Σελίδες

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

H Γέφυρα Πρωτοχωρίου - Λευκοπηγής: «Το γεφύρι στον Κουνιάρʼκο λάκκο»

Αφορμή ένα ακόμη αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ήταν κατσικόδρομος, ήταν γαϊδουρόδρομος, ήταν καρόδρομος και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αυτοκινητόδρομο, όπου συμβαίνουν κατʼ επανάληψη ατυχήματα, σημείο ¨καρμανιόλα¨ όπως συνηθίζουμε να ακούμε στα κανάλια.

Στο ίδιο αυτό σημείο το 1948 – 49 ανατινάχτηκε από νάρκη ο γνωστός στους παλιότερους πλέον της περιοχής « γκαβός », αυτοκίνητο φορτηγό παλαιού τύπου ¨καμήλα¨, ιδιοκτησίας δυο λευκοπηγιωτών, που εξυπηρετούσε όλων των τύπων τις ανάγκες μεταφοράς, ανθρώπων, ζώων, τροφών, κτλ. Σκοτώθηκαν τότε τρείς επιβαίνοντες στην καρότσα, επιστρέφοντας από γεωργικές εργασίες ( θερισμό ) στον κάμπο της Βέροιας. Μαζί τους κι ένας μαθητής 10 – 12 χρόνων, που εκσφενδονίστηκε 30 μέτρα μακριά αλλά ευτυχώς σώθηκε.

Όπως ακριβώς ήταν χαραγμένη η γέφυρα – δρόμος με τα μέσα εκείνης της εποχής, έτσι παραμένει! Κι ας φτάσαμε αισίως στο 2010!

ΓΕΦΥΡΑ – ΣΤΡΟΦΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να αλλάξει η πορεία του δρόμου για να αποφευχθεί η επικινδυνότητα. Όλοι συμφωνούμε για την επικινδυνότητα του σημείου. Επί νομαρχίας Πασχάλη Μητλιάγκα δεν ευοδώθηκαν οι επανειλημμένες προσπάθειες για κατασκευή νέας γέφυρας, λόγω εμποδίων ιδιοκτησιών. Επί νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη ξανά επιχειρήθηκε η ιδιοκτησιακή κατάσταση για να γίνει η νέα γέφυρα. Ούτε κι αυτή έφτασε στο ποθητό αποτέλεσμα.

Προ καιρού, πριν τις εκλογές της 4 Οκτωβρίου 2009, από τη νομαρχία συντάχθηκε μια μελέτη κατασκευής του έργου με νέα χάραξη. Ήρθε μάλιστα το θέμα και στο τοπικό συμβούλιο, όπου ομόφωνα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν μόνο προστατευτικές μπάρες, οι οποίες ναι μεν προστατεύουν αλλά δεν αποτρέπουν τα ατυχήματα.

Κάθε λίγο, αν όχι κάθε μέρα, γινόμαστε οι ίδιοι μάρτυρες τροχαίων στον ίδιο χώρο, κοντά στη γέφυρα, πάνω στη γέφυρα, πριν και μετά τη γέφυρα.

Έτσι και προχτές ένα ακόμη Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο λόγω της επικίνδυνης στροφής – γέφυρας βρέθηκε στραπατσαρισμένο στα ντουβάρια παρακείμενου σπιτιού. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Εμείς που διασχίζουμε συχνά αυτό το σημείο συνηθίσαμε να βλέπουμε τα υπολείμματα της σφοδρής σύγκρουσης ( και όχι μόνον αυτής! ) κατά μήκος του δρόμου. Προφυλακτήρες, μάσκες, φανάρια, πινακίδες των αυτοκινήτων.

Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μετράμε τροχαία ατυχήματα στο ίδιο σημείο.

Διερωτώμαι που να το κατατάξουμε αυτό το γεφύρι, στης ʽʼΤρίχας το Γεφύριʼʼ; στης ʽʼΆρτας το Γεφύριʼʼ; ή στου ʽʼΜαυρογυαλούρουʼʼ; Σε κανένα από τα παραπάνω δεν μοιάζει. Είναι χρόνια τώρα μια ΓΕΦΥΡΑ – ΣΤΡΟΦΗ που ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ και περιμένει…


Λευκοπηγή, 6.3.2010
Ιωάννης Αλ. Τσολάκης
Τοπ. Σύμβ. Λευκοπηγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.