Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Βοΐου Κοζάνης

Δημοσιογράφος: Κύριε Όθωνα, θέλω να μου πείτε αν αυτά τα οποία ζητά η δήμαρχος Βοϊου κα Ορφανίδου και φαίνονται λογικά, σχετικά με μελέτες, χρονοδιάγραμμα και με αυτή την αντιστοιχία πληθυσμού, τοπικής κοινωνίας και μεταναστών. Έχετε δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ώστε να προχωρήσει το έργο;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Είναι προφανές ότι όλα όσα ανέφερε η κα Ορφανίδου κινούνται στα όρια όχι της απλής κοινής λογικής, αλλά του αυτονόητου. Προφανώς, αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είναι το ότι οι χώροι φιλοξενίας και κράτησης των παράνομων μεταναστών, θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, χωρών υγιεινής, αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εξάλλου, η χρηματοδότηση για την κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία αυτών των κέντρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του ολοκληρωμένου πια εθνικού σχεδίου διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που έχει η χώρα μας, επιβάλλει εκ των πραγμάτων την τήρηση όλων αυτών των όρων.

Δημοσιογράφος: Εγώ να σας ρωτήσω κάτι εδώ, γιατί την άκουσα να λέει ότι όλα αυτά δε μπορεί να γίνουν στο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά σας; Μέχρι τις εκλογές θα γίνει η εγκατάσταση μεταναστών σε υποδομές που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Το χρονοδιάγραμμά μας κα Στάη δε σχετίζεται με τις εκλογές.
Δημοσιογράφος: Τι χρονοδιάγραμμα έχετε;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Το χρονοδιάγραμμά μας είναι το συντομότερο δυνατό μετά την απόλυτη εκπλήρωση όλων αυτών των προϋποθέσεων.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή οι πρώτοι μετανάστες που θα πάνε να μείνουν σ’ αυτά τα κέντρα μεταναστών πότε θα πάνε; Το έχετε ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο, αυτή τη μελέτη;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Είναι προφανές από αυτό που ήδη σας απάντησα ότι οι πρώτοι μετανάστες θα εκγατασταθούν, όταν θα υπάρχει μια υποδομή που θα πληροί τους όρους ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, τους όρους αποτελεσματικής φύλαξης του χώρου, ύπαρξης κανόνων υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δημοσιογράφος: Και σε ό,τι αφορά την αντιστοιχία πληθυσμού και μεταναστών που θα φιλοξενούνται στην περιοχή; Τα στοιχεία αυτά τα έχετε μελετήσει;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Αυτό θα είχε μια σημασία, αν οι μετανάστες που θα διέμεναν στα κέντρα κράτησης θα είχαν σχέση ή οποιαδήποτε επαφή με την τοπική κοινωνία. Επειδή αυτό δε συμβαίνει και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη συμβεί, δε νομίζω ότι μπορεί να συσχετίζεται υπό την έννοια της αφομοίωσης, της ένταξης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης του αριθμού των μεταναστών από την αντίστοιχη τοπική κοινωνία.
Μ’ αυτό που σχετίζεται, και προφανώς λαμβάνεται υπ' όψιν, είναι με τις υποδομές, τις ανάγκες υδροδότησης και με όλες τις άλλες προϋποθέσεις που πολύ σωστά η κα Δήμαρχος έθεσε.
Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να έχουμε μια συνομιλία ολιγόλεπτη με την κα Ορφανίδου, γιατί καμιά φορά υπάρχουν παρεξηγήσεις που ίσως παρεμποδίζουν τα πράγματα να γίνονται σωστά.
Κυρία Ορφανίδου, ακούσατε τις απαντήσεις του κ. Όθωνα, δεν πρόκειται να γίνει βιαστικά είπε, και οι πρώτοι μετανάστες θα εγκατασταθούν στην περιοχή σας όπως και στις άλλες 30 περιοχές που έχουν επιλεγεί απ’ ό,τι κατάλαβα, όταν ολοκληρωθούν τα έργα της υποδομής που χρειάζονται οι χώροι που έχουν επιλεγεί.
