Σελίδες

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα για τη "ΣΤΕΒΙΑ" στη Λευκοπηγή

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου της περιοχής, στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «ΣΤΕΒΙΑ, το γλυκαντικό της επόμενης χιλιετίας - Καλλιέργεια και προοπτική» που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Λευκοπηγής, την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Λευκοπηγής.

Στην κατάμεστη από πολλούς νέους ανθρώπους αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας πάνω στην καλλιέργεια του φυτού Στέβια, Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, Γεωπόνος Ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της στέβια καθώς και τον τρόπο καλλιέργειάς της.
 
Στην ημερίδα παρεβρέθηκαν, ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας, ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Βαγγέλης Καραπάτσιος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Βαγγέλης Σημανδράκος και ο πρώην Βουλευτής Κοζάνης Ρούλης Κοκελίδης.

Η στέβια αποτελεί πηγή πολύ χρήσιμων για τον άνθρωπο φυσικών ουσιών, όπως η στεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία), η γιββερελλίνη (φυτοορµόνη), η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), φυτοστερόλες (Ιατρική, τρόφιµο), ισοστεβιόλη (Ιατρική), κ.α. Σπουδαιότερη από αυτές και για την οποία κυρίως καλλιεργείται σήµερα η στέβια είναι η στεβιοσίδη (και ρεµπαουδιοσίδη, δουλκοσίδη) φυσική γλυκαντική ουσία, έως και 300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά µε ορισµένες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά χωρίς τα προβλήµατα για την υγεία που έχουν αυτές, µε πρακτικά µηδενική θερµιδική περιεκτικότητα.

Η στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, δεν προκαλεί τερηδόνα, ούτε υπέρβαρους, ρυθµίζει το σάκχαρο στο αίµα, είναι καρδιοτονωτική, επουλωτική και εξαιρετικό περιποιητικό δέρµατος (αντιγηραντική). Οι βλαστοί µετά την αποφύλλωση χρησιµοποιούνται στην εξαγωγή φυσικής πράσινης χρωστικής για χρήση στη βιοµηχανία τροφίµων-ποτών- ζαχαροπλαστικής και τα υπολείµµατα ως ζωοτροφή. Από τους βλαστούς µε ειδική ζύµωση εξάγεται γιββερελλίνη (φυσική φυτοορµόνη).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.