Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανατροπές σε 160 «κλειστά» επαγγέλματα


Αίρονται οι περιορισμοί σε 160 κλειστά επαγγέλματα
Με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών αίρει κάθε υφιστάμενο περιορισμό για οποιοδήποτε επάγγελμα. Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των 160 περίπου κλειστών επαγγελμάτων κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνοντας ειδικές διατάξεις για τα επαγγέλματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα «ανοίξει» με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στην άρση κάθε υφιστάμενου περιορισμού για το σύνολο των επαγγελμάτων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, γεγονός το οποίο φαίνεται να «εγκρίνουν» 8 στους 10 πολίτες.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει επίσης ειδικές διατάξεις για τα επαγγέλματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών. Να σημειωθεί ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα «ανοίξει» με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Επίσης, χθες, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων από την εταιρεία Metron Analysis. Το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και το 75% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Το 44% των ανδρών και το 36% των γυναικών θεωρούν ότι η απελευθέρωση «ανοίγει» τον δρόμο της ελληνικής οικονομίας στους ξένους και τις πολυεθνικές. Το 57% θεωρεί ότι τα σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να πουλάνε βενζίνη, το 73% ότι δεν πρέπει να πουλάνε μη συνταγογραφημένα φάρμακα, ενώ το 63% πιστεύει ότι κάθε φαρμακείο θα πρέπει να προσδιορίζει μόνο του το ποσοστό κέρδους του. Εντός τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλα τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα εφαρμογής του νόμου, αλλά και εκείνα που θα αφορούν εξαιρέσεις επαγγελμάτων από το άνοιγμά τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για όλα τα επαγγέλματα (περίπου 160) αίρονται:

1. Τα πληθυσμιακά κριτήρια.
2. Οι γεωγραφικοί περιορισμοί.
3. Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ όμοιων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
4. Η υποχρεωτική επιβολή κατώτατων ή ανώτατων τιμών - αμοιβών.
5. Η εξάρτηση της χορήγησης άδειας από τη γνώμη των διοικητικών αρχών.
6. Ο περιορισμός στη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων σε ένα ή παραπάνω γεωγραφικά διαμερίσματα.
7. Η άσκηση του επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
8. Η υποχρέωση να προσφέρει μαζί με την δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
9. Εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.
10. Η αποκλειστική δυνατότητα διάθεσης ή η απαγόρευση διάθεσης αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Επίσης, παύουν να ισχύουν οι ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Πλέον, η αμοιβή θα καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Ωστόσο, οι ελάχιστες αμοιβές διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων θα αμείβονται οι δικηγόροι όταν δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία. Για τους συμβολαιογράφους θα γίνει επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Για τους ορκωτούς λογιστές, καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα, αλλά θα μπορούν να αναρτούν στο Διαδίκτυο «ενδεικτικές ωριαίες τιμές και τα κριτήρια εφαρμογής τους». Διατηρούνται οι ελάχιστες ώρες διενέργειας των υποχρεωτικών ελέγχων. Για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του TEE (για τα ιδιωτικά έργα). Όμως, οι ελάχιστες αμοιβές μετατρέπονται σε «νόμιμες αμοιβές» για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών και για τις περιπτώσεις μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του πελάτη και του επαγγελματία. Για τις μελέτες των δημόσιων έργων, οι συμμετέχοντες σε αυτές θα μπορούν να υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
Ρεπορτάζ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.