Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

“Θα δείξουμε ανοχή έως το καλοκαίρι…” Τελεσίγραφο Τρόικας για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ανυπόμονη για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εμφανίστηκε η Tρόικα η οποία θεωρεί ότι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα παραμένει ανοιχτό, όσο δε βλέπει στην πράξη να υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες με χαμηλότερες αμοιβές .

Στη συνάντησή τους με τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλη Χάλαρη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις να υπογραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρησιακές συμφωνίες χωρίς αυστηρούς ελέγχους, ενώ χαρακτήρισαν λάθος την πρακτική της υπουργού Εργασίας να υπογράφει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Τις επόμενες μέρες που θα συναντηθούν με την κ. Κατσέλη αναμένεται να της ζητήσουν να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την υπογραφή συμφωνιών με μείωση μισθών. Οπως διαμήνυσαν οι ελεγκτές, θα δείξουν ανοχή έως το καλοκαίρι. Αν δε μειωθούν στην πράξη οι μισθοί, θα επανέλθουν, ζητώντας τροποποίηση του νόμου και άρση των σημερινών περιορισμών. Το δικό μας επιχείρημα ήταν ότι η αγορά προετοιμάζεται...

Παπακωνσταντίνου : «Δεν σχεδιάζουμε νέες αυξήσεις»

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή έγκυρη εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" (έκδοση Σαββατοκύριακου) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέρασε ένα μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κινέζοι, Γερμανοί και Αμερικανοί το mega-φωτοβολταικό της Κοζάνης

Το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς φωτοβολταϊκών από Γερμανία, Κίνα και ΗΠΑ έχει ήδη κινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το project ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο.

Επιθυμία της ΔΕΗ είναι να προσέλθουν στον διαγωνισμό τα πιο σημαντικά ονόματα της αγοράς φωτοβολταϊκών. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο «Κ» πηγές της εταιρείας, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα δίνουν νέα πνοή και όραμα».


Όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο συναρτάται με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής εξοπλισμού και ιδανικά η ΔΕΗ προσβλέπει σε προτάσεις για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και όχι μόνο. «Προσβλέπουμε μέσω του διαγωνισμού να αναπτύξουμε ευρύτερες συνεργασίες, αναζητούμε στρατηγικό εταίρο για μια γενικότερη συνεργασία "κέλυφος", όπου θα ενταχθούν όλα τα έργα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Φυσικά, από την πλευρά της ΔΕΗ δεν δίνονται λεπτομέρειες για τους διεθνείς ομίλους με τους οποίους έχουν γίνει διερευνητικές επαφές. Πηγές της αγοράς, ωστόσο αναφέρουν ότι έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από τους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, την κινεζική Yingli. τη γερμανική Q-Cells, την αμερικανική Sunedison και την αμερικανική Sunpower. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ήδη έχει προχωρήσει στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, με στόχευση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μεταξύ άλλων με την Τέρνα Ενεργειακή, τη γαλλική EdF, τηνΈλικα (όμιλος Κοπελούζου), την ΕΡ Global Energy του ομίλου Παρασκευαΐδη, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον Ρόκα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα

- Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη υγρών (6-8 ποτήρια νερό ή χυμό ημερησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία) για λίπανση του βλεννογόνου υμένα προκειμένου να παραμείνει υγρός και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη. Υγρά απαιτούνται προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική απώλεια νερού μέσω του πυρετού (εφίδρωση) και των εκκρίσεων βλέννας.

- Προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε φάρμακο στη μύτη, φυσήξτε τη. Σε ότι αφορά στη μύτη του μωρού σας, κρατήστε τις ρινικές διόδους καθαρές με ειδική σύριγγα πλαστικής αμπούλας. Πιέστε τη σύριγγα αμπούλας για να βγάλετε τον αέρα. Έπειτα, εισάγετε το άκρο της αμπούλας (περίπου 5 έως 15 χιλιοστά) στο ρουθούνι του μωρού με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος της μύτης. Απελευθερώστε την αμπούλα κρατώντας τη σταθερή στη θέση της, ενώ αναρροφά τη βλέννα από τη μύτη του μωρού. Αφαιρέστε τη σύριγγα από το ρουθούνι του μωρού και αδειάστε το περιεχόμενο σε χαρτομάντιλο πιέζοντας γρήγορα την αμπούλα ενώ κρατάτε το άκρο προς τα κάτω. Επαναλάβατε όσο συχνά χρειάζεται για κάθε ρουθούνι. Καθαρίστε τη σύριγγα αμπούλας με σαπούνι και νερό.

Ανατροπές σε 160 «κλειστά» επαγγέλματα


Αίρονται οι περιορισμοί σε 160 κλειστά επαγγέλματα
Με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών αίρει κάθε υφιστάμενο περιορισμό για οποιοδήποτε επάγγελμα. Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των 160 περίπου κλειστών επαγγελμάτων κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνοντας ειδικές διατάξεις για τα επαγγέλματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα «ανοίξει» με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στην άρση κάθε υφιστάμενου περιορισμού για το σύνολο των επαγγελμάτων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, γεγονός το οποίο φαίνεται να «εγκρίνουν» 8 στους 10 πολίτες.

Κλείνουν τα καφέ και τα εστιατόρια στις 8 Φεβρουαρίου

Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων Δυτικής Μακεδονίας στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και συμμετείχαν επαγγελματίες από Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Αργος Ορεστικό.


Αυτή θα είναι και η πρότασή τους στην πανελλήνια συνέλευση που είναι πργραμματισμένη για το μεσημέρι της εβδόμης Φεβρουαρίου. Αν η πρότασή τους δεν γίναι δεκτή θα θέσουν σε εφαρμογή την απόφασή τους και θα κλείσουν τα καταστήματά τους στις 8 Φεβρουαρίου σε όλη τη Δυτική Μακεδονία αντιδρώντας στον αντικαπνιστικό νόμο.

Πηγή: vetonews.gr

Οριστικά χωρίς κόσμο το ματς κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και έτσι η ρεβάνς Κυπέλλου θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στην Τούμπα.





Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληκεγγύης για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους προς όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, τις Περιφερειακές Ενότητες στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στις Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου, έστειλε το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληκεγγύης.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής: 

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή Νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος»

Σχετ. : α)O Νόμος 3868/2010 (ΦΕΚ 129 Α /3.8.2010) «Αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

β) Η ΚΥΑ 104720/2010 ΦΕΚ 1315/ τ. Β’/25-08-2010 Καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του Νόμου 3868/2010 (ΦΕΚ129Α’/3.8.2010).

γ) Η με αρίθ. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οίκ. 105660/27-8-2010 εγκύκλιος αποστολής της παραπάνω ΚΥΑ.

δ) Η με αρίθ. Πρωτ. 103147/19-8-2010 εγκύκλιος για την εφαρμογή του Ν.3868/2010..

ε) H με αρίθμ. Πρωτ. Γ.Π. 120995/30-9-2010 διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους
 
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και μετά από μία πρώτη αξιολόγηση, των αποτελεσμάτων εφαρμογής αυτών, επισημαίνουμε τα κατωτέρω:

Η κρίση... έλυσε το κυκλοφοριακό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: NTONIA ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Θεαματική μείωση του κυκλοφοριακού καταγράφεται, για πρώτη φορά ίσως τις τελευταίες δεκαετίες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης! Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η μείωση της κίνησης φτάνει σε ποσοστό το 25%! Υπάρχουν δρόμοι που έχουν... αλλάξει μορφή. Για παράδειγμα, οι οδηγοί απαλλάχτηκαν από το μαρτύριο που τραβούσαν γύρω από το νέο δημαρχείο, τα μουσεία και τη ΧΑΝΘ.

Η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, που σχεδόν παντού έχει ξεπεράσει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, αποτελεί την αιτία για τον περιορισμό των μετακινήσεων των Θεσσαλονικέων.

Οι πολίτες κλείδωσαν το IX στο πάρκινγκ ή στο γκαράζ, ενώ γύρισαν την πλάτη και στα ταξί που πλέον κάνουν ουρές χωρίς να κινούνται στις πιάτσες...

Πλέον οι χρόνοι συγκεκριμένων διαδρομών με IX ή ταξί έχουν πέσει ακόμα και στο μισό, τα λεωφορεία κινούνται πιο γρήγορα, ενώ η μείωση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Μάξιμο Πετρακάκη, φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και στην ποιότητα του αέρα.

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αποδοθούν στους Δήμους κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην Ν.Α.».

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, με την οποία αναφέρεται στο πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών που πέρασαν στη δικαιοδοσία των νέων Δήμων με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ζητώντας να τους παραχωρηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για να μην αναγκαστούν να νοικιάσουν νέους χώρους και επιβαρυνθούν και άλλο οικονομικά, αλλά και για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.


Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Με το Ν. 3852/2010 που αφορά τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», συγκροτήθηκαν οι δύο βαθμοί τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Η κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων τους τόσο στα νέα, διευρυμένα, αυτοδιοικητικά σχήματα πρώτου βαθμού, τους Δήμους όσο και στα αυτοδιοικητικά σχήματα δεύτερου βαθμού, τις αιρετές περιφέρειες.

ΕΣΠΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ 13 ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες μεταξύ άλλων σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντησή του με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη.


