Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Το μοναδικό έθιμο των Λαζαρίνων μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο, ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αιανή, με τη συμμετοχή του ΕΜΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής - Πολλές φωτογραφίες


Ημερίδα με θέμα το μοναδικό έθιμο των Λαζαρίνων μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, και ο Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», ανέλαβαν το ρόλο του οικοδεσπότη λόγω του χώρου πραγματοποίησης της εκδήλωσης, μαζί με άλλους 6 Πολιτιστικούς Συλλόγους του Τσιαρτσιαμπά (Αγίας Παρασκευής «Η Αγία Παρασκευή», Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης», Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος», Μορφωτικός Μεταμόρφωσης και Σύλλογος Γυναικών Ροδιανής «Η Ωραία Ελένη»).
Ένας από τους βασικούς στόχους της ημερίδας έχει να κάνει με την καλύτερη προετοιμασία του φακέλου ένταξης του εθίμου στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Την ημερίδα στήριξε επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετείχαν με εισηγήσεις:
Η Βούλα Λαμπροπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Η Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.
Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Πρόεδρος του Τμ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μαζί με τη φοιτήτρια Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης τη διοργάνωση ενός καφέ Πολυγλωσσίας με θεματικό άξονα τις Λαζαρίνες, στο οποίο θα παρουσιαστούν Λαζαριάτικα τραγούδια και χοροί, αφηγήσεις και παρουσιάσεις του εθίμου, δραματοποιημένες αναπαραστάσεις της τελετουργίας του και εδέσματα.