Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ


Του Χρήστου Βήττα


Λουκέτο στα καφέ της Κοζάνης
Νέκρωσε χθες n πόλη της Κοζάνης, καθώς οι ιδιοκτήτες μπαρ, καφέ, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων και καφενείων έκλεισαν τα καταστήματα τους, διαμαρτυρόμενοι για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το κλείσιμο των καταστημάτων συνέπεσε με τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού. Μάλιστα οι καταστηματάρχες προγραμμάτισαν για τις 4.30 μ.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την Αίθουσα Τέχνης, όπου χθες στις 5 μ.μ. μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφεζαχαροπλαστείων και Συναφών Επαγγελμάτων «Ο Ερμής», που πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα προχθές βράδυ, προκειμένου να κλείσουν τα καταστήματα την ημέρα έλευσης του πρωθυπουργού στην Κοζάνη.

«Δεν μπορεί ο νόμος να είναι τόσο απόλυτος και σκληρός και να μην υπολογίζει έναν ολόκληρο κλάδο που πλήττεται όοο ποτέ. Έχουμε που έχουμε την οικονομική κρίση, ήρθε και ο αντικαπνιστικός νόμος να μας αποτελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Φτάκας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «εμείς δεν λέμε να μην υπάρχει νόμος, αλλά διαφωνούμε με την απολυτότητα και με την αδιαφορία για την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου, θα πρέπει να μας δώσουν το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε για τη λειτουργία των καταστημάτων μας. Για παράδειγμα, μπορούν να υπάρχουν μαγαζιά μη καπνιζόντων και καπνιζόντων, υπό την προϋπόθεση να γίνουν σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, ακόμη και να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος. Έτσι θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν στο κατάστημα της αρεσκείας τους αγαλόγως αν καπνίζουν ή δεν καπνίζουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, «οι επιπτώσεις του αντικαπνιστικού νόμου είναι ολέθριες για τον κλάδο μας». Είπε χαρακτηριστικά ότι «την προεκλογική περίοδο, που υπήρχε χαλαρότητα στην εφαρμογή του νόμου, τα μαγαζιά πήραν ανάσα. Όμως το τελευταίο τριήμερο, που ανακοινώθηκε η αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, ο τζίρος μειώθηκε κατά 50%». Είπε ότι «οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες», καθώς «εκτιμούμε ότι στην Κοζάνη θα βάλουν άμεσα λουκέτο 45-50 καταστήματα. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κάθετη πτώση του τζίρου σε όλα τα καταστήματα, αναμένεται όξυνση της ανεργίας, καθώς 400-450 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο».

Μετά το μπλόκο στην αναθεώρηση του νόμου που είχε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε «την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, φτάνοντας μέχρι και στην οριστική ανάκληση της άδειας σε περίπτωση υποτροπής.
 
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.