Οι περιφερειάρχες στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν παράλληλα ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί μόνα αν η κεντρική εξουσία λαμβάνει υπόψη της και τα δικαιώματα των περιφερειών αντί να ασχολείται μόνο με τις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές τους για την ένταξή τους στο διεθνές περιβάλλον.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στις 9 π.μ. θα ανοίξουν αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, τα σχολεία στο Δήμο Κοζάνης

Με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Δήμο Κοζάνης, αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, θα λειτουργήσουν μια ώρα αργότερα, λόγω παγετού. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στος 9 το πρωί, αντί στις 8 π.μ.

Ενημερωθείτε για τις δράσεις της Ανοικτής Διακυβέρνησης

H υπηρεσία ενημέρωσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση λειτουργεί ήδη 2 μήνες με περισσότερα από 12.500 μέλη στο OpenGov.gr. Στόχος της είναι η άμεση ενημέρωση του πολίτη μόλις αναρτάται μια νέα δράση Ανοικτής Διακυβέρνησης ώστε να μπορεί να συμμετέχει άμεσα.

Για να εγγραφείτε συμπληρώστε το email σας και επιλέξτε εδώ: http://www.opengov.gr/home/?page_id=99 τα υπουργεία για τις δράσεις Ανοικτής Διακυβέρνησης των οποίων θέλετε να ενημερώνεστε.

Με την εγγραφή στην υπηρεσία θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγο μετά την ανάρτηση νέων διαβουλεύσεων, προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δράσεων Ανοικτής Διακυβέρνησης από τα υπουργεία που εσείς επιλέξατε.

Η ενημέρωση για τις νέες διαβουλεύσεις θα περιέχει, για παράδειγμα, τη βασική πληροφόρηση για το θέμα της διαβούλευσης, το φορέα, τη διάρκειά της και φυσικά την ιστοσελίδα.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία εδώ: http://www.opengov.gr/home/?page_id=99

Μπορείτε επίσης να προωθήσετε αυτό το μήνυμα σε φίλους σας που θα τους ενδιέφερε να λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για τις νέες διαβουλεύσεις και για άλλες δράσεις ανοικτής διακυβέρνησης.

Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού

"Θα κερδίσουμε τον Άρη"

Στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης μίλησε ξημερώματα Τρίτης (25/1) ο Στέφανος Αθανασιάδης. Ο επιθετικός του "Δικεφάλου" αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, στους στόχους της, στο ντέρμπι της Κυριακής (30/1) με τον Άρη, αλλά και στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.


Αναλυτικά όσα είπε στην TV100 για:

Τα πρώτα του βήματα σε Ιταλία και Γερμανία: "Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για εμένα. Στην Ιταλία ήμουν σε μια τοπική ομάδα, και δεν είχα δει μεγάλη διαφορά. Στη Γερμανία, στη Χέρτα, διέκρινα μεγάλες διαφορές. Ήταν πολύ προχωρημένοι σε όλα τα θέματα, όμως, ήμουν μικρός, είχα προβλήματα και ειδικά με τη γλώσσα, και τελικά γυρίσαμε πίσω".

Την επιλογή του να πάει στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: " Ήμουν από μικρός ΠΑΟΚ, όπως και όλη η οικογένεια μου. Ήρθε μια μέρα ο μπαμπάς μου και μου είπε θα πάμε να δοκιμαστείς στον ΠΑΟΚ. Τελικά με πήρανε και ξεκίνησα προπονήσεις στα τζούνιορ του "Δικεφάλου".

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δέκα τρόποι για να διαλύσεις μια έτοιμη ομάδα

Ολες οι ομάδες ψάχνουν τον τρόπο για να χτίσουν κάτι μεγάλο, στον φετινό Παναθηναϊκό που σπάει όλα τα ρεκόρ επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο. Βρήκαν δέκα τρόπους για να διαλύσουν ένα έτοιμο σύνολο. Το gazzetta.gr τους αναλύει!


Χωρίς τακτική και... προετοιμασία

Ο Νίκος Νιόπλιας πήρε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό και προτιμήθηκε να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας κάτι που εξελίχτηκε στην συνέχεια ως μέγα λάθος. Ο Κοζανίτης τεχνικός έκανε για πρώτη φορά προετοιμασία στο τριφύλλι και ήταν η χειρότερη στα χρονικά των πρασίνων.

Δωρεάν τεστ Παπανικολάου σε δημόσια νοσοκομεία

Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υλοποιεί ένα πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα του Ιανουαρίου, από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω.

Στόχος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπ, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί λοιπόν, η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

Αλλάζουν όλα ως το καλοκαίρι

Οι ανατροπές στη ζωή μας και στη ζωή χιλιάδων επαγγελματιών

Ρεπορτάζ ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών φέρνει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι πρώτες μεταβολές θα γίνουν αισθητές εντός του 2011:
Από τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων, ως τη λειτουργία των πρατηρίων βενζίνης, την κυκλοφορία των ταξί στην ύπαιθρο και στα νησιά, ακόμη και στους διαγωνισμούς μελετών των δημοσίων έργων. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση θα φέρει σημαντικές ανατροπές στην επαγγελματική ζωή πλέον του ενός εκατομμυρίου επιστημόνων και επαγγελματιών. Ουσιαστικά καταργείται το πλαίσιο που «προστάτευε» εδώ και δεκαετίες τα επαγγελματικά ή ακόμη και τα οικογενειακά προνόμια ολόκληρων ομάδων, συχνά εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ένας άντρας βρίσκει τη γυναίκα του στο κρεβάτι με τον εραστή της. Ορμάει πάνω του σαν ταύρος. Ο εραστής αρχίζει να τρέχει και ο άντρας τον κυνηγάει φωνάζοντας:

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη με μια τρίτη ματιά… «Ε…και;»


Του Σωκράτη Μουτίδη

«Ρε συ παλικάρι, τράβα το από δω που μας το κουβάλησες» λέει ο Κοζανίτης στον οδηγό ενός λεωφορείου των ΜΑΤ. «Μα, κύριε είναι της διμοιρίας» του απαντά αυτός. «Βρε σε μένα θα πεις ποιανού είναι που μένω εδώ 20 χρόνια; Άντε τράβα το γιατί θέλω να παρκάρω» η αποστομωτική απάντηση του συμπολίτη μας. Βλέπετε, η περιοχή του Αγίου Δημητρίου γύρω από την αίθουσα τέχνης, είχε γεμίσει αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στα μέτρα ασφάλειας τους Πρωθυπουργού.

Από το πρωί της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, ο οποίος και ανακοίνωσε το απόγευμα της ίδιας μέρας την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου στην Κοζάνη. «Ιιιι, σιγά τους θερμοσίφωνες» αναφώνησε έτερος συμπολίτης μας, στην απάντηση γιατί υπήρχε αυτή η «αναστάτωση» και πρόσθεσε «καμιά δουλειά στο παιδί μπορεί να βρει;».

Οι ώρες πέρασαν γρήγορα και από τις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η «κοσμοσυρροή» στην αίθουσα τέχνης. Περιττό να πούμε ότι κάποιοι την είδαν για πρώτη φορά, το εσωτερικό της τουλάχιστον, αφού δεν… έτυχε να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ή συναυλία του ωδείου, ούτε ακόμη και θεατρική παράσταση στην τοπική διάλεκτο τις ημέρες της «Απουκράς» (αφού μόνο τότε γεμίζει).

Εκεί, λοιπόν, βρέθηκαν από τη μια οι κύριοι που έβγαλαν το κοστούμι από το μπαούλο που μύριζε ναφθαλίνη και από την άλλη αυτοί που ήρθαν να δουν τον «πρόεδρο» από κοντά, φρεσκοξυρισμένοι και αρωματισμένοι. Οι «πρωτοκλασάτοι» εννοείται ότι δεν ήταν από νωρίς εκεί, αφού αυτοί έχουν πάντα εσωτερική πληροφόρηση και καταφθάνουν λίγα λεπτά πριν την άφιξη του πρωθυπουργού για να μην περιμένουν. Κάποιοι άλλοι μάλιστα εμφανίζονται αργότερα για να κάνουν εντύπωση. Αυτά στο εσωτερικό της αίθουσας.

Γιατί απ’ έξω οι διμοιρίες των ΜΑΤ κόβουν τον δρόμο στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ από την παράταξη της ΔΑΚΕ, σε φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ιδρύματος τους με το ΤΕΙ και στους γνωστούς Βελβεντινούς, οι οποίοι φωνάζουν «Βελβεντό, δυνατό, ανεξάρτητο». Οι φασαρίες ξεκινούν από το «μπλοκ» των συνδικαλιστών και να σου τα σπρωξίματα, να και τα πεσίματα, να και οι γροθιές… να σπρώχνουν οι ΜΑΤατζήδες, να φωνάζουν οι συνδικαλιστές «αυτή είναι η δημοκρατία», να καταγγέλλουν την αστυνομία και να σηκώνουν μια ασπίδα ενός ΜΑΤατζή ψηλά ως λάφυρο. Από την άλλη μεριά γίνεται χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς τους Βελβεντινούς και τους φοιτητές για να διαλυθούν και ακούγεται το γνωστό σύνθημα περί μπάτσων, δολοφόνων κλπ κλπ.