Δήμαρχος Βοϊου: Κυρία Στάη, πραγματικά τον κ. Όθωνα τον άκουσα με πολλή προσοχή, όπως έχω ακούσει όλες αυτές τις μέρες αυτά τα οποία προτείνονται και κυρίως που προτάσσεται το ανταποδοτικό στην περιοχή μας. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, αν έχω καταλάβει σωστά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Όθωνα βοηθήστε με, που λέει ότι το κόστος αυτό όλο ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό νωρίτερα, για τα 1.000 άτομα που θα μεταφέρετε στην περιοχή μας, με 1.000 ευρώ το μήνα που θα χρειάζεται, η μισθοδοσία έτσι όπως έχει περικοπεί αυτή τη στιγμή, μαζί με τ’ ασφαλιστικά είναι 1.000 ευρώ ανά άτομο. Επομένως έχουμε 1.000.000 ευρώ για μισθούς το μήνα επί 12 μήνες έχουμε 12.000.000 το χρόνο, επί 30 κέντρα που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Υπουργός, φτάνουμε στα 360.000.000 το έτος.
Δημοσιογράφος: Εσείς πρέπει να κατ' αρχήν να δείτε ποιες είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή σας.
Δήμαρχος Βοϊου: Μισό λεπτό, γιατί επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια, όπως ξεκινήσαμε τη συζήτηση και στον τρόπο που θα φυλάσσονται, αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υποδομές που θα πρέπει να διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι.
Δημοσιογράφος: Ωραία, πείτε μου γιατί κάνετε τον υπολογισμό..
Δήμαρχος Βοϊου: Όταν τα 360.000.000 μ’ αυτή τη συλλογιστική θα δαπανηθούν μόνο για μισθοδοσία για τους ανθρώπους που θα εργαστούν στην περιοχή μας, πού θα βρεθούν τα χρήματα για φαγητό αυτών των ανθρώπων, για υποδομές, για ρούχα κτλ.; Είναι απλό το ερωτηματικό.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, κ. ΌΘωνα, αντιλαμβάνεστε ότι αμφισβητεί τον οικονομικό σας σχεδιασμό. Αμφισβητεί το συνολικό κεντρικό σας σχεδιασμό.
Δήμαρχος Βοϊου: Δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, δεν υπάρχει πολεοδομική μελέτη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Όθωνα αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν, γιατί λέει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, να το πω έτσι απλά. Και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα, με την τροφοδοσία κτλ.;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Η κα Δήμαρχος θέτει ένα θέμα για το οποίο θα προσπαθήσω να διασκεδάσω τις ανησυχίες της λέγοντας το εξής: Το πρόγραμμα ύψους 230-250 εκατομμυρίων που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών που έχουμε υποβάλει και το οποίο έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το χρηματοδοτεί. Αφορά και τις υπηρεσίες ασύλου, και τις υπηρεσίες κέντρων πρώτης υποδοχής.
Δημοσιογράφος: Φτάνουν τα χρήματα και για τους μισθούς των ανθρώπων που θα εργαστούν και για τις υπόλοιπες ανάγκες;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Η οικονομική προσέγγιση της κυρίας Ορφανίδου είναι πολύ κοντά σε μια πρώτη εκτίμηση που κι εμείς έχουμε κάνει. Μάλλον θα έλεγα ότι μια αρχική εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι το κόστος λειτουργίας του κάθε κέντρου αυτής της χωρητικότητας θα προσεγγίζει τα 15.000.000 ευρώ το χρόνο. Μόνο που το ποσό αυτό δεν είναι άπαξ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είναι το μόνο. Ανάλογα με την εξέλιξη υλοποίησης του προγράμματος και αφού έχουμε αποδείξει ότι ως χώρα επιτέλους αποφασίζουμε να λύσουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που διαχειριζόμαστε ως χώρα, θα έχουμε και πρόσθετη χρηματοδότηση. Και αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολυετές προφανώς και δε θα εξαντληθεί σε λίγους μήνες.
Δημοσιογράφος: Κυρία Ορφανίδου σας καλύπτει αυτό;
Δήμαρχος Βοϊου: Όχι βέβαια..
Δημοσιογράφος: Φαίνεται λίγο ότι το απορρίπτετε από την αρχή χωρίς να το εξετάσετε.
