Σελίδες

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κοζάνη: Η ισχύς εν τη ενώσει...

Η ίδρυση της πρώτης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μελιού στο Νομό Κοζάνης, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά πάνω από 180 μελισσοκόμοι, με ετήσια παραγωγή άνω των 15 τόνων μελιού, ανακοινώθηκε την Τετάρτη στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας (ΚΤΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος “Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της Ανάπτυξης και Προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ)”.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου Καινοτομίας, Θερμοκοιτίδες στο ΚΤΕ, Β. Κικής, “ήρθαν σε επαφή μαζί μας 10 μελισσοκόμοι ζητώντας τη δημιουργία της Κοιν.Σ.επ και μέσω της ημερίδας φιλοδοξούμε να οργανώσουμε καλύτερα τον κλάδο στην περιοχή μας, ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερες σε ποσότητα και υψηλότερες σε τιμή, εξαγωγές στη γερμανική κυρίως αγορά”.

Παράλληλα, τόνισε ότι απηύθυναν πρόσκληση στην ημερίδα και σε ανέργους της περιοχής, τους οποίους ενημέρωσαν, όπως είπε ο κ. Κικής “ότι προτίθενται να τους παράσχουν όλη την τεχνογνωσία, αλλά και την εκπαιδευτική κατάρτιση στο ΤΕΙ, ώστε να ασχοληθούν με τον κλάδο”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κικής, στο ΤΕΙ υπάρχουν πέντε κυψέλες που σκοπός είναι να αποτελέσουν το εργαλείο για την πρακτική εκπαίδευση όσων ενδιαφερθούν να ασχοληθούν με τον κλάδο της μελισσοκομίας, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος μαζί με τους μελισσοκόμους της περιοχής είναι και η ίδρυση σχετικής σχολής.

Από της πλευρά του ο επ. καθηγητής του ΤΕΙ, Γ. Χιωτίδης, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το νόμο 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία, με βάση τον οποίο ορίζεται "το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων".

Ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θεσπίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.). Είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.