Η γειτονιά κοιτά αποσβολωμένη το πρωτοφανές σκηνικό και ξαφνικά μέσα στην αναμπουμπούλα, στη μυρωδιά των χημικών και στις φωνές, έρχονται με τις σφυρίχτρες στο στόμα οι ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών της Κοζάνης. Τα Burberry και τα Dolce Gabbana πρωταγωνιστούν, όπως και τα μοντέρνα τεράστια γυαλιά ηλίου. Τσιγαράκι, καφεδάκι σπαστό (αφού όλη τη μέρα τα καταστήματά τους ήταν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο), αρωματισμένοι και φρέσκοι από τον ύπνο με αργό βήμα «παρκάρουν» και χαζεύουν τα επεισόδια. Ομολογουμένως ήταν πολλοί, αφού έφεραν και ενισχύσεις το προσωπικό, θαμώνες, αλλά και το έτερον ήμισυ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοζάνης με το πρωθυπουργικό «Gulfstream» και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…. Ε και…;
 
Πηγή:    http://www.kozani.tv/

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ


Του Χρήστου Βήττα


Λουκέτο στα καφέ της Κοζάνης
Νέκρωσε χθες n πόλη της Κοζάνης, καθώς οι ιδιοκτήτες μπαρ, καφέ, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων και καφενείων έκλεισαν τα καταστήματα τους, διαμαρτυρόμενοι για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το κλείσιμο των καταστημάτων συνέπεσε με τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού. Μάλιστα οι καταστηματάρχες προγραμμάτισαν για τις 4.30 μ.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την Αίθουσα Τέχνης, όπου χθες στις 5 μ.μ. μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφεζαχαροπλαστείων και Συναφών Επαγγελμάτων «Ο Ερμής», που πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα προχθές βράδυ, προκειμένου να κλείσουν τα καταστήματα την ημέρα έλευσης του πρωθυπουργού στην Κοζάνη.

«Δεν μπορεί ο νόμος να είναι τόσο απόλυτος και σκληρός και να μην υπολογίζει έναν ολόκληρο κλάδο που πλήττεται όοο ποτέ. Έχουμε που έχουμε την οικονομική κρίση, ήρθε και ο αντικαπνιστικός νόμος να μας αποτελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Φτάκας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «εμείς δεν λέμε να μην υπάρχει νόμος, αλλά διαφωνούμε με την απολυτότητα και με την αδιαφορία για την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου, θα πρέπει να μας δώσουν το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε για τη λειτουργία των καταστημάτων μας. Για παράδειγμα, μπορούν να υπάρχουν μαγαζιά μη καπνιζόντων και καπνιζόντων, υπό την προϋπόθεση να γίνουν σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, ακόμη και να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος. Έτσι θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν στο κατάστημα της αρεσκείας τους αγαλόγως αν καπνίζουν ή δεν καπνίζουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, «οι επιπτώσεις του αντικαπνιστικού νόμου είναι ολέθριες για τον κλάδο μας». Είπε χαρακτηριστικά ότι «την προεκλογική περίοδο, που υπήρχε χαλαρότητα στην εφαρμογή του νόμου, τα μαγαζιά πήραν ανάσα. Όμως το τελευταίο τριήμερο, που ανακοινώθηκε η αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, ο τζίρος μειώθηκε κατά 50%». Είπε ότι «οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες», καθώς «εκτιμούμε ότι στην Κοζάνη θα βάλουν άμεσα λουκέτο 45-50 καταστήματα. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κάθετη πτώση του τζίρου σε όλα τα καταστήματα, αναμένεται όξυνση της ανεργίας, καθώς 400-450 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο».

Μετά το μπλόκο στην αναθεώρηση του νόμου που είχε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε «την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, φτάνοντας μέχρι και στην οριστική ανάκληση της άδειας σε περίπτωση υποτροπής.
 
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ρεύμα από τον ήλιο για μία πόλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης θα καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο δημιουργείται στην Κοζάνη. Θα εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο σε 55.000 νοικοκυριά και θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε περιοχή-πρότυπο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σε μια κίνηση με συμβολική σημασία, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη την κατασκευή του έργου που θα σηματοδοτήσει, όπως είπε, «τη μεγάλη μετάβαση από τον ρυπογόνο λιγνίτη στη νέα εποχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους στον κόσμο και θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ, η οποία θα το κατασκευάσει από κοινού με ξένο επενδυτή έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, που προκηρύσσει άμεσα.

Στον διαγωνισμό μάλιστα θα περιλαμβάνεται όρος ότι θα προτιμηθεί ο όμιλος που θα δώσει στη ΔΕΗ δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας και σε άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εντός ή εκτός Ελλάδος. Δείγμα ότι n επιχείρηση δεν αναζητά μόνον εταίρο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, αλλά στρατηγικό επενδυτή σταν τομέα των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανεπίσημο ενδιαφέρον στη ΔΕΗ για συνεργασία έχουν εκδηλώσει μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ διεθνώς, όπως η κινέζικη Yingli Solar, η γερμανική Q-Cells AG, και n αμερικανική SunPower.

Μοντέλο γιο όλη τη ΝΑ Ευρώπη
Απευθυνόμενος ο Πρωθυπουργός σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μέσω της επένδυσης - που θα περιλαμβάνει εκτός από το γιγαντιαίο έργο και μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ - να αναβαθμιστεί ο ενεργειακός άξονας Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας και να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

«Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης θα προσελκύσει τα βλέμματα ξένων επιστημόνων και επενδι/τών αφού θα αποτελέσει μοντέλο πρότυπης ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Από το βήμα της εκδήλωσης κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου και του ΤΕί Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην επιτυχία της επένδυσης, που θα δημιουργήσει εκτός των άλλων και περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή όπου η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Σύντομα ο διαγωνισμός Κορωνίδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτήρισε το έργο, ισχύος 200 MW, n υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έκανε γνωστό ότι η ΔΕΗ μελετά σχέδιο αποκατάστασης των πεδίων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, που έχουν υποβαθμιστεί από τις εξορύξεις λιγνίτη, με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή, είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, η κατασκευή θα αρχίσει στα τέλη του 2011 και, όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα τελειώσει σε περίπου 18 μήνες.

Προηγήθηκε ένταση...

Ενταση επικρότησε έξω από το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κοζάνης, όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση για την εξαγγελία κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Λίγη ώρα πριν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, αντιδρώντας στον νέο νόμο πλαίσια. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τούς απομάκρυναν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Εκτός από τους φοιτητές, κοντά στο πολιτιστικό κέντρο διαδήλωσαν κάτοικοι του Δήμου Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη», αλλά και οι ιδιοκτήτες καφετεριών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η φωτογραφία της ημέρας

ΕΜΑΣ Μ. Αλέξανδρος Λευκοπηγής
Η εφηβική ομάδα του Συλλόγου το 1999.

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου


Το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταΐκό πάρκο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά. Η ισχύς του είναι 97 MW, δηλαδή η μισή από αυτή που προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ.

ΤΟ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόομου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικόκης

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στη μεταλιγνιτική εποχή θα στείλει σήμερα από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο. Το έργο προγραμματιζόταν να εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός ΔΕΗ, ότι επιχειρείται απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία SunEdison, n επένδυση «πάγωσε» και αποφασίστηκε να γίνει με διεθνή διαγωνισμό.

Το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ, θα είναι συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που έχει και τη συμβολική σημασία της στροφής από την κυριαρχία του λιγνίτη στις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης. Η καινοτομία της επένδυσης είναι ότι συνδυάζει την κατασκευή φωτοβολταίκού με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής panels, δημιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, όπου n απασχόληση στηρίζεται αποκλειστικά στον λιγνίτη. To εργοστάσιο αυτό τίθεται ως όρος για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο...

Το τάιμινγκ των ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό, που θα συνοδεύεται από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, δεν είναι τυχαίο. Γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον του λιγνίτη, καθώς στις Βρυξέλλες «παίζεται» η τύχη του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Την Παρασκευή n Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε διαβούλευση την ελληνική πρόταση για τις συμβάσεις ανταλλαγής ενέργειας με εταιρείες του εξωτερικού. Αν μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου δεν διαπιστώσει ουσιαστικό ενδιαφέρον από ξένους ενεργειακούς ομίλους, θα επιστρέψουν τα σενάρια πώλησης σταθμών της ΔΕΗ και μαζί με αυτά και οι «φωνές» της ΓΕΝΟΠ. Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο ούτε για την υπουργό Περιβάλλοντος, που δέχεται βολές πανταχόθεν για την πρόταοή της να αυξηθούν στα 10 στρέμματα οι όροι δόμησης στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura.

Μια τέτοιου μεγέθους εξαγγελία θα εκτονώσει κάπως την πίεση προς το πρόσωπο της.

Αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις - τέσσερις εταιρείες γερμανικής και κινεζικής προέλευσης. Τον Δεκέμβριο η ΔΕΗ κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής και μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία, με την επιχείρηση να ελπίζει πως τα αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος. Σημειωτέον ότι τσ μεγαλύτερο σήμερα φωτσβσλταϊκό πάρκο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά και n ισχύ του είναι 97 MW, τα μισά δηλαδή απ' όσο προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ.
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ο αντικαπνιστικός Νόμος… κλείνει τα καταστήματα στην Κοζάνη

Της Δέσποινα Αμαραντίδου


Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, όλα τα καφέ και τα εστιατόρια της Κοζάνης μετά από ομόφωνη απόφαση του Σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών  και Συναφών Επαγγελμάτων «ο Ερμής», στην σημερινή γενική συνέλευση που συμμετείχαν  στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη του Σωματείου.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αναψυχής και εστίασης αντιδρούν στον ακραίο όπως χαρακτηρίζουν αντικαπνιστικό νόμο και προγραμματίζουν συνάντηση στις 4.30 σήμερα το απόγευμα, στο Δημαρχείο Κοζάνης. Σύμφωνα με την Διοίκηση του Σωματείου θα ακολουθήσει πορεία προς την Αίθουσα Τέχνης, όπου πρόκειται να μιλήσει στις 5 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, προκειμένου να του επιδοθεί ψήφισμα με τιε θέσεις τους.


Πηγή: ΕΡΑ Κοζάνης


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κέρδισε η Κοζάνη στο ντέρμπι τον Εορδαϊκό

Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής

Τελικό αποτέλεσμα

Κοζάνη - Εορδαϊκός 2-1

Ο «πράσινος» κάμεραμαν και ο «κόκκινος» αντιπεριφερειάρχης

Στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόσο για τον κάμεραμαν του WEST, Νεκτάριο Δουγαλή, όσο και για τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη. Ο Νεκτάριος μετά από τόσες ώρες εργασίας στη συνεδρίαση, είπε να ξαποστάσει και βρήκε θέση δίπλα στο… φίλο του Γιάννη Σόκουτη, καθώς οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες είχαν βγει για λίγο από την αίθουσα.

Τώρα αν οι δυο τους άρχιζαν και τη συζήτηση για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό(φανατικοί υποστηρικτές αντιστοίχως), μάλλον θα το καταλαβαίναμε από την παρέμβαση του ΠΑΟΚΤΖΗ, Παναγιώτη Πλακεντά, που βρισκόταν λίγο πιο δίπλα.

Πηγή: http://kozanimedia.gr/

Η φωτογραφία της ημέρας

Κορίτσια της Λευκοπηγής, τη δεκαετία του 1950.

Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του κόσμου ανακοινώνει από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός

Από εφημερίδα "Μακεδονία"

Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του κόσμου ανακοινώνει από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Επίσκεψη-αοτραπή στην Κοζάνη πραγματοποιεί αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός της χώρας, συνοδευόμενος από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, πρόκειται να ανακοινώσει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο στις 5 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης του δήμου Κοζάνης. Η ομιλία του θα είναι στοχευμένη, καθώς θα περιοριστεί να ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου 200 μεγαβάτ και εργοστασίου κατασκευής πάνελ, στα ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ συγχρόνως θα αναφερθεί σε ενεργειακά ζητήματα που έχουν σχέση με το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε ζητήματα μετεγκαταστάσεων και περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν την περιοχή. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε, λόγω νομικών προβλημάτων που προέκυψαν, επειδή η ΔΕΗ έκανε διαπραγματεύσεις με αμερικάνικη κοινοπραξία για απευθείας ανάθεση. Στον τρόπο κατασκευής του έργου είχαν ενστάσεις μεγάλες διεθνείς κοινοπραξίες, αλλά αντιρρήσεις εξέφρασαν και κυβερνητικά στελέχη. Από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η μεγάλη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές, προϋπολογισμού περίπου 600 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογηθεί και θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο έχει προκηρυχτεί και συγχρόνως προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο φωτοβολτάίκό πάρκο το πλειοψηφικό πακέτο του 51 % θα το έχει η ΔΕΗ και το 49% η κοινοπραξία που θα συμπράξει με τη ΔΕΗ. Για το εργοστάσιο των πάνελ ενδεχομένως το μετοχικό μερίδιο να είναι ίδιο, όμως η ΔΕΗ δεν ασκεί βέτο επ' αυτού, οπότε είναι πιθανό το 51 % να έχει η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Η μεγάλη επένδυση ανανεώσιμων πηγών θα αναπτυχθεί στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση 6.000 στρεμμάτων.

Του Χρήστου Βήττα

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ορίστηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ανακοίνωσε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας.


Στη θεματική ενότητα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ορίζεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Αντωνιάδης.

Στη θεματική ενότητα Κοινωνικής Συνοχής ορίζεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Κοσματόπουλος.

Στη θεματική ενότητα Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ορίζεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πασχάλης Χαρούμενος.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Οικονομική αιμορραγία υπέστη η αγορά της Κοζάνης. Η περικοπή του δώρου κόστισε στην αγορά 140 εκατ. ευρώ

Από Εφημερίδα "Μακεδονία"

Η Εγνατία οδός έφερε πιο κοντά την Κοζάνη με τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια τζίρου της τάξεως του 7% ετησίως.

Οικονομική αιμορραγία ύψους 140 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνόλου της οικονομίας του, υπέστη τις γιορτές η Κοζάνη, ο "νομός των δημοσίων υπαλλήλων", εξαιτίας της περικοπής του δώρου των Χριστουγέννων στον δημόσιο τομέα.

"Οι μειώσεις των μισθών και κυρίως η περικοπή του δώρου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην αγορά της πόλης, όπου ζει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της ΔΕΗ και της νομαρχίας, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κλπ.", λέει στη “Μ” ο Κώστας Βίκας, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών ειδών στην Κοζάνη.

Την ίδια στιγμή, από την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων της πόλης “κάνουν φτερά” περίπου 39 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία κατευθύνονται σε γειτονικές πόλεις, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βέροια, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ).

“Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού έφερε πιο κοντά την Κοζάνη με τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια τζίρου της τάξεως του 7% ετησίως. Πάντως, ο εμπορικός κόσμος της πόλης το πάλεψε. Αναβαθμίσαμε τα καταστήματά μας, μειώσαμε τις τιμές, βελτιώσαμε τις βιτρίνες μας”, σημειώνει ο κ. Βίκας, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική κρίση έδωσε ακόμη ένα χτύπημα στην περιοχή. Σήμερα, η συρρίκνωση των πωλήσεων των καταστημάτων διαμορφώνεται σε 40%-60%.

Ακριβή η Κοζάνη

“Μία με δύο φορές τον μήνα επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη για ψώνια και αναψυχή”, λέει ο Κοζανίτης Βαγγέλης Καρλόπουλος, χημικός μηχανικός, ο οποίος ξοδεύει ετησίως στη Θεσσαλονίκη έως 1.000 ευρώ για ψώνια.

Όπως αναφέρει, η αγορά της προσφέρει περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερες τιμές, ενώ σχεδόν πάντα τα ψώνια συνδυάζονται και με αναψυχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τοπικές αργίες καραβάνια φεύγουν οι Κοζανίτες από την πόλη για τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αγορά της Κοζάνης είναι ακριβή. “Οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν το σχετικά υψηλό και σταθερό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα”, εξηγεί.

Πρόταση για εμπορικό κέντρο στην περιοχή

Πρόταση για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία στα πρότυπα του Mediterranean Cosmos κατέθεσε το ΙΠΑΔΜ στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης προ των εκλογών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διαρροή της αγοραστικής δύναμης από την περιφέρεια. Ως κατάλληλα σημεία προτάθηκαν ο κόμβος των Κοίλων και αυτός της Ξηρολίμνης. Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για τη συμμετοχή στο εγχείρημα των τοπικών φορέων και της ίδιας της αγοράς.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Χρήστος Τράντης, “φιλοδοξία μας είναι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και εμπορική δραστηριότητα, να αναδειχτεί, αφενός, ο δεύτερος πόλος των εμπορικών συναλλαγών στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη και, αφετέρου, να προσελκύσει επισκέπτες από τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια με τα οποία συνορεύει η περιφέρεια”.

Παράλληλα, αναφέρει ότι προτάθηκε η χρηματοδότηση να προέλθει από τον τοπικό πόρο (σ.σ. χρήματα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία η ΔΕΗ ως αντισταθμιστικό όφελος) που υπολογίζεται 75-80 εκατ. ευρώ την πενταετία. Ωστόσο, η πρόταση, επί του παρόντος, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, ο κ. Βίκας δηλώνει θετικός, σημειώνοντας ότι η λειτουργία του θα μπορούσε να αξιοποιήσει το περίπου 1 εκατ. διερχόμενους της Εγνατίας οδού, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα. “Με δεδομένο ότι το κέντρο θα γινόταν από εμάς τους ίδιους, δεν θα απειλούσε την εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Κοζάνης. Ο τζίρος του θα έμενε σε εμάς και παράλληλα θα έδινε ώθηση στον τόπο προβάλλοντας τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα”, υπογραμμίζει.

Καλή ιδέα θεωρεί, από την πλευρά του, και ο κ. Καρλόπουλος τη λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι έτσι θα μειώνονταν στο ελάχιστο οι αγορές από τις γειτονικές πόλεις.

•Τι είναι το ΙΠΑΔΜ. Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων της περιοχής μέσω της παροχής τεχνογνωσίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων. Μέλη του είναι επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατάγονται από τη Δυτική Μακεδονία.

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι φωτογραφίες της ημέρας

Από την εκδρομή του ΕΜΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής στη Ρουμανία, το καλοκαίρι του 1998.

