Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ο Νομός Κοζάνης συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία «Ώρα της Γης 2010»

Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, ολόκληρη η Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην “Ώρα της Γης”, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας έτσι το δικό της στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος και ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της “Ώρας της Γης 2010”, εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη θα σβήσουν τα φώτα τους στέλνοντας ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, ότι χρειαζόμαστε τη βούληση και τη δέσμευση τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη μας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καλεί όλους τους πολίτες του Νομού Κοζάνης να συμμετέχουν και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία “Ώρα της Γης 2010”, και να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη WWF Ελλάς και της συμμετοχής της στην “Ώρα της Γης 2010”, θα συσκοτίσει κτίρια και σημεία του Νομού Κοζάνης των οποίων η διαχείριση αποτελεί αρμοδιότητά της.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ»

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ»
26-27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΚΟΖΑΝΗ
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΙΑΚΜΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ
1. ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ — ΓΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ -- ΣΠΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Έναρξη: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και ώρα 17:00

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
1 Διδασκαλία των περιοχών.
2 Παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρες των περιοχών , (για τη Νάξο ο Τσελέντης Χρήστος στο βιολί και ο Ρεφενές Γιάννης στο λαούτο, για τα σαρακατσάνικα ο Τζουκόπουλος Νίκος με την Μαλιαχόβα Τασούλα στο τραγούδι).
3 Παρουσίαση φορεσιάς των περιοχών που θα διδαχθούν.
4 Παρακολούθηση του εθίμου «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ» στην αυθεντική του μορφή. Συμμετοχή στα «κονάκια» των Λαζαρίνων – Λαζαριάτικα παιχνίδια – Βαϊώτικα.
5 Χορήγηση φακέλου και βεβαίωση συμμετοχής.
6 Την Κυριακή των Βαΐων παρακολούθηση Ημερίδας Πολιτισμού και Παράδοσης - Προαιρετικά.
7 Ύπνο σε δίκλινα - τρίκλινα δωμάτια σε ειδικές τιμές στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων» στην Κοζάνη.
8 Καφέδες και μπουφές στα διαλείμματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – Δηλώσεις συμμετοχών
Κερασιώτης Κώστας τηλ. 24610 99831 - fax : 24610 99633
Κιν. 6942 201831 e-mail: kostaske@mail.gr

Διοργάνωση
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης
Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης (Δ.Ε.Π.Α.Κ.Π.Κ.)
Τοπικό Συμβούλιο Λευκοπηγής
ΕΜΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής

Εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στο Νομό Κοζάνης

Η επίσημη έναρξη διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης στο Νομό Κοζάνης ανακοινώθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 στις 7:30 το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) Ν.Α. Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης θα εκπονήσουν επιδημιολογική μελέτη στην προαναφερθείσα περιοχή υπό την επιστημονική επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής, Δρ. Αθηνάς Λινού. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ν.Α. Κοζάνης.

Η εκπόνηση της μελέτης, που στοχεύει στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού του Νομού Κοζάνης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς στην περιοχή λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με βασικότερες αυτές της ΔΕΗ, οι οποίες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και πιθανότατα δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις των τοπικών υπηρεσιών υγείας, στον πληθυσμό του Νομού παρατηρείται αυξημένη επίπτωση και επιπολασμός διαφόρων μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Στα πλαίσια, λοιπόν, προστασίας της υγείας των κατοίκων του Νομού Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης δημόσιας υγείας, στόχος της μελέτης είναι να εκτιμηθεί το επίπεδο υγείας του πληθυσμού των περιοχών αυτών, να διερευνηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να εκτιμηθεί ο ρόλος τους στην υγεία των κατοίκων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί αρχείο καταγραφής νοσηρότητας και θνησιμότητας που θα συμβάλλει στη μακροχρόνια παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού. Η δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση καθώς θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού βάσει των όποιων θα μπορούν να σχεδιαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν λεπτομερή στοιχεία που αφορούν στο σκεπτικό, τους στόχους και τη μεθοδολογία της μελέτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ.κ. Παύλος. Από πλευράς Νομαρχίας μίλησε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, από πλευράς Κέντρου Περιβάλλοντος, η Πρόεδρός του Κυριακή Αποστολίδου ενώ από πλευράς Πανεπιστημίου Αθηνών η Αθηνά Λινού, Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και η Δρ. Έλενα Ριζά, Επιδημιολόγος/Υγιεινολόγος.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Για την 189η Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κοζάνης οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις.

