Σελίδες

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Θέλετε να ζήσετε πάνω από τα 100; Έξι συνήθειες που πρέπει να κόψετε από νωρίς για μακροζωία

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο οδηγούνται σε πρόωρο θάνατο, λόγω κακών συνηθειών; Πόσες ανθρώπινες ζωές μπορεί να σωθούν αν υιοθετήσουν μερικές καθημερινές συνήθειες που θα του χαρίσουν το κλειδί της μακροζωίας; Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε ακριβώς πόσοι άνθρωποι μπορούν να σωθούν εάν ξεκινήσουν να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.
Τεράστιο ποσοστό των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται άμεσα με τις ανθυγιεινές επιλογές που κάνουμε καθημερινά.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ, οι ηγέτες στο χώρο της Υγείας παγκοσμίως έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά αποτρέψιμου πρόωρου θανάτου κατά 25% μέχρι το 2025. Οπως αναφέρει το onmed, η μείωση αυτή θα βοηθήσει να σωθούν 37 εκατομμύρια ζωές σε περίοδο 15 ετών.
Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet, ειδήμονες της Δημόσιας Υγείας σημειώνουν ότι οι αποτελεσματικότερες στρατηγικές για να αποφευχθούν αυτοί οι θάνατοι είναι εξαιρετικά απλές και ευρέως γνωστές. Για να τεθούν όμως σε εφαρμογή χρειάζονται συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες.
Δείτε ποιοι είναι οι στόχοι τους και πώς μπορείτε να πάρετε μαθήματα από τους ειδικούς για να σώσετε τη δική σας ζωή.
1. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ
Αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία μας, η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και παθήσεων του ήπατος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης. Η επαρκής πληροφόρηση του κοινού και η αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά είναι δύο από τα προβλεπόμενα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των δεικτών κατανάλωσης παγκοσμίως.
2. Λιγότερο αλάτι
Το πολύ αλάτι στη διατροφή μας αυξάνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Σε δεκάδες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες αλατιού, σε ποσοστά πολλαπλάσια της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας.
3. Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Η αποχή από τη γυμναστική και η κατανάλωση αλατιού είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση. Εάν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, η υπέρταση μπορεί να μας οδηγήσει στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Επιβάλλονται τακτικές επισκέψεις στο γιατρό, αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες (διατροφή και γυμναστική) και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα.
4. Αντιμετώπιση του διαβήτη
Συνδέεται άμεσα με την πανδημία παχυσαρκίας που πλήττει τόσο τον ανεπτυγμένο όσο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους, τη νεφροπάθεια και άλλες επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να μας οδηγήσουν στον πρόωρο θάνατο. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, κυρίως ως προς τη διατροφή και τη σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντικές με τη φαρμακευτική αγωγή ώστε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο φυσιολογικό.
5. Μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας
Οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας οφείλονται σε ένα σύνολο παραγόντων, όπως η ευρεία κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και η καθιστική ζωή. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα οδηγήσει αυτομάτως σε μείωση των δεικτών πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η υπέρταση. Γίνονται προσπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να ενημερωθεί το κοινό για τον υπερβολικό αριθμό θερμίδων και βλαβερών λιπαρών στις επεξεργασμένες τροφές, ενώ σε πολλές χώρες έχουν μπει σε εφαρμογή προγράμματα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
6. Διακοπή του καπνίσματος
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος παγκοσμίως κατά 30% μέχρι το 2025. Στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των καπνιστών, λόγω απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και αύξηση της σχετικής φορολογίας.


Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.