είδαν για πρώτη φορά, το εσωτερικό της τουλάχιστον, αφού δεν… έτυχε να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ή συναυλία του ωδείου, ούτε ακόμη και θεατρική παράσταση στην τοπική διάλεκτο τις ημέρες της «Απουκράς» (αφού μόνο τότε γεμίζει).

Εκεί, λοιπόν, βρέθηκαν από τη μια οι κύριοι που έβγαλαν το κοστούμι από το μπαούλο που μύριζε ναφθαλίνη και από την άλλη αυτοί που ήρθαν να δουν τον «πρόεδρο» από κοντά, φρεσκοξυρισμένοι και αρωματισμένοι. Οι «πρωτοκλασάτοι» εννοείται ότι δεν ήταν από νωρίς εκεί, αφού αυτοί έχουν πάντα εσωτερική πληροφόρηση και καταφθάνουν λίγα λεπτά πριν την άφιξη του πρωθυπουργού για να μην περιμένουν. Κάποιοι άλλοι μάλιστα εμφανίζονται αργότερα για να κάνουν εντύπωση. Αυτά στο εσωτερικό της αίθουσας.

Γιατί απ’ έξω οι διμοιρίες των ΜΑΤ κόβουν τον δρόμο στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ από την παράταξη της ΔΑΚΕ, σε φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ιδρύματος τους με το ΤΕΙ και στους γνωστούς Βελβεντινούς, οι οποίοι φωνάζουν «Βελβεντό, δυνατό, ανεξάρτητο». Οι φασαρίες ξεκινούν από το «μπλοκ» των συνδικαλιστών και να σου τα σπρωξίματα, να και τα πεσίματα, να και οι γροθιές… να σπρώχνουν οι ΜΑΤατζήδες, να φωνάζουν οι συνδικαλιστές «αυτή είναι η δημοκρατία», να καταγγέλλουν την αστυνομία και να σηκώνουν μια ασπίδα ενός ΜΑΤατζή ψηλά ως λάφυρο. Από την άλλη μεριά γίνεται χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς τους Βελβεντινούς και τους φοιτητές για να διαλυθούν και ακούγεται το γνωστό σύνθημα περί μπάτσων, δολοφόνων κλπ κλπ.

Η γειτονιά κοιτά αποσβολωμένη το πρωτοφανές σκηνικό και ξαφνικά μέσα στην αναμπουμπούλα, στη μυρωδιά των χημικών και στις φωνές, έρχονται με τις σφυρίχτρες στο στόμα οι ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών της Κοζάνης. Τα Burberry και τα Dolce Gabbana πρωταγωνιστούν, όπως και τα μοντέρνα τεράστια γυαλιά ηλίου. Τσιγαράκι, καφεδάκι σπαστό (αφού όλη τη μέρα τα καταστήματά τους ήταν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο), αρωματισμένοι και φρέσκοι από τον ύπνο με αργό βήμα «παρκάρουν» και χαζεύουν τα επεισόδια. Ομολογουμένως ήταν πολλοί, αφού έφεραν και ενισχύσεις το προσωπικό, θαμώνες, αλλά και το έτερον ήμισυ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοζάνης με το πρωθυπουργικό «Gulfstream» και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…. Ε και…;
 
Πηγή:    http://www.kozani.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.