Α. Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

1) Εορτασμός στα Σχολεία Β/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης με σχετικές ομιλίες.

2) 12:30 μ.μ. : Προσκύνημα μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων και οδηγών, στα μνημεία Ηρώων της πόλης, όπου θα μεταβούν με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.

3) 13:30 μ.μ : Ομιλία στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στους Δημοσίους Υπαλλήλους και Υπαλλήλους ΝΠΔΔ της έδρας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

4) Γενικός σημαιοστολισμός από την όγδοη πρωινή ώρα της 24ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2010.

5) Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2010.

Β. Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

1) 07:15 π.μ. – 07:45 π.μ. : Παιάνιση θριαμβευτικών θουρίων και εμβατηρίων από τη στρατιωτική μουσική του Α΄ Σ.Σ. και τη φιλαρμονική «ΠΑΝΔΩΡΑ» στα προκαθορισμένα δρομολόγια για το κάθε μουσικό τμήμα, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

2) 08:00 π.μ. : Επίσημη έπαρση Σημαίας.

3) 10:30 π.μ. : Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

4) 11:00 π.μ. : Επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των Ηρώων στην Κεντρική Πλατεία Νίκης.

5) Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.

- Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

- Βουλευτές Ν. Κοζάνης

- Νομάρχη Κοζάνης

- Στρατηγό Διοικητή του Α’ Σ. Σ.

- Δήμαρχο Κοζάνης

- Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτ. Μακεδονίας

- Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Μακεδονίας

- Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών

- Πρόεδρο Συλλόγου Συνταξιούχων-Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Δυτικής Μακεδονίας

- Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών Ν. Κοζάνης

- Πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Κοζάνης

- Εκπροσώπους των παραρτημάτων αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Νομό εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης

6) Σιγή ενός λεπτού. - Εθνικός Ύμνος - Πέρας τελετής. Αποχώρηση επισήμων.

7) Στην τελετή της επιμνημόσυνης δέησης θα παραστούν όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και αντιπροσωπείες από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προσκόπους και οδηγούς με σημαίες και λάβαρα.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης θα δοθεί δεξίωση στο Δημαρχείο από τον κ. Δήμαρχο στην οποία θα παραστούν οι Αρχές της πόλης.

8) 12:00 μ.μ : Παρέλαση προ των επισήμων

α) Αναπήρων και Τραυματιών πολέμου

β) Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

γ) Μαθητών Α/θμιας Εκπ/σης

δ) Μαθητών Β/θμιας Εκπ/σης

ε) Σπουδαστριών Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων

στ) Οδηγών

ζ) Προσκόπων

θ) Στρατιωτικών τμημάτων

Θα προηγηθούν τρία (3) δίκυκλα και δύο (2) τροχονόμοι με κράνη του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης.

9) Το Γενικό πρόσταγμα της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων θα έχει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Β/θμιας Εκπ/σης κ. Κων/νος Ματσέλας με Αναπληρωτή τον κ. Χρήστο Κεχαγιά.

10) Αντιπροσωπείες Μακεδονομάχων αναπήρων και θυμάτων πολέμου και άλλων Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, καθώς και Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης θα καταλάβουν τιμητική θέση απέναντι από τους επισήμους.

11) 13:00 μ.μ. : Ελληνικοί χοροί από Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.

12) Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Απόστολος Παρτώνας από το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ν.Α. Κοζάνης.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-03-2010 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-03-2010

ΤΡΙΤΗ 23-03-2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24-03-2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΠΕΜΠΤΗ 25-03-2010 €
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΝΕΦΕΛΩΔΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 5 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ KANONIKA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-03-2010
ΚΑΙΡΟΣ: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 5 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η Άννα Διαμαντοπούλου στην Κοζάνη

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κοζάνη, την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010, για τον εορτασμό της 189ης Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

O Κοκελίδης σε εκδήλωση στην Ιταλία

Σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μπολώνια της Ιταλίας μίλησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρούλης Κοκελίδης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς για τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 και 29 Μαρτίου.

Ο Ρούλης Κοκελίδης χαιρετίζοντας την συγκέντρωση, αφού εξέφρασε την βεβαιότητα για τη νίκη της ιταλικής κεντροαριστεράς στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Δήμου της Μπολώνιας και της ρεντσιόνε Εμίλια Ρομάνια στην Ευρώπη των περιφερειών.

Τόνισε ότι μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη σημαντική εκλογική νίκη της αριστεράς και των οικολόγων στις τοπικές γαλλικές εκλογές, είναι η σειρά των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ιταλία να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο που θα σημαδοτοτήσει ευρύτερες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε επίσης τις μεγάλες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική για να ξεπερασθούν οι ανεπάρκειες ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών θεσμών, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών και των τοκογλύφων χρηματιστών.

Τέλος ανέφερε την διαβούλευση για την διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και η οποία αποτελεί για την χώρα μας ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την διοικητική και περιφερειακή ανασυγκρότηση.

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής και η Πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος Κυριακή Αποστολίδου σας προσκαλούν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, για την παρουσίαση του έργου: "ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ  ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ" και την υπογραφή της σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

H Γέφυρα Πρωτοχωρίου - Λευκοπηγής: «Το γεφύρι στον Κουνιάρʼκο λάκκο»

Αφορμή ένα ακόμη αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ήταν κατσικόδρομος, ήταν γαϊδουρόδρομος, ήταν καρόδρομος και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αυτοκινητόδρομο, όπου συμβαίνουν κατʼ επανάληψη ατυχήματα, σημείο ¨καρμανιόλα¨ όπως συνηθίζουμε να ακούμε στα κανάλια.

Στο ίδιο αυτό σημείο το 1948 – 49 ανατινάχτηκε από νάρκη ο γνωστός στους παλιότερους πλέον της περιοχής « γκαβός », αυτοκίνητο φορτηγό παλαιού τύπου ¨καμήλα¨, ιδιοκτησίας δυο λευκοπηγιωτών, που εξυπηρετούσε όλων των τύπων τις ανάγκες μεταφοράς, ανθρώπων, ζώων, τροφών, κτλ. Σκοτώθηκαν τότε τρείς επιβαίνοντες στην καρότσα, επιστρέφοντας από γεωργικές εργασίες ( θερισμό ) στον κάμπο της Βέροιας. Μαζί τους κι ένας μαθητής 10 – 12 χρόνων, που εκσφενδονίστηκε 30 μέτρα μακριά αλλά ευτυχώς σώθηκε.

Όπως ακριβώς ήταν χαραγμένη η γέφυρα – δρόμος με τα μέσα εκείνης της εποχής, έτσι παραμένει! Κι ας φτάσαμε αισίως στο 2010!

ΓΕΦΥΡΑ – ΣΤΡΟΦΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να αλλάξει η πορεία του δρόμου για να αποφευχθεί η επικινδυνότητα. Όλοι συμφωνούμε για την επικινδυνότητα του σημείου. Επί νομαρχίας Πασχάλη Μητλιάγκα δεν ευοδώθηκαν οι επανειλημμένες προσπάθειες για κατασκευή νέας γέφυρας, λόγω εμποδίων ιδιοκτησιών. Επί νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη ξανά επιχειρήθηκε η ιδιοκτησιακή κατάσταση για να γίνει η νέα γέφυρα. Ούτε κι αυτή έφτασε στο ποθητό αποτέλεσμα.

Προ καιρού, πριν τις εκλογές της 4 Οκτωβρίου 2009, από τη νομαρχία συντάχθηκε μια μελέτη κατασκευής του έργου με νέα χάραξη. Ήρθε μάλιστα το θέμα και στο τοπικό συμβούλιο, όπου ομόφωνα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν μόνο προστατευτικές μπάρες, οι οποίες ναι μεν προστατεύουν αλλά δεν αποτρέπουν τα ατυχήματα.

Κάθε λίγο, αν όχι κάθε μέρα, γινόμαστε οι ίδιοι μάρτυρες τροχαίων στον ίδιο χώρο, κοντά στη γέφυρα, πάνω στη γέφυρα, πριν και μετά τη γέφυρα.

Έτσι και προχτές ένα ακόμη Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο λόγω της επικίνδυνης στροφής – γέφυρας βρέθηκε στραπατσαρισμένο στα ντουβάρια παρακείμενου σπιτιού. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Εμείς που διασχίζουμε συχνά αυτό το σημείο συνηθίσαμε να βλέπουμε τα υπολείμματα της σφοδρής σύγκρουσης ( και όχι μόνον αυτής! ) κατά μήκος του δρόμου. Προφυλακτήρες, μάσκες, φανάρια, πινακίδες των αυτοκινήτων.

Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μετράμε τροχαία ατυχήματα στο ίδιο σημείο.

Διερωτώμαι που να το κατατάξουμε αυτό το γεφύρι, στης ʽʼΤρίχας το Γεφύριʼʼ; στης ʽʼΆρτας το Γεφύριʼʼ; ή στου ʽʼΜαυρογυαλούρουʼʼ; Σε κανένα από τα παραπάνω δεν μοιάζει. Είναι χρόνια τώρα μια ΓΕΦΥΡΑ – ΣΤΡΟΦΗ που ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ και περιμένει…


Λευκοπηγή, 6.3.2010
Ιωάννης Αλ. Τσολάκης
Τοπ. Σύμβ. Λευκοπηγής

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Κέντρα Διασκέδασης Αθήνας: τέρμα τα όργανα στη 1 π.μ.

Κατά δύο ώρες περιέκοψε τη μουσική στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Με κατά πλειοψηφία απόφασή του η οποία βασίζεται στο σκεπτικό της αρμονικής συμβίωσης των καταστηματαρχών με τους κατοίκους της πόλης τα μουσικά όργανα τη χειμερινή περίοδο θα μπορούν να ακούγονται:

Κυριακή μέχρι Πέμπτη έως τις 11.00 μ.μ.
την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τη 1.00 π.μ. και
στις αργίες και τις παραμονές αργιών μέχρι τη 1.00 π.μ.

Η διάρκεια λειτουργίας μουσικής οργάνων κατά τη θερινή περίοδο καθορίζεται ως εξής:
Κυριακή - Πέμπτη μέχρι τις 12.00 π.μ.
Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 2.00 π.μ.
και τις αργίες και παραμονές αργιών μέχρι τις 2.00 π.μ.

Στους καταστηματάρχες που δεν υπακούουν στους κανόνες λειτουργίας θα επιβάλλονται κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, θα ανακαλείται η παράταση ωραρίου μουσικής στο συγκεκριμένο κατάστημα και θα αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του. Επίσης προβλέπεται και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος όταν έχει σφραγιστεί για λόγους ηχορύπανσης και παραβιάζει τις σφραγίδες.
Τέλος θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων όταν κοινοποιείται στη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων μήνυση από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου τροποποίηση των όρων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων και η υπηρεσία εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.
Να σημειωθεί ότι η άδεια μουσικής θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και θα δίνεται μόνο σε όσα καταστήματα διαθέτουν κλειστούς και όχι ανοικτούς χώρους.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6015

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (2 ημερών)

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΕΜΠΩΝ

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 09-03-2010

Α. ΝΟΜΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.

ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ ΜΕΙΟΝ 3 ΕΩΣ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Πλούσια ευρήματα στη βασιλική Νεκρόπολη της Αιανής Κοζάνη

Σπάνια ευρήματα, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονικά κατάλοιπα τάφων, χειροποίητα αγγεία, «τσαλακωμένες» φιάλες, πήλινα ειδώλια και επιτύμβιες στήλες, έφερε στο φως αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική Νεκρόπολη, στη θέση Λειβάδια της Αιανής Κοζάνης.

«Η γη της Αιανής είναι ανεξάντλητη και κάθε χρόνο μάς αποκαλύπτει μοναδικά και σπάνια ευρήματα», εξήγησε η προϊσταμένη της αρμόδιας για την ανασκαφή Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη.

Οι αρχαιολόγοι της Λ’ ΕΠΚΑ εντόπισαν 25 ταφές της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, όλες διαταραγμένες, αλλά με σημαντικά ευρήματα στο εσωτερικό τους. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται πήλινο ειδώλιο με πόδια, που δε σώζονται ακέραια, και ερυθρό χρώμα στο στήθος και τα χείλη και παραπέμπει σε παράσταση επιτόκου.

Επίσης, χυτή χάλκινη δεξιά παλάμη, που αποτελούσε λαβή υδρίας (560-555 π.Χ.), καθώς και μαρμάρινη μικρή παλάμη αριστερού χεριού (δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), που ανήκει σε άγαλμα μικρού κούρου.

Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν και οι «τσαλακωμένες» φιάλες με οπή στο κέντρο του πυθμένα, τοπικού εργαστηρίου της Αιανής. Οι φιάλες ανήκουν σ’ ένα σύνολο περισσότερων των 100 δειγμάτων, που εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν σ’ όλη τη Νεκρόπολη. Ωστόσο, οι πέντε της φετινής ανασκαφικής έρευνας εντοπίστηκαν στα αδιατάρακτα στρώματα, εκεί όπου αρχικά πετάχτηκαν. Οι φιάλες αυτές χρησιμοποιούνταν για τον εναγισμό, δηλαδή την προσφορά κρασιού, ή νερού, στους νεκρούς και στη συνέχεια καταστρέφονταν, ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθούν.

Ενδιαφέρον προκαλεί και ο εντοπισμός αρχιτεκτονικών καταλοίπων, κυρίως σφονδύλων δωρικών κιόνων, στον χώρο όπου βρίσκονται οι λακκοειδείς τάφοι. Τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν τη χρήση μνημειακών ταφικών οικοδομημάτων και από πολίτες χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Εξάλλου, εντοπίστηκε επιτύμβια στήλη με εγχάρακτο το όνομα «Κλεταγόρη», η τέταρτη που ανακαλύπτεται στον χώρο της Νεκρόπολης.

Τέλος, κατά την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις τάφοι της ύστερης εποχής χαλκού, κτερισμένοι με χειροποίητα αγγεία τοπικού εργαστηρίου, με αμαυρόχρωμη διακόσμηση (διακόσμηση, που φέρει θαμπή βαφή) και μεγάλο αριθμό μυκηναϊκών ευρημάτων στο εσωτερικό τους, που αποδεικνύουν κάποιας μορφής εγκαταστάσεις Μυκηναίων στην περιοχή.

Η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ανασκαφής στη Νεκρόπολη της Αιανής την Πέμπτη, κατά την 23η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνει στο κτίριο της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ


«ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ»

26-27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΚΟΖΑΝΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ε.Μ.Α.Σ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΙΑΚΜΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ
1. ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ — ΓΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ -- ΣΠΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Έναρξη: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και ώρα 17:00


Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

1 Διδασκαλία των περιοχών.
2 Παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρες των περιοχών , (για τη Νάξο ο Τσελέντης Χρήστος στο βιολί και ο Ρεφενές Γιάννης στο λαούτο, για τα σαρακατσάνικα ο Τζουκόπουλος Νίκος με την Μαλιαχόβα Τασούλα στο τραγούδι).
3 Παρουσίαση φορεσιάς των περιοχών που θα διδαχθούν.
4 Παρακολούθηση του εθίμου «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ» στην αυθεντική του μορφή. Συμμετοχή στα «κονάκια» των Λαζαρίνων – Λαζαριάτικα παιχνίδια – Βαϊώτικα.
5 Χορήγηση φακέλου και βεβαίωση συμμετοχής.
6 Την Κυριακή των Βαΐων παρακολούθηση Ημερίδας Πολιτισμού και Παράδοσης - Προαιρετικά.
7 Ύπνο σε δίκλινα - τρίκλινα δωμάτια σε ειδικές τιμές στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων» στην Κοζάνη.
8 Καφέδες και μπουφές στα διαλείμματα.

Τιμή σεμιναρίου 130 €
Συμμετοχή στο σεμινάριο (Φάκελος-Διδασκαλία) 40 €
Γλέντι – φαγητό Παρασκευής 15 €
Φαγητό μεσημέρι Σαββάτου 15 €
Ξενοδοχείο (2 ημέρες ) δίκλινο με πρωινό 60 €

Για φοιτητές που συμμετέχουν στο σεμινάριο ισχύει έκπτωση 10%



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – Δηλώσεις συμμετοχών
Κερασιώτης Κώστας τηλ. 24610 99831 - fax : 24610 99633
Κιν. 6942 201831 e-mail: kostaske@mail.gr

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, η διημερίδα χιονοδρομίας που διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ν. Κοζάνης, για Καθηγητές και Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να οι καθηγητές φυσικής αγωγής να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του αθλήματος και βιώματα, τα οποία θα μεταφέρουν στους μαθητές τους, παρακινώντας τους να ασχοληθούν με δραστηριότητες χιονοδρομίας. Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο Dr. Σταμάτης Τζιούφας, και ο κ. Σπόντης Αθανάσιος MSc., οι οποίοι προσέφεραν τόσο τις θεωρητικές όσο και πρακτικές τους γνώσεις για το άθλημα.
Στη διημερίδα παρευρέθηκε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Ματσέλας Κωνσταντίνος, ο οποίος στην εισαγωγή του, αναφέρθηκε στην αξία της διαρκούς επιμόρφωσης των καθηγητών φυσικής αγωγής. Παρευρέθηκαν επίσης, ο Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ. Παλαμάς Αθανάσιος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστών Νομού Κοζάνης κ. Σισμανίδης Παύλος. Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν ικανοποιημένοι, ανανεώνοντας το ραντεβού για την διημερίδα της επόμενης χρονιάς.

Κλειστά τα σχολεία στο Νομό Κοζάνης

Με απόφαση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστά λόγω έντονης χιονόπτωσης.