Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μείωση της Τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ζήτησε το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Παντελή Οικονόμου


Το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου του, κ. Κωνσταντίνου Κυριακίδη, και του Αντιπροέδρου, κ. Δημήτρη Κοσμίδη, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας,  κ. Παντελή Οικονόμου,  όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Φορέων και Πρόεδροι των άλλων Επιμελητηρίων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 το μεσημέρι, προκειμένου να του θέσουν ως επιτακτικό αίτημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της περιοχής την ανάγκη μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας, προέκυψαν τα εξής:


Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα  των εκπροσώπων των Φορέων της περιοχής μας και παρέλαβε το υπόμνημα που του παρέδωσε ο κ. Κυριακίδης, με το οποίο ζητείται  μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της τιμής ηλεκτροδότησης  στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της περιοχής μας, που επιβαρύνονται δυσβάστακτα από  τον παρατεταμένο και βαρύ χειμώνα ιδιαίτερα  στις συνθήκες της δυσβάστακτης οικονομικής  κρίσης που βιώνει η χώρα. Ειδικότερα ζητήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ειδικότερα:
-          Η ΜΕΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
-          Η  ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-          Η  ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΚΙΝΗΣΗΣ
-         Η  ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 50% ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας μας δεν είναι δυνατό να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το καύσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μείωση της τιμής του, η οποία από τον Οκτώβριο του 2012 θα εξισωθεί με την τιμή πετρελαίου κίνησης, κάτι για το οποίο δυστυχώς έχει δεσμευθεί η χώρα. Ωστόσο, το μέτρο που εξετάζει το Υπουργείο είναι  η επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει κριτηρίων, τα οποία εξετάζει ήδη το Υπουργείο και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εκπροσώπων των Φορέων της περιοχή μας το αργότερο εντός δεκαπενθημέρου, οπότε και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τον Υπουργό στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα , ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, ενημέρωσε για τα παρακάτω:
- Ο ισχύον συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και μια κατά προσέγγιση μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στον τελικό καταναλωτή υπολογίζεται σε 1,028 ευρώ/λίτρο.
- Από 15.10.2012, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέλθει στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ισχύοντος τότε συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης (τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν.2969/2001 με την παρ. 8 του άρ. 36 του ν. 3986/2011 και την παρ. 4 του αρ. 38 του ν. 4024/2011).
Υπό την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει  στα 412 ευρώ /χιλιόλιτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανέλθει σε 330 ευρώ/χλτ. με αποτέλεσμα μια μέση λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου να ανέλθει σε 1,394 ευρω/λίτρο.
-Ωστόσο, έχει εξαγγελθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2012 θα εξισωθεί πλήρως ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης με τον συντελεστή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης. Τονίστηκε,  ακόμα, ότι ήταν να γίνει πέρυσι η εξίσωση, αλλά δεν έγινε λόγω της υψηλής τιμής πώλησης του πετρελαίου.
-Ταυτόχρονα και προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει προβλεφθεί η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ήδη τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό η χορήγησή του στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με την εφαρμογή κριτηρίων εισοδήματος – περιουσίας, καθώς και η δίκαιη κατανομή του μεταξύ των προσώπων των ομάδων αυτών, με την εφαρμογή και γεωγραφικών κριτηρίων και κλιματολογικών συνθηκών, όπως αυτές που επικρατούν το χειμώνα στη Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.