Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ



Η συμμετοχή στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας πρόληψης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι το μήνυμα/στόχος της φετινής Παγκόσμιας ημέρας που έχει καθιερωθεί να είναι η 28η Απριλίου.
Μια εθνική κουλτούρα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας είναι εκείνη κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων, όπου η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή της πρόληψης.
Με διαχρονικό σύνθημά του το «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ» ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιμένει στο ότι η συνεργασία εργαζομένων, ενδιάμεσων στελεχών, τεχνικών ασφάλειας και Ιατρών εργασίας σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για την καθιέρωση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Από την συνολική προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την Υγιεινή και την Ασφάλεια, δεν πρέπει και δεν μπορεί να λείψει κανείς. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Είναι υπόθεση όλων μας.
Η καθημερινή παρουσία του συνδικάτου στους χώρους εργασίας,  η καταγραφή των αναγκών/προβλημάτων που υπάρχουν, η ανάδειξή τους και τελικώς η επίλυση ή η βελτίωση συνθηκών αποτελούν απόδειξη ότι για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ το θέμα της υγείας και ασφάλειας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.
Ως μέλος του Δικτύου Περιφερειακών Συνδικάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (RETUNSEE), ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετείχε πρόσφατα (26 Μαρτίου) στην  ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στην Τουρκία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (28/4) αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του κόσμου δεν γίνονται μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης από το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά γίνονται τα θύματα της δολοφονίας που διαπράττουν οι άπληστοι εργοδότες που βάζουν πάνω και πρώτα από όλα τα κέρδη και ΟΧΙ την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ενόψει της ημέρας για την Υ & Α ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
·         Καλεί για μία ακόμα φορά τους εργαζόμενους να μην εκτελούν καμία εργασία αν δεν έχουν εξαντληθεί οι προϋποθέσεις ασφαλείας
·         Καλεί την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να προβούν στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας, των ανεξέλεγκτων εργολαβιών, της καταγραφής φαινομένων εκτέλεσης εργασιών από προσωπικό που δεν έχει επαρκή εκπαίδευση και εξειδίκευση.
·         Να αντικατασταθεί –όπου υπάρχει- ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός σε όλους τους χώρους εργασίας.
·         Να υπάρχει διαρκής και επιστάμενος έλεγχος που θα ξεκινά από τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και θα καταλήγει στα ειδικά μέτρα που επιβάλλεται να λαμβάνονται κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.