Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου


Το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταΐκό πάρκο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά. Η ισχύς του είναι 97 MW, δηλαδή η μισή από αυτή που προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ.

ΤΟ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόομου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικόκης

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στη μεταλιγνιτική εποχή θα στείλει σήμερα από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο. Το έργο προγραμματιζόταν να εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός ΔΕΗ, ότι επιχειρείται απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία SunEdison, n επένδυση «πάγωσε» και αποφασίστηκε να γίνει με διεθνή διαγωνισμό.

Το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ, θα είναι συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που έχει και τη συμβολική σημασία της στροφής από την κυριαρχία του λιγνίτη στις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης. Η καινοτομία της επένδυσης είναι ότι συνδυάζει την κατασκευή φωτοβολταίκού με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής panels, δημιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, όπου n απασχόληση στηρίζεται αποκλειστικά στον λιγνίτη. To εργοστάσιο αυτό τίθεται ως όρος για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο...

Το τάιμινγκ των ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό, που θα συνοδεύεται από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, δεν είναι τυχαίο. Γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον του λιγνίτη, καθώς στις Βρυξέλλες «παίζεται» η τύχη του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Την Παρασκευή n Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε διαβούλευση την ελληνική πρόταση για τις συμβάσεις ανταλλαγής ενέργειας με εταιρείες του εξωτερικού. Αν μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου δεν διαπιστώσει ουσιαστικό ενδιαφέρον από ξένους ενεργειακούς ομίλους, θα επιστρέψουν τα σενάρια πώλησης σταθμών της ΔΕΗ και μαζί με αυτά και οι «φωνές» της ΓΕΝΟΠ. Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο ούτε για την υπουργό Περιβάλλοντος, που δέχεται βολές πανταχόθεν για την πρόταοή της να αυξηθούν στα 10 στρέμματα οι όροι δόμησης στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura.

Μια τέτοιου μεγέθους εξαγγελία θα εκτονώσει κάπως την πίεση προς το πρόσωπο της.

Αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις - τέσσερις εταιρείες γερμανικής και κινεζικής προέλευσης. Τον Δεκέμβριο η ΔΕΗ κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής και μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία, με την επιχείρηση να ελπίζει πως τα αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος. Σημειωτέον ότι τσ μεγαλύτερο σήμερα φωτσβσλταϊκό πάρκο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά και n ισχύ του είναι 97 MW, τα μισά δηλαδή απ' όσο προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ.
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.