Π. Κουκουλόπουλος: Ερώτηση για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες στο Ν. Κοζάνης

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στις 11/1/2011 στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Έρευνας της Βουλής, σχετικά με την αδυναμία εξυπηρέτησης όλων των αιτημάτων αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, λόγω υπερκάλυψης της ταυτοχρονισμένης μέγιστης ζήτησης, κάτι που αφορά 16 Νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Νομό Κοζάνης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με άλλους 17 συναδέλφους του, κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργεια, Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Με την ερώτηση οι βουλευτές ζητούν να απαντηθούν μια σειρά σημαντικότατων ερωτημάτων που προκύπτουν απ΄ την εξέλιξη αυτή, καθώς όλοι οι αγρότες που κατέθεσαν αιτήσεις επιβαρύνθηκαν και με ένα σημαντικό κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ!

Το ακριβές περιεχόμενο της ερώτησης είναι το εξής: «Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Έρευνας, 1.11.2011, έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ επισημαίνει ότι σε δεκαέξη (16) νομούς της χώρας προκύπτει ότι η συνολική αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπερβαίνει την ταυτοχρονισμένη μέγιστη ζήτηση του νομού και θεωρεί ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει κορεσμός δικτύων και αδυναμία ικανοποίησης αιτημάτων με εύλογο κόστος. Η επισήμανση αυτή της ΔΕΗ αφορά στους νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, και Λακωνίας. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την έγκριση αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Παράλληλα στην πλειοψηφία των νομών της χώρας η συνολικά αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπερβαίνει και το διπλάσιο της ταυτοχρονισμένης ελάχιστης ζήτησης στις ώρες 11-16, ώρες μέγιστης παραγωγής φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ σε αρκετούς νομούς η συνολική αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, πλησιάζει την ταυτοχρονισμένη μέγιστη ζήτηση του νομού.

Eπιπροσθέτως η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες για την εξέταση των κατατεθεισών αιτήσεων λόγω της έλλειψης του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αυτοψιών. Eπισημαίνεται τέλος, ότι οι αγρότες έχουν ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, τα οποία θα χάσουν σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν. Το κόστος της αίτησης ανέρχεται σε 3.000 με 4.000 ευρώ, τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το παράβολο (300 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος μέχρι 20 KW και 500 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος από 20 έως 100 KW) και το κόστος της μελέτης, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία που επέλεξε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να ακολουθήσει.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

α) Ποια είναι η μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ ή άλλο κρατικό φορέα για την αποτύπωση του βαθμού κορεσμού των δικτύων – ή των γραμμών τάσης - της ΔΕΗ στους νομούς της χώρας, ενόψει της νομοθέτησης της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών γενικότερα αλλά και ειδικότερα από αγρότες; (αντίγραφο της μελέτης να κατατεθεί)

β) Ποια είναι η προοπτική επέκτασης των δικτύων στους νομούς στους οποίους τα δίκτυα είναι κορεσμένα, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με δαπάνη ποιού μέρους;

γ) Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικά και χωριστά σε κάθε ένα από τους 16 παραπάνω νομούς;

δ) Ποια τα περιθώρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες σε καθένα από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας και πόσες αιτήσεις αγροτών μπορεί να ικανοποιήσουν;

ε) Ποιο το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ για την εξέταση των αιτήσεων των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταικών στους νομούς που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα τους;

στ) Πόσες από τις αιτήσεις των αγροτών (ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) προετοιμάστηκαν, ως προς την αναγκαία τεχνική μελέτη, μέσω των μελετητικών γραφείων με τα οποία συνεργάσθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ;

ζ) Σε περίπτωση που δεν προκύψει δυνατότητα έγκρισης αιτήσεων τόσο στους δεκαέξη νομούς που αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα της ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους νομούς, αν εξετάζεται η επιστροφή του παραβόλου που έχει κατατεθεί από τους αγρότες κατά την υποβολή των αιτήσεων τους στη ΔΕΗ;

η) Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους αγρότες;



Οι ερωτώντες Βουλευτές: Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σούλα Μερεντίτη, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Αμοιρίδης, Σοφία Γιαννακά, Γιώργος Φλωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Έκτορας Νασιώκας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Τόνια Αντωνίου , Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου.

Το business plan των Αράβων για τον ΠΑΟΚ

Από http://www.voria.gr/
Μεταγραφές, κατασκευή γηπέδου, πρόσληψη προπονητή, παραμονή Ζαγοράκη, ίδρυση μουσείου ΠΑΟΚ και λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στα σχέδιά τους.

Κατασκευή νέου γηπέδου, μεταγραφές, πρόσληψη νέου προπονητή, το μέλλον του Μάκη Χάβου, ίδρυση μουσείου, λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και η παρουσία του Θόδωρου Ζαγοράκη στην ΠΑΕ, είναι τα πιο επίμαχα σημεία που περιλαμβάνει το business plan του αραβικού ομίλου της “CrystRegal” για τον ΠΑΟΚ με ορίζοντα διετίας (2011-2013). Οι 12 δακτυλογραφημένες σελίδες, με αδρές περιγραφές, φωτογραφίες και μακέτες, βρίσκονται ήδη στα χέρια της ΠΑΕ και η “Μ” αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθεί.

Ο τίτλος που φέρει ο φάκελος, όπως έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όλα γραμμένα στα αγγλικά, είναι ενδεικτικός: “P.A.O.K F.C Athletic Football Club, P.A.O.K P.A.E, Business Plan 2011-2013”, ημερομηνία: Ιανουάριος 2013, και αποδεικνύει ότι οι Άραβες που θέλουν να αγοράσουν τον ΠΑΟΚ κάνουν ένα ακόμη βήμα…

Νέος προπονητής και μεταγραφές

Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την ανάγκη μεταγραφών για την ενίσχυση της ομάδας. Εκεί αναφέρεται ότι θα αποκτηθούν ποδοσφαιριστές ικανοί να υλοποιήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου, χωρίς πάντως να γίνεται νύξη σε μεταγραφικό μπάτζετ και ποσά.

Ακολουθεί η πρόσληψη νέου προπονητή, που όπως φαίνεται απασχολεί σοβαρά τους Άραβες, γιατί υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με μεγάλο όνομα. Σε αυτή την περίπτωση τίθεται αυτόματα το ερώτημα τι θα γίνει με τον Μάκη Χάβο. Όπως αναφέρεται, ο κ. Χάβος θα παραμείνει στο τεχνικό τιμ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα του νέου γηπέδου, που δεν θα κατασκευαστεί στην Τούμπα, αλλά θα έχει μεγάλη χωρητικότητα (μιλάνε για 50.000 θέσεις), θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στους φιλάθλους και δεν θα... εμπλέκεται με τον ΑΣ ΠΑΟΚ. Οι Άραβες θέλουν ένα ιδιόκτητο γήπεδο με δικά τους κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοιτάζουν χώρο στη δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Πρόεδρος ο Ζαγοράκης

Η επιθυμία τους να παραμείνει ο Θόδωρος Ζαγοράκης στην ΠΑΕ περιγράφεται ξεκάθαρα, σε έναν ρόλο προέδρου, που δεν θα διαθέτει όμως μετοχές! Η αναφορά προδίδει τον σεβασμό και την εκτίμηση με την οποία τον περιβάλλουν.

Σε άλλο σημείο τo business plan περιγράφει την ίδρυση μουσείου του ΠΑΟΚ, για να κρατιέται ζωντανή η ιστορία του συλλόγου, ενώ είναι αξιοπρόσεκτη η αναφορά στη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Τέλος γίνεται περιγραφή της εμπορικής αξιοποίησης του εμπορικού σήματος του ΠΑΟΚ με την περαιτέρω ανάπτυξη της μπουτίκ.

Το έγγραφο έχει την υπογραφή του Οντέι Αλ Σαμαρί, εκπροσώπου του αραβικού ομίλου, προσωπικού φίλου του Θόδωρου Ζαγοράκη. Όπως υποστηρίζουν οι Άραβες, ο κ. Οντέι πιέζεται από την καταληκτική ημερομηνία (η προθεσμία λήγει στις 20 του μήνα) και θα βρίσκεται μέχρι αύριο στη Θεσσαλονίκη για να δρομολογήσει την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου. Εκεί θα ξεκαθαρίσει “αν ο όμιλος που εκπροσωπεί θα αγοράσει τελικά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή όχι”.

Τα πρώτα εκατομμύρια

Οι Άραβες, αν τελικά προχωρήσουν στην επένδυση, δεν θα μείνουν μόνο στην αγορά του 51% των μετοχών της ΠΑΕ με 6,7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα προχωρήσουν στην απόκτηση του 67%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζουν είναι πώς θα διασφαλίσουν τα εκατομμύρια που θα βάλουν στο ταμείο μέχρι να αποκτήσουν και τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ.



•ΠΑΕ: Χαμηλά την μπάλα... Το business plan μπορεί να έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ, στην Τούμπα όμως κρατούν χαμηλά την μπάλα, εκτιμώντας ότι δεν προσφέρει τα εχέγγυα ότι κάτι αλλάζει. Σύμφωνα με τον Θόδωρο Ζαγοράκη και τους συνεργάτες του, που χειρίζονται την υπόθεση, η ώρα της αλήθειας θα φανεί στο γκισέ της τράπεζας. Εκεί που οι Άραβες θα πρέπει να βάλουν ζεστά εκατομμύρια, για να γίνουν κάτοχοι του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Μέχρι να συμβεί αυτό, η αναμονή συνεχίζεται, η αγωνία κορυφώνεται και η άφιξη του κ. Οντέι ίσως δώσει τις πολυπόθητες απαντήσεις.

Βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ από το ρήγμα στη Μαυροπηγή

Εξελίξεις στο θέμα του ρήγματος αναμένονται και από το ΙΓΜΕ το οποίο προσεχώς θα ενημερώσει την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

Σημαντικό όπλο στη μάχη που δίνουν για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους, θεωρούν οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγής Κοζάνης, την πρόδρομη έκθεση των καθηγητών του ΑΠΘ που «είδε» το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις από τα γεωλογικά ρήγματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή από το καλοκαίρι.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι ίδιοι ανέκαθεν πίστευαν ότι το ρήγμα είχε σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα παρακείμενου ορυχείου, όμως, μετά και την επιστημονική τεκμηρίωση που ήλθε από έναν φορέα με το κύρος του ΑΠΘ, αποκτούν ένα ατράνταχτο επιχείρημα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το πόρισμα των επιστημόνων του ΑΠΘ προκαλεί «βραχυκύκλωμα» στη ΔΕΗ, η οποία έως τώρα έχει αποφύγει να πάρει επίσημα θέση στο θέμα. Στελέχη της επιχείρησης στην περιοχή της Κοζάνης, μάλιστα, όταν τους ρωτούσαν κάτοικοι του οικισμού, απέδιδαν το φαινόμενο σε τοπική τεκτονική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η ομάδα των καθηγητών διαπίστωσε με τη μέθοδο της ηλεκτρικής γεωφυσικής διασκόπησης (ενός είδους «αξονικής τομογραφίας» της γης δηλαδή) πως οι δύο επιφανειακές ρηγματώσεις που «σχίζουν» την περιοχή από το περασμένο καλοκαίρι δεν ακολουθούν το ίχνος του γνωστού, υπόγειου γεωλογικού ρήγματος το οποίο έχει χαρτογραφήσει το ΙΓΜΕ, αλλά έχουν άλλες κατευθύνσεις.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και σε επόμενη φάση θα επεκταθεί στην σεισμολογική και υδρογεωλογική διερεύνηση της περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει προκληθεί πτώση του υδροφόρου ορίζοντα τοπικά και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την εξέλιξη των ρηγμάτων.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως δυναμικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ αποφεύγουν να πάρουν προς το παρόν θέση για την επικινδυνότητά του για τους κατοίκους. Εντός των επόμενων μηνών θα βάλουν στο «μικροσκόπιό» τους και τις ρωγμές που εμφανίστηκαν σε σπίτια του οικισμού, για να διαπιστώσουν αν συνδέονται με τις ρωγμώσεις.

Εξελίξεις στο θέμα του ρήγματος ωστόσο, αναμένονται και από το ΙΓΜΕ το οποίο τις επόμενες μέρες θα στείλει ενημέρωση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην αντιπεριφέρεια Κοζάνης.

«Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ πραγματοποιούν στην περιοχή μετρήσεις με αποκλισιόμετρα. Ωστόσο, δεν εξετάζουμε τα αίτια του φαινομένου αφού δεν έχουμε αναλάβει κάποια σχετική μελέτη. Εκείνο που εξετάζουμε είναι η επικινδυνότητα του ρήγματος» δήλωσε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης επιστημόνων του ΑΠΘ, η οποία συσχετίζει το ρήγμα με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει από το ΙΓΜΕ τρεις μετρήσεις ως τώρα στις οποίες διαπιστώθηκαν μικρές μετακινήσεις του υπεδάφους μέσα στον οικισμό, που όμως «αγγίζουν» τα όρια του στατιστικού σφάλματος. «Εφόσον έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα τουλάχιστον 5 μετρήσεων θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε καλύτερα την επικινδυνότητα του φαινομένου. Αυτό θα γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ενδέχεται από τις μετακινήσεις να προκύψουν ενδείξεις και για τα αίτια» πρόσθεσε.

Πηγή:  VORIA.GR

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση για τους Πυλώνες από Σάκη Βόμβα, πρώην Τοπικό Σύμβουλο Λευκοπηγής

Επείδη πολλές φορές η κακή πληροφόρηση δημιουργεί και εσφαλμένες εντυπώσεις σας λέω ότι: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. Υπήρχε μία πρόταση που κατατέθηκε στο Δήμο Κοζάνης για να περάσουν οι γραμμές στο χώρο μεταξύ "ΜΑΝΑΣ" και Γηπέδου Λευκοπηγής αρχικά και μετά από έντονη αντίδραση του Τοπικού Συμβουλίου άλλαξε η το πέρασμα των ΠΥΛΩΝΩΝ χωρίς ποτέ να ενημερωθεί το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ. Το ερώτημα είναι θα δεχόταν ποτέ τη ΔΙΕΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ Το Τ.Σ. Λευκοπηγης εάν το ήξερε. Η Απάντηση Δική σας (Σας Θυμίζω το Θέμα της ΚΕΡΑΙΑΣ).

Από Dora Zigras για πυλώνες

Με αποφασεις των τοπικων συμβουλιων Αργιλου, Πρωτοχωριου, Λευκοπηγης, Ροδιανης και Κλειτους και με τελικη αποφαση του Δημου Κοζανης και της Δ.Ε.Η. θα διελθουν απο τις περιοχες Αργιλου, Αλιωπη, Τσιμουδιας, Ελαφοπετρας, Ρογκια, Ροδιανη, Χτενη, Αιανη, ΠΥΛΩΝΕΣ με εναεριες ηλεκτροφορες γραμμες υψηλης τασης. Χρεος ολων μας ειναι να μην υποβαθμιστει η περιοχη μας. Υπαρχει εναλλακτικη λυση. Να γινει παραλληλη χρηση της εγνατιας οδου, παρακαπτωντας τον ορεινο ογκο "ΒΟΥΡΙΝΟΥ".

http://www.facebook.com/profile.php?id=838849811

Απελευθέρωση ενέργειας - Λιγνιτική παραγωγή

Υποβλήθηκε σήμερα στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εξειδίκευση της πρότασης της κυβέρνησης για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.


Στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2010 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου («τρόικα») εξετάστηκαν διάφορα ενδεχόμενα σχετικά με την περαιτέρω απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας στο θέμα του λιγνίτη με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008 και του 2009. Μεταξύ άλλων, τέθηκε το ενδεχόμενο να διοργανωθούν διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (σύμφωνα με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης), καθώς και το ενδεχόμενο να πουληθούν σε τρίτους μονάδες της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ελληνικού λιγνίτη, η Ελλάδα κλήθηκε να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί νέων λιγνιτωρυχείων, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Επιτροπής στις 4 Αυγούστου 2009. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα προχωρούσε στο άνοιγμα της επίσημης διαδικασίας μη συμμόρφωσης της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η προστασία του περιβάλλοντος στην κυβερνητική πολιτική, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του 20-20-20, και τους εθνικούς στόχους για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2020, η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα επιθυμούσε να αποφύγει το άνοιγμα νέων ορυχείων λιγνίτη. Επίσης, το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ιδιαίτερα υπό τις επικρατούσες αρνητικές οικονομικές συνθήκες, δεν αποτελούσε εναλλακτική λύση.

Επιδιώκοντας αφενός την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «προς όφελος του καταναλωτή» εκπονήθηκε και υποβλήθηκε προς την Επιτροπή, στα τέλη Νοεμβρίου, ισοδύναμη εναλλακτική πρόταση. Πρόταση που ταυτόχρονα κινείται στους εξής άξονες:

Διατήρηση της αξίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, και συνεπώς την αποφυγή μείωση της αξίας της εταιρίας,

Δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη της ΔΕΗ εκτός των συνόρων, και

Διευκόλυνση της εισόδου τρίτων μερών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη μέσω της εφαρμογής διαφανών διαδικασιών και παγιωμένης εμπορικής λογικής στην ανάληψη του επιχειρηματικού κινδύνου που απορρέει από παρόμοιες δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα της υποβολής αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την παραπομπή της χώρας μας και ακολούθησαν συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την εξειδίκευση της πρότασης.

Αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα συζητήσεων ήταν η διαμόρφωση ενός πλαισίου, που εμπεριέχεται στις προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ θα διαθέσει στην διεθνή αγορά Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας («ΣΑΕ»). Το πλαίσιο αυτό προβλέπει τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ με αντάλλαγμα προς τη ΔΕΗ τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης αξίας σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης («swaps»). Οι πρώτες τέτοιες ΣΑΕ σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το 2012.

Ειδικότερα, οι ΣΑΕ ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ από τις οποίες μπορεί να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια. Η πρώτη ομάδα θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, προβλέπεται να λειτουργούν μέχρι και το 2020 («μεταβατικές ΣΑΕ»). Οι μεταβατικές ΣΑΕ θα έχουν συμβατική διάρκεια μέχρι τέλους 2020. Η δεύτερη ομάδα θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που προβλέπεται να λειτουργούν και μετά το 2020 («μακροπρόθεσμες ΣΑΕ»). Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και συμβατική διάρκεια δεκαπέντε ετών με δυνατότητα πενταετών ανανεώσεων.

Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα προκύψουν κατόπιν σύναψης συμβάσεων τρίτων με τη ΔΕΗ, οι οποίες αθροιστικά θα καλύπτουν παραγόμενη ισχύ ύψους 457 MW, με έναρξη υλοποίησης την 1η Ιανουαρίου 2012. Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα συμπληρωθούν με μεταβατικές ΣΑΕ που θα καλύπτουν 443 MW με έναρξη υλοποίησης το 2012, ενώ η διατιθέμενη ισχύς αυτή θα αυξηθεί σταδιακά ώστε να φτάσει να καλύψει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ από λιγνίτη και για όσο διάστημα απαιτείται για την οριστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ΣΑΕ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις που προσφέρουν τα απαιτούμενα εχέγγυα (οικονομικά και ανταγωνιστικά) για μια τέτοια συναλλαγή.

Η πρόταση αυτή θα τύχει της απαραίτητης περαιτέρω επεξεργασίας της Δ/νσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προβλέπεται δε, ότι θα προκύψει νέος κύκλος συζητήσεων για την τελική διαμόρφωση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε τη ΔΕΗ για τις προτάσεις που υπέβαλε.

Το πρώτο περιβαλλοντικό έργο ΣΔΙΤ για την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το πρώτο περιβαλλοντικό έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά από στενή συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων, που θα περιλαμβάνει:

εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης,

εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ),

λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων,

λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων του δικτύου τροφοδοσίας της ΜΕΑ, το οποίο αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από ένα που θα κατασκευαστεί από τον Ανάδοχο,

ενεργειακή αξιοποίηση από τον Ανάδοχο των παραγόμενων υλικών από τη ΜΕΑ.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 116.400.000 €, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).


Έργο διαχείρισης απορριμμάτων ως έργο ΣΔΙΤ

Στο πλαίσιο του έργου, ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Διαχείριση απορριμμάτων και αειφόρος ανάπτυξη

Με το συγκεκριμένο έργο πέρα από την περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση επιτυγχάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί βήμα για την ανάπτυξη της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα η οποία είναι πλέον κομβικής σημασίας.

Η υλοποίηση του έργου εισάγει ένα πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων, απολύτως συμβατό με τον πυρήνα της στρατηγικής της Ε.Ε. στον τομέα της Διαχείρισης Αποβλήτων, συμβάλλοντας:

στη μείωση της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων,

στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων,

στη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Διαγωνιστική διαδικασία

Το έργο προκηρύσσεται με κλειστή διαδικασία δύο φάσεων η οποία βασίζεται σε αντικειμενικό και διαφανή τρόπο αξιολόγησης τόσο στη φάση προεπιλογής όσο και στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Τονίζεται δε, ότι τα τεύχη του διαγωνισμού διαμορφώνονται με τρόπο ώστε να μην προδιαγράφεται συγκεκριμένη τεχνολογία, που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι, ενώ τα κριτήρια επιλογής θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αντικειμενικά μετρήσιμους δείκτες (όπως η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται στο ΧΥΤΥ, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται κλπ) που θα προσφέρει η κάθε προτεινόμενη τεχνολογία.

Η μέθοδος της υλοποίησης έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς δίνεται λύση σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των απορριμμάτων της εξυπηρετούμενης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται στους πολίτες η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα αποτελεσματικής προώθησης έργων υποδομής διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε περιφερειακό επίπεδο και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Με το έργο αυτό επεκτείνεται η εφαρμογή των έργων ΣΔΙΤ και σε μη κτιριακά έργα, αναδεικνύοντας τη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. Μοχλεύοντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, τα αναπτυξιακά έργα ΣΔΙΤ παράγουν προστιθέμενη αξία για το δημόσιο, τον πολίτη και το περιβάλλον, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και σωστό σχεδιασμό.

Βασικά χαρακτηριστικά έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

· Εξασφάλιση προκαθορισμένου χρόνου και κόστους υλοποίησης:

Ο ανάδοχος ξεκινά να λαμβάνει πληρωμές μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία, έχοντας με αυτό τον τρόπο ισχυρό κίνητρο τήρησης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

- Υπερβάσεις κόστους και ζημίες που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της σύμβασης βαρύνουν πλήρως τον ιδιώτη ανάδοχο και όχι το Δημόσιο.

· Σύνδεση αμοιβής αναδόχου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών:

- Κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης ΣΔΙΤ, το Δημόσιο κατέχει ισχυρό εποπτικό ρόλο όσον αφορά στην απόδοση του αναδόχου και την εν γένει λειτουργία του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληρωμές διαθεσιμότητας του αναδόχου θα είναι συνδεδεμένες με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας, καθώς και την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η μη ικανοποίηση των δεικτών αυτών θα συνεπάγεται μη πληρωμή στον ανάδοχο.

- Το έργο αυτό εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη στο συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τους κλασσικούς τρόπους δημοπράτησης και υλοποίησης αντίστοιχων έργων. Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων γίνεται με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μετρήσιμων δεικτών απόδοσης, όπως η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται στο ΧΥΤΥ, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται, η ποσότητα της ενέργειας που παράγεται, η ικανοποίηση των χρηστών κλπ.

· Ενοποίηση της ευθύνης μελέτης, κατασκευής, συντήρησης και τεχνικής διαχείρισης του έργου, στη βάση προδιαγραφών αποτελέσματος:

- Πέραν της έγκαιρης και ποιοτικής υλοποίησης, διασφαλίζεται και η διατήρηση του έργου σε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητάς καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Άλλη μια... «Ημέρα ανεξαρτησίας» «αποκάλυψε» η Pravda

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της ρωσικής εφημερίδας «Pravda» όχι μόνο επιβεβαιώνεται πια η ύπαρξη Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων, αλλά υπερτονίζεται και το γεγονός ότι οι επιβάτες του σκοπεύουν να καταφθάσουν συντομότατα στον πλανήτη μας με άγριες διαθέσεις!

Συγκεκριμένα πρόκειται για «τρία γιγάντια διαστημόπλοια. Το μεγαλύτερο έχει πλάτος 242 χιλιόμετρα και συνοδεύεται από δύο μικρότερα σκάφη που ήδη υπολογίζεται ότι ταξιδεύουν και βρίσκονται πίσω από την τροχιά του Πλούτωνα»!

Το πιο… σκανδαλώδες όμως από όλα τα στοιχεία του διαστημικού ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι το γεγονός ότι τα εξωγήινα διαστημόπλοια έχουν ήδη εντοπιστεί από τη NASA μέσω του προγράμματος HAARP που μελετά το Βόρειο Σέλας στην Αλάσκα! Και η NASA, κουβέντα!

Οι μόνοι που αντιδρούν, σύμφωνα με την «Pravda», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», είναι οι Κινέζοι, που ευθέως κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι αποκρύπτουν όσα στοιχεία διαθέτουν για την ύπαρξη εξωγήινων και τις επισκέψεις τους στη Γη.

Για τους καχύποπτους πάντως, η «Pravda» σπεύδει να «δέσει» το ρεπορτάζ της επικαλούμενης «καλά πληροφορημένες πηγές από το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence)» προσθέτοντας επιπλέον ότι τα τρία διαστημόπλοια θα γίνουν θεατά και από οπτικά τηλεσκόπια όταν θα πλησιάζουν τον πλανήτη Άρη!

Όσο για το «πότε» θα συμβεί το κακό, η άφιξη των «ξένων» εικάζεται ότι θα συμπέσει απόλυτα με την ημερομηνία που οι Μάγια είχαν προφητεύσει ως τη μέρα συντέλειας του κόσμου, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Πηγή:  http://www.newsbeast.gr/

Το έθιμο της λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό

Για άλλη μια χρονιά γιορτάζουμε στο Βελβεντό τη γιορτή του Αγίου Αθανασίου και αναβιώνουμε το έθιμο της Λουκανικοφαγίας. Η ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «Κοινωνία των Πολιτών Βελβεντού» συνεχίζοντας την παράδοση του τόπου διοργανώνει τη φετινή γιορτή σε συνεργασία με τους πολίτες, (εθελόντριες και εθελοντές) του ΚΑΠΗ, της ΝΕΟΛΑΙΑΣ και της ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ και καλεί όλους όσους βρεθούν στη περιοχή να επισκεφτούν το Βελβεντό την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 για να γευτούν τα τοπικά λουκάνικα, τα ονομαστά κρασιά και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων σε μια ανεπανάληπτη γιορτή. Σας περιμένουμε στο όμορφο Βελβεντό, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, στους πρόποδες των Πιερίων να γιορτάσουμε μαζί!
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τα πανό, το Βελίστι και η Λιάνα…

Από kozanimedia

Αγιασμός με πανό

Παρέα με τα πανό του αγώνα για την ανεξαρτησία του Δήμου τους, έκαναν χθες οι Βελβεντινοί στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού, ενώ όπως είδατε και μέσω αναδημοσίευσης μας από το blog του δασκάλου Γιάννη Γκίκα, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Τα πανό είχε μεταφέρει στην κεντρική πλατεία του Βελεβεντού, από την Τετάρτη το απόγευμα, η νεολαία της περιοχής στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα. Τώρα αν ο… αγιασμός των πανό σημαίνει και άμεσες κινητοποιήσεις αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, προς το παρόν πάντως δεν έχει προγραμματιστεί κάποια ενέργεια.