Δήμαρχος Βοϊου: Τα ανταποδοτικά, το έχω πει πολλές φορές αυτές τις μέρες, είναι το τυρί στη φάκα ώστε οι κοινωνίες να μην αντιδράσουν. Όμως θεωρώ ότι όταν θέλουμε να έχουμε μια πολιτική υψηλού επιπέδου και ενόψει εκλογών, θέλει και χρειάζεται η Ελλάδα μας πολιτικούς πραγματικά να έχουν όραμα, σχεδιασμό και προγραμματισμό και με διαβούλευση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες, δε μας δίνει κανένα εχέγγυο…
Δημοσιογράφος: Εγώ θα έλεγα αυτή τη διαβούλευση που λέτε τώρα να τη βάλετε στο τραπέζι κι επειδή 1.000 θέσεις εργασίας είναι πολλές για να τις πετάει κανείς a priori, καλό είναι να καθίσετε σ’ ένα τραπέζι όλοι μαζί αφού θα είναι σε 30 σημεία στην Ελλάδα αυτά τα κέντρα μεταναστών και τα θέλαμε να γίνουν, θα πρέπει να καθίσετε να δείτε πόσο καλύτερα μπορεί να υλοποιηθούν. Γιατί πραγματικά τις 1.000 θέσεις εργασίας δεν τις πετάμε έτσι.
Δήμαρχος Βοϊου: Μη μου τονίζουν τις 1.000 θέσεις εργασίας.
Δημοσιογράφος: Εγώ σας το είπα κα Ορφανίδου.
Δήμαρχος Βοϊου: Όχι, το έχει βγάλει ο κ. Υπουργός. Συγγνώμη, σήμερα έκανε δήλωση ο Υπουργός που είπε από τις 250 αρχικά θέσεις που είχαμε στην αρχή της εβδομάδας, φτάσαμε στις 700 και σήμερα άκουσα για 1.000 θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό ήταν και η συλλογιστική μου απλοϊκή μεν, αλλά νομίζω ότι δεν είναι μελέτη αυτή και σχεδιασμός.
Δημοσιογράφος: Κύριε Όθωνα, είναι τυρί στη φάκα όπως λέει;
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Κατ' αρχήν εγώ χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η κα Ορφανίδου βάζει προϋποθέσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ένα κέντρο μ’ αυτή τη χρήση και δεν συμμερίζεται τη γνωστή στείρα αντιπαράθεση που μέχρι τώρα ζήσαμε σε άλλες περιοχές και για πολλά χρόνια, «δεν το θέλω εδώ, πηγαίνετέ το κάπου αλλού». Χαιρετίζω αυτή τη στάση και θέλω να διαβεβαιώσω και την κα Ορφανίδου και όλους όσους μας ακούν, ότι το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο. Θέλω δε να τονίσω ότι δεν πρόκειται για κανένα τυρί ούτε για κανένα καρότο.
Δημοσιογράφος: Φροντίστε όμως κ. Όθωνα να τις πείσετε τις τοπικές κοινωνίες με στοιχεία.
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κέντρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει να λειτουργήσει.
Δημοσιογράφος: Μην το ξαναφέρουμε το θέμα, αμφισβήτησε ότι θα υπάρχουν τα τελικά κονδύλια, εσείς απαντήσατε ότι θα έχετε συνεχή ροή και τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ερώτημα είναι πώς θα ξεκινήσει σωστά για να προχωρήσει και σωστά.
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Νομίζω γνωρίζει η κα Ορφανίδου, ότι προγραμματίζουμε να πάμε σύντομα και στην περιοχή του Δήμου Νεαπόλεως και να δώσουμε όλες εκείνες τις εξηγήσεις, τις διευκρινίσεις, τα στοιχεία, τις μελέτες που θα διασκεδάσουν αυτές τις ανησυχίες.
Δημοσιογράφος: Ωραία, περιμένουμε κι εμείς να δούμε να κάθεστε στο τραπέζι να τα κουβεντιάζετε. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και ελπίζω πράγματι να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση για τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστώ πάρα πολύ και τους δυο σας.
Υφυπουργός κ. Όθωνας: Κι εμείς ευχαριστούμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.