Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζουν όλα ως το καλοκαίρι

Οι ανατροπές στη ζωή μας και στη ζωή χιλιάδων επαγγελματιών

Ρεπορτάζ ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών φέρνει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι πρώτες μεταβολές θα γίνουν αισθητές εντός του 2011:
Από τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων, ως τη λειτουργία των πρατηρίων βενζίνης, την κυκλοφορία των ταξί στην ύπαιθρο και στα νησιά, ακόμη και στους διαγωνισμούς μελετών των δημοσίων έργων. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση θα φέρει σημαντικές ανατροπές στην επαγγελματική ζωή πλέον του ενός εκατομμυρίου επιστημόνων και επαγγελματιών. Ουσιαστικά καταργείται το πλαίσιο που «προστάτευε» εδώ και δεκαετίες τα επαγγελματικά ή ακόμη και τα οικογενειακά προνόμια ολόκληρων ομάδων, συχνά εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση αναμένει «θερμό εξάμηνο» ως την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο τέλος Ιουνίου. «Λίγοι έχουν καταλάβει πόσο ανατρεπτική είναι η οριζόντια μεταρρύθμιση» δηλώνει στο «Βήμα» κορυφαίος υπουργός που εκτιμά ότι «πρόκειται για την πιο σημαντική τομή στην ως τώρα κυβερνητική θητεία». Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις που θίγονται από τις ανατροπές ετοιμάζονται για πόλεμο διαρκείας με την κυβέρνηση και θα παλέψουν για «εξαιρέσεις» στις τελικές ρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

■ «Θα οδηγήσει σε μείωση τιμών»
Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος ως το τέλος Φεβρουαρίου. Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση θα ισχύσει η οριζόντια ρύθμιση για την κατάργηση όλων των περιορισμών (ελάχιστων αμοιβών, γεωγραφικών, διοικητικών κ.ά.), καθώς και των απαιτήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα. Ολοι οι περιορισμοί καταργούνται αυτόματα αν μέσα στην τετράμηνη προθεσμία δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα «για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».

«Σκοπός είναι να βελτιωθούν η ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών για όλους και να προσφερθούν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες» δηλώνει στο «Βήμα» ο βασικός αρχιτέκτονας της μεταρρύθμισης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης. «Παράλληλα προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την προστασία του εισοδήματος όσων υφίστανται τις αλλαγές» συμπληρώνει.

■ Ψωμί και καύσιμα στα σουπερμάρκετ
Το «αυτόματο» άνοιγμα αφορά εκατοντάδες επαγγέλματα, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούν επί παραδείγματι όλους τους περιορισμούς για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται ώστε να ανοίξει ένα νέο κατάστημα, όπως τα πρατήρια καυσίμων. Αίρουν επίσης τον διοικητικό καθορισμό των αμοιβών, όπως αυτή που ισχύει για τους φορτοεκφορτωτές στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ακόμη και για τους λιμενεργάτες, αλλά και κάθε άλλο διοικητικό περιορισμό στην έκδοση άδειας. Παράλληλα, πολλοί κλάδοι θα αισθανθούν μεγάλη πίεση από τον ανταγωνισμό. Τα συνοικιακά αρτοποιεία θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα σουπερμάρκετ, στα οποία δίδεται η δυνατότητα να ανοίξουν «θερμές γωνιές», να λειτουργήσουν δηλαδή φούρνους, κάτι που απαγορευόταν.

Αισθητή θα είναι η αλλαγή στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Εκτός από τα ωράρια των φαρμακείων, η μεταρρύθμιση οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, αλλά και στη δυνατότητα πώλησης υγρών καυσίμων από τα σουπερμάρκετ που διαθέτουν μεγάλους χώρους στάθμευσης.
 
Πηγή :  ΤΟ ΒΗΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.