19ος

Η λίστα που ανακοινώθηκε με τα χρέη των Δήμων σε όλη τη χώρα, σίγουρα δεν πρέπει να ικανοποιεί και πολύ τη δημοτική αρχή της Κοζάνης. Η 19η θέση στη γενική κατάταξη δημιουργεί ένα προβληματισμό σε πολλούς και σίγουρα δίνει τροφή για πολλά σχόλια και αντιπολιτευτικά όπλα σε άλλους. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανατραπεί αυτή η αρνητική εικόνα για τα ταμεία του Δήμου Κοζάνης, που ναι μεν του έχει να παίρνει από το κράτος, πρέπει όμως να ξεχρεώνει κιόλας.

Εκτελεστική Επιτροπή

Ο «Καλλικράτης» προβλέπει μέσα στις υπόλοιπες επιτροπές, για οικονομικά και ποιότητα ζωής και την εκτελεστική, που αποτελείται από το Δήμαρχο και αντιδημάρχους. Αυτή η επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά στο Δήμο Κοζάνης, με το Λάζαρο Μαλούτα να δίνει τις πρώτες κατευθυντήριες εντολές. Κάποιοι βέβαια περιμένουν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ώστε να γνωρίζουν πως ακριβώς πρέπει να κινηθούν. Για τους χωροταξικούς φυσικά ο λόγος…

Η πίτα του Αλέκου

Κρατάει την παράδοση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης και την Κυριακή έχει προσκαλέσει, όπως κάθε χρόνο, δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ της περιοχής για την κοπή της πίτας του 2011. Πέρυσι η εν λόγω συνάντηση είχε αρκετό ενδιαφέρον με κάποιες πλακέτες που τελικά δεν δόθηκαν, με τον Αλέκο να είναι από τους λίγους, ίσως ο μοναδικός, που συνεχίζει τις συναντήσεις με τα ΜΜΕ τη περιοχής. Παλαιότερα αυτές οι συνάξεις ήταν στην εβδομαδιαία ατζέντα…

Το Βελίστι της εξουσίας…

Μπορεί σήμερα στη Λευκοπηγή να γιορτάζουν τους Γιάννηδες, την τιμητική τους όμως στο τραπέζι των επισήμων σίγουρα θα έχουν ένας Βαγγέλης και ένας Μάρκος. Οι «Βελιζινοί» Καραπάτσιος και Φλώρος, κατέχουν από την Κυριακή κορυφαίες θέσεις στη δημοτική αρχή της Κοζάνης και σίγουρα η Λευκοπηγή μπορεί να αισθάνεται τυχερή που δύο δικά της παιδιά βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Α, ρε Λιάνα

Τι κρίμα να μη γίνει η Λιάνα Πρόεδρος στο βάζελο. Μετά το Νίκο Κωνσταντόπουλο η στροφή προς τα αριστερά με τη Λιάνα θα συνεχιζόταν. Αυτό θα πει προγραμματισμός και σταθερή πορεία για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Πάνο μην αυτοκτονείς, όχι είπε…

Ζ.Π.

Πηγή :   http://kozanimedia.gr/?p=2639

Κινδυνεύει να σβήσει από λιγνίτη ο ΑΗΣ Μελίτης

Του Χρήστου Βήττα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα και η μονάδα κινδυνεύει να σβήσει.

Για να αποτραπεί το σβήσιμο, οι ιθύνοντες της ΔΕΗ έχουν μειώσει το φορτίο, και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν “ύποπτα επιχειρηματικά παιχνίδια”, καθώς χρόνια τώρα η ΔΕΗ καθυστερεί τη διάνοιξη των ορυχείων της περιοχής, ενώ παράλληλα γίνονται αθρόες εισαγωγές ξυλίτη και λιθάνθρακα από τη Βουλγαρία.

Στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 130.000 τόνων λιγνίτη, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας επαρκεί μόλις για δέκα ημέρες. Για την παράταση λειτουργίας του σταθμού, δυναμικότητας 330 μεγαβάτ, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει μειωθεί η παραγωγή στα 220 μεγαβάτ. “Με αυτήν την ισχύ που δουλεύουμε τα αποθέματα του λιγνίτη επαρκούν για είκοσι δύο ημέρες”, δήλωσε ο διευθυντής του σταθμού Αναστάσιος Λοβάτσης.

Μείζον θέμα με την τροφοδοσία

Ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης έδωσε μια πιο σύνθετη ερμηνεία: “Το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που διαθέτουμε το διαχειριζόμαστε λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη, επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, διαθέσιμη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά κτλ.” Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, παραδέχτηκε ότι μακροχρόνια υπάρχει μείζον θέμα με την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη, λέγοντας ότι “ο σταθμός της Μελίτης έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από ένα ορυχείο, χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση”. Δυστυχώς, αυτή η εναλλακτική λύση αργεί πάρα πολύ, αφού η ΔΕΗ κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα εδώ και πολλά χρόνια τη διάνοιξη και λειτουργία των δημόσιων ορυχείων.

Εδώ και χρόνια ο σταθμός της Μελίτης τροφοδοτείται με πολύ μικρές ποσότητες, αποκλειστικά από το ιδιωτικό ορυχείο Αχλάδας. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, παρά τη συμβατική υποχρέωσή του να παραδίδει 8.000 τόνους λιγνίτη ημερησίως, παραδίδει μόλις 3.000 τόνους περίπου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη.

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, εξάλλου, έχει κολλήσει η υπόθεση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Το δημόσιο έχει παραχωρήσει την έκταση στη ΔΕΗ, η οποία όμως δεν αξιοποιεί το λιγνιτωρυχείο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου, αλλά ο διαγωνισμός, για τον οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από δέκα μεγάλες εταιρείες, ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέκρουσε πρύμναν, αποφασίζοντας να παραχωρηθεί το ορυχείο σε ιδιώτη με απευθείας ανάθεση, επιλογή που προκάλεσε ερωτηματικά.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ότι η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ολοκληρώνει το έργο της και το έργο θα ανατεθεί, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. “Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και σύντομα θα έχουμε την απόφαση, η οποία πάντως είναι πολιτική”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.

Απαράδεκτη χρονοτριβή παρατηρείται και στην εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Κλειδίου από την ίδια τη ΔΕΗ. Ο κ. Κοπανάκης διαβεβαίωσε ότι “προχωρούμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύω πως σε ένα χρόνο θα αρχίσουν οι διαδικασίες διάνοιξης του ορυχείου”.

•Εισαγωγή καυσίμων. Ενώ, λοιπόν, κράτος και ΔΕΗ καθυστερούν αδικαιολόγητα στη διασφάλιση συνθηκών ομαλής τροφοδοσίας για τον πιο σύγχρονο σταθμό της χώρας, τον ΑΗΣ Μελίτης, την ίδια στιγμή γίνονται μεγάλες εισαγωγές καυσίμου από το εξωτερικό. Μόνο για τις ανάγκες του ΑΗΣ Μελίτης εισάγονται από τη Βουλγαρία περίπου 20.000 τόνοι ξυλίτη ετησίως. Συγχρόνως γίνονται και εισαγωγές λιθάνθρακα. Η τελευταία εισαγωγή 150.000 τόνων έγινε πρόπερσι, ενώ ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 50.000 τόνων βουλγάρικου λιθάνθρακα.

Προφητική καταγγελία συνδικαλιστών

Προφητική αποδεικνύεται η επιστολή που το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ “Λυγκηστίς” έστειλε στις 31 του περασμένου Αυγούστου στην υπουργό ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία υπογράμμιζε: “Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα από το τέλος του 2010 και μετέπειτα, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη επαρκούς σχεδιασμού. Η πορεία των εργασιών εκμετάλλευσης στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, του αποκλειστικού σήμερα τροφοδότη του ΑΗΣ Μελίτης, φαίνεται να έχει περιοριστεί αρκετά, με συνέπεια τους χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο να παρουσιαστεί πρόβλημα”.

Στη συνέχεια της επιστολής το σωματείο κάνει λόγο για σκάνδαλο: “Τα επί χρόνια λιμνάζοντα νερά πλέον μυρίζουν στην περιοχή. Όταν έρθει η ώρα να ανακατευτούν με το μπουρίνι της αστοχίας της τροφοδοσίας, τότε η δυσωδία θα πάρει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται χρόνια ως τενίστες που πετούν τα μπαλάκια στην κερκίδα. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν μέσω αυτών των κέντρων όχι μόνο στους τοπικούς φορείς και στον ιδιώτη, αλλά και στις διοικήσεις της ΔΕΗ και στις κυβερνήσεις που επί χρόνια άφησαν αθωράκιστη την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης. Τότε όμως θα είναι αργά και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη, τότε θα δικαιώνονται οι καρχαρίες”.

Πηγή:  http://www.makthes.gr/news/reportage/67398/

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ημέρα Αγάπης στη Λευκοπηγή, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

«Ημέρα Αγάπης 2011» στη Λευκοπηγή,Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης, το Τοπικό Συμβούλιο Λευκοπηγής, ο Σύλλογος «Ε.Μ.Α.Σ.» Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής, το Κ.Α.Π.Η. Λευκοπηγής και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Λευκοπηγής σας προσκαλούν στην «Ημέρα Αγάπης» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 15:00 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

09:00 Εκκλησιασμός στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Λευκοπηγής

10:30 Επίσκεψη στους εορτάζοντες «Γιάννηδες – Γιαννούλες» του χωριού με τη συνοδεία οργάνων

15:00 Τραπέζι αγάπης και παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.