Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ρεύμα από τον ήλιο για μία πόλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης θα καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο δημιουργείται στην Κοζάνη. Θα εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο σε 55.000 νοικοκυριά και θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε περιοχή-πρότυπο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σε μια κίνηση με συμβολική σημασία, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη την κατασκευή του έργου που θα σηματοδοτήσει, όπως είπε, «τη μεγάλη μετάβαση από τον ρυπογόνο λιγνίτη στη νέα εποχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους στον κόσμο και θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ, η οποία θα το κατασκευάσει από κοινού με ξένο επενδυτή έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, που προκηρύσσει άμεσα.

Στον διαγωνισμό μάλιστα θα περιλαμβάνεται όρος ότι θα προτιμηθεί ο όμιλος που θα δώσει στη ΔΕΗ δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας και σε άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εντός ή εκτός Ελλάδος. Δείγμα ότι n επιχείρηση δεν αναζητά μόνον εταίρο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, αλλά στρατηγικό επενδυτή σταν τομέα των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανεπίσημο ενδιαφέρον στη ΔΕΗ για συνεργασία έχουν εκδηλώσει μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ διεθνώς, όπως η κινέζικη Yingli Solar, η γερμανική Q-Cells AG, και n αμερικανική SunPower.

Μοντέλο γιο όλη τη ΝΑ Ευρώπη
Απευθυνόμενος ο Πρωθυπουργός σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μέσω της επένδυσης - που θα περιλαμβάνει εκτός από το γιγαντιαίο έργο και μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ - να αναβαθμιστεί ο ενεργειακός άξονας Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας και να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

«Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης θα προσελκύσει τα βλέμματα ξένων επιστημόνων και επενδι/τών αφού θα αποτελέσει μοντέλο πρότυπης ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Από το βήμα της εκδήλωσης κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου και του ΤΕί Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην επιτυχία της επένδυσης, που θα δημιουργήσει εκτός των άλλων και περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή όπου η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Σύντομα ο διαγωνισμός Κορωνίδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτήρισε το έργο, ισχύος 200 MW, n υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έκανε γνωστό ότι η ΔΕΗ μελετά σχέδιο αποκατάστασης των πεδίων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, που έχουν υποβαθμιστεί από τις εξορύξεις λιγνίτη, με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή, είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, η κατασκευή θα αρχίσει στα τέλη του 2011 και, όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα τελειώσει σε περίπου 18 μήνες.

Προηγήθηκε ένταση...

Ενταση επικρότησε έξω από το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κοζάνης, όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση για την εξαγγελία κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Λίγη ώρα πριν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, αντιδρώντας στον νέο νόμο πλαίσια. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τούς απομάκρυναν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Εκτός από τους φοιτητές, κοντά στο πολιτιστικό κέντρο διαδήλωσαν κάτοικοι του Δήμου Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη», αλλά και οι ιδιοκτήτες καφετεριών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.