Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Ένταξη της ερευνητικής πρότασης ELECTRON στο πλαίσιο του Η2020 συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ

Εγκρίθηκε η πρόταση ELECTRON: rEsilient and seLf-healed EleCTRical pOwer Nanogrid, η οποία οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Εργαστήριο του Διαδικτύου των Πραγμάτων, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη.

Με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, το έργο ELECTRON φιλοδοξεί να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής, όπως η δικτύωση οριζόμενη από λογισμικό (software defined networking), η κβαντική κρυπτογραφία (quantum cryptography), η συνενωτική μάθηση (federated learning) και η προορατική νησιδοποίηση (proactive islanding) για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε δίκτυα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την εξασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. 

Το Εργαστήριο του Διαδικτύου των Πραγμάτων, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών, με προϋπολογισμό που αγγίζει τις 400 χιλιάδες ευρώ, θα αναλάβει την τεχνική εποπτεία του έργου (technical management) στο πλευρό της Intrasoft International SA, που θα συντονίσει το ELECTRON.

Το τριετές αυτό ευρωπαϊκό έργο, που κατάφερε να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής πρόσκλησης H2020-SU-DS04-2020, δεν αποτελεί απλώς το επιστέγασμα του ερευνητικού και αναπτυξιακού αποτυπώματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην προστασία των κρίσιμων υποδομών με τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Κατοχυρώνει την τεχνογνωσία αλλά και την συνεισφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στον καθορισμό των πολιτικών και των καλών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην θωράκιση των θεσμών της ψηφιακής Δημοκρατίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι το έργο ELECTRON αποτελεί το 3ης γενιάς έργο Ορίζοντα, μετά τα SPEAR (https://www.spear2020.eu/) και SDN-microSENSE (https://www.sdnmicrosense.eu/), στην περιοχή της προστασίας των υποδομών ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει η Ουκρανική εταιρία διανομής ενέργειας Prykarpattyaoblenergo, που αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της γνωστότερης κυβερνοεπίθεσης σε υποδομές ενέργειας στην περιοχή Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας το 2015.

Με την έγκριση του ELECTRON, ο συνολικός προϋπολογισμός του Εργαστηρίου του Διαδικτύου των Πραγμάτων, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά έργα, εκ των οποίων 5 ενεργά έργα Ορίζοντα, καταδεικνύοντας την δυναμική του Τμήματος αλλά και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.