Εξελίξεις στο θέμα του ρήγματος αναμένονται και από το ΙΓΜΕ το οποίο προσεχώς θα ενημερώσει την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας
Σημαντικό όπλο στη μάχη που δίνουν για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους, θεωρούν οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγής Κοζάνης, την πρόδρομη έκθεση των καθηγητών του ΑΠΘ που «είδε» το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις από τα γεωλογικά ρήγματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή από το καλοκαίρι.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι ίδιοι ανέκαθεν πίστευαν ότι το ρήγμα είχε σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα παρακείμενου ορυχείου, όμως, μετά και την επιστημονική τεκμηρίωση που ήλθε από έναν φορέα με το κύρος του ΑΠΘ, αποκτούν ένα ατράνταχτο επιχείρημα.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το πόρισμα των επιστημόνων του ΑΠΘ προκαλεί «βραχυκύκλωμα» στη ΔΕΗ, η οποία έως τώρα έχει αποφύγει να πάρει επίσημα θέση στο θέμα. Στελέχη της επιχείρησης στην περιοχή της Κοζάνης, μάλιστα, όταν τους ρωτούσαν κάτοικοι του οικισμού, απέδιδαν το φαινόμενο σε τοπική τεκτονική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η ομάδα των καθηγητών διαπίστωσε με τη μέθοδο της ηλεκτρικής γεωφυσικής διασκόπησης (ενός είδους «αξονικής τομογραφίας» της γης δηλαδή) πως οι δύο επιφανειακές ρηγματώσεις που «σχίζουν» την περιοχή από το περασμένο καλοκαίρι δεν ακολουθούν το ίχνος του γνωστού, υπόγειου γεωλογικού ρήγματος το οποίο έχει χαρτογραφήσει το ΙΓΜΕ, αλλά έχουν άλλες κατευθύνσεις.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και σε επόμενη φάση θα επεκταθεί στην σεισμολογική και υδρογεωλογική διερεύνηση της περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει προκληθεί πτώση του υδροφόρου ορίζοντα τοπικά και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την εξέλιξη των ρηγμάτων.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως δυναμικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ αποφεύγουν να πάρουν προς το παρόν θέση για την επικινδυνότητά του για τους κατοίκους. Εντός των επόμενων μηνών θα βάλουν στο «μικροσκόπιό» τους και τις ρωγμές που εμφανίστηκαν σε σπίτια του οικισμού, για να διαπιστώσουν αν συνδέονται με τις ρωγμώσεις.
Εξελίξεις στο θέμα του ρήγματος ωστόσο, αναμένονται και από το ΙΓΜΕ το οποίο τις επόμενες μέρες θα στείλει ενημέρωση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην αντιπεριφέρεια Κοζάνης.
«Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ πραγματοποιούν στην περιοχή μετρήσεις με αποκλισιόμετρα. Ωστόσο, δεν εξετάζουμε τα αίτια του φαινομένου αφού δεν έχουμε αναλάβει κάποια σχετική μελέτη. Εκείνο που εξετάζουμε είναι η επικινδυνότητα του ρήγματος» δήλωσε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης επιστημόνων του ΑΠΘ, η οποία συσχετίζει το ρήγμα με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει από το ΙΓΜΕ τρεις μετρήσεις ως τώρα στις οποίες διαπιστώθηκαν μικρές μετακινήσεις του υπεδάφους μέσα στον οικισμό, που όμως «αγγίζουν» τα όρια του στατιστικού σφάλματος. «Εφόσον έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα τουλάχιστον 5 μετρήσεων θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε καλύτερα την επικινδυνότητα του φαινομένου. Αυτό θα γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ενδέχεται από τις μετακινήσεις να προκύψουν ενδείξεις και για τα αίτια» πρόσθεσε.
Πηγή: VORIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.