Σελίδες

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΤΕΙ – Πανεπιστημίου

Ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Παναρέτος στην Πτολεμαΐδα, στη σύνοδο των προέδρων & αντιπροέδρων ΤΕΙ

της Ρόης Βασβατέκης

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΤΕΙ και πανεπιστημίου ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή στην ολοκλήρωση των εργασιών της 44ης συνόδου των προέδρων και των αντιπροέδρων των ΤΕΙ της χώρας μας που φιλοξενήθηκε στην Πτολεμαΐδα, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα άκαιρη αυτή τη στιγμή τη συζήτηση για ιδρύσεις νέων τμημάτων, λέγοντας ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνολική επανεξέταση και επαναξιολόγηση για τους στόχους της και τις κατευθύνσεις της Γ/θμιας εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργός έφθασε στο ξενοδοχείο Παντελίδης όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ εν μέσω διαδήλωσης σπουδαστών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που πρόσκεινται στο «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών» και μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στο μνημόνιο στην Παιδεία και στο ξεπούλημα των ΤΕΙ. Ο κ. Πανάρετος τούς πλησίασε και είχε ολιγόωρη συζήτηση μαζί τους, τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που έχει προξενήσει η υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ και έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο οι έκτακτοι καθηγητές, να στοιβάζονται στα εργαστήρια 50 σπουδαστές, αλλά και για τα πτυχία που τούς οδηγούν στην ανεργία, ενώ κατήγγειλαν ως «στημένο» το διάλογο για την Παιδεία.

Ο υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν πάντα και θα εξακολουθεί να είναι βασική υποχρέωση του κράτους», ενώ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «η Γ/θμια εκπαίδευση στην Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική επανεξέταση και επαναξιολόγηση για τους στόχους της και για τις κατευθύνσεις της. Πρέπει να είμαστε ουσιαστικοί γιατί ο λόγος ύπαρξης της Γ/θμιας εκπαίδευσης είναι να δίνουν καλές σπουδές στα νέα παιδιά και να οδηγούν σε πτυχία που να έχουν αντίκρισμα και να τους βοηθούν στο μέλλον στη ζωή τους». Πρόσθεσε δε ότι «οι όποιες προσπάθειες κάνουμε ξεκινούν και καθοδηγούνται από αυτό το στόχο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις συγχώνευσης σχολείων, όπου και πάλι το κρίσιμο στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο τα νέα παιδιά θα έχουν έναν καλύτερο τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία. Κύριο κριτήριο είναι η σωστή εκπαιδευτική διαδικασία».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΤΕΙ-ΑΕΙ δήλωσε ότι «δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για κάτι τέτοιο». Σημείωσε ωστόσο ότι «η οποιαδήποτε προσέγγιση για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί στο νέο πεδίο της Γ/θμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα είναι αποτέλεσμα και διαλόγου και διαβούλευσης», επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες για πράγματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση».

Σχολιάζοντας το αίτημα των μελών της συνόδου για τη θεσμική ολοκλήρωση για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση ώστε να μετεξελιχθούν τα ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια, είπε ότι «Έχουμε ανάγκη για σαφώς προσδιορισμένους στόχους των δύο κατευθύνσεων της Γ/θμιας εκπαίδευσης και πρέπει αυτούς τους σαφώς προσδιορισμένους στόχους να τους συζητήσουμε και να τους συμφωνήσουμε».

Συμπλήρωσε πως, εφόσον μιλάμε για μία αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το κράτος θα κάνει προγραμματικές συμφωνίες με τα ιδρύματα, «είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για ιδρύσεις νέων μονάδων με την παλιά λογική».

Στο κύριο αίτημα της συνόδου να αποκτήσουν τα ΤΕΙ τη θεσμική τους ολοκλήρωση ώστε να ενταχθούν στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης. Επισήμανε επίσης ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζητούν από την πολιτεία να ολοκληρώσει τη διαδικασία των προτάσεων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και να δώσει τη δυνατότητα να εκπονούν διδακτορικές διατριβές, με την έννοια της μετεξέλιξής τους αργότερα σε τεχνολογικά πανεπιστήμια.

Πηγή